Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

Türkiye'deki Okuma Oranını Nasıl Arttırsak:?

Tartışma Cevapları

21 ile 30 arası cevap gösteriliyor, toplam 43 cevap.
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Benim fikrimce okuma ilk önce ailede başlayan bir eğitim ama sonradan da kazandırılabilir. yalnız işi bireysel olarak ele almak lazım. yani kimin ne okursa okumayı sevebileceğini bulmak gerekiyor. bu durumda da olay spesifik bir hal almaya başlıyor. okumak ve okutmak lazım. özellikle yeni nesile bunu aşılamak lazım. burada bir kitap kafe var çok güzel nezih bir yer ama gelenlerin çoğu çay içmeye geliyor. eğer gelenler kafenin adına uygun davransa dışardan bakanlar üzerinde etkili olur diye düşünüyorum.

11 yıl, 4 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

burada tartıştığımız konu farklı ehlimana, ben onu konu bütünlüğü içerisinde ele aldım, sadece buna dokundurmanız manidar. Ayrıca bandrollü ya da değil kimse kimseye hesap vermek zorunda değil. Ben her zaman kütüphanemle övünürüm, takas konusu benim için tırnak içerisinde normal insanlar bulana kadar kapanmıştır. Sizden de rica ediyorum ne burda ne de diğer platformlarda bu konuyla ilgili beni baz alarak konuşmayın, tartışmayın. BURADAKİ KONU YANİ TARTIŞTIĞIMIZ ŞEY: OKUMA ORANINI NASIL ARTTIRIRIZ?

Not: Bu arada herkes para verip alıyor kitapları, bilin istedim, bandrollü ya da değil.Ayrıca değerli arkadaşların çoook kıymetli kitaplarını ödünç istemiştik, kendimize almıyorduk yani bandrollü kitabınızı geri verecektik?

İşte bu ve buna benzer zihniyetler yüzünden kitap okunmuyor. Napacaksın yeğenin senden bir kitap istediğinde bandrollü bir taneyle takas mı edeceksin?? Bence siz ve sizin gibilerin bu bandrol takıntısı sadece gösteriş. Bu konuyu bir daha açmayın çünkü fikrim sabit.

11 yıl, 4 ay     
1 kişiden 1 kişi beğenmiş.

KİM DEMİŞ ÖĞRETMENLER OKUMUYOR DİYE OKUYORLAR BAL GİBİ,MESELA BENNNNNNNNNN,ÖĞRETMENLERİ HERKES KARALIYOR ZATEN Bİ SİZ KALMIŞTINIZ KARALAMAYAN,

11 yıl, 4 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Ebisah'ın Dünyası
''adaşlar bir de paylaşmaktan çekinenler var...Ben de bir ara takas yapayım dedim, amannn vazgeçtim...Neden mi? Yok kitabınız orijinal mi, benimkisi çok yeni de? Yok hangi yayınevi, o kitabı veremem şimdi? Ya sanki kitabı yiyeceğiz, böyle kitap dilencisi gibi hissettim kendimi...Ne var paylaşsan? Kitabın dışından sanane? Bu kadar ............insanlar da var malesef...(Boşluğu siz doldurun artık:)''
yazdığınız için konuyu açıyorum.
mesajımda da belirttim ama nezaketende olsa bir cevap alamamıştım.
yine yazmak istiyorum.
siz de kitap konusunu çokkkkk önemli görüyorsunuz ki buraya yazmışsınız. kitaplar okuyan herkes için çok kıymetlidir.
neden birisi çokk daha fazlasını vererek ödediği kitapla bandrolsüzünü takas etsin??
bir de olaya bu açıdan bakın bence.
eminim siz de en iyi şekilde kitaplığınızda gözünüz gibi baktığınız kitabınızla başkasının değer vermeyip perişan ettiği bir kitabı takas etmek istemezsiniz.

11 yıl, 4 ay     
2 kişiden 2 kişi beğenmiş.

Biz eşimle Haziran'da evlendik ve kendimizce şöyle bir karar aldık mesela arkadaşlar. Çocuğumuz olduğunda ben onunla ilgilendiğim zamanlarda ona daha anne karnındayken başlayarak kitap okuyacağım ve eşimle her gün 1 saatlik kitap okuma seansları düzenleyeceğiz. Aslında eşim askerde sıhhiyedeydi ve orada da vakit buldukça okurdu, biz böylece çocuğumuzu doğuştan kitap sevgisiyle donatmayı düşündük. Ben de küçükken çok çalışırdım, hem okula gider, hem evde çalışan annemin -tekstil işleri olurdu genelde, bebe penyesi önündeki resim kesme, iplik temizleme falan gibi- işlerine yardımcı olur, hem de küçük kardeşlerimle ilgilenmeye çalışırdım. Ama böyle yoğun bir tempoda bile kitap elimden düşmezdi, marifet diye söylemiyorum ama bence okumak isteyenin önünde engel olamaz. Bu saçmalığı insanlara anlatmalı ve alternatif çözümler sunmalıyız. Mesela bir çoban da çalışıyor ama gölgede koyunlar otlarken kaval çalabiliyor. Önemli olan vakti değerlendirebilmek, bizim zamanımızda Öss'ye hazırlanan herkese tuvalette bile test çözün derlerdi, neden kitap okunmasın? Ya da otobüste, ya da metrobüste, ya da trende? Her zaman yanınızda bir kitap bulundurmanın sayısız faydaları var ve bunu en iyi ben biliyorum.

Keşke insanlar elinizde kitap gördüğünde biraz imrense de hemen okumaya başlasa:) Ama öyle olmuyor, belki orta yaşlı nüfus için bir şeyleri değiştirmek zor olabilir ama genç nüfus gelecek demek...

11 yıl, 4 ay     

Bu yorum silinmiş

0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Ben bu konuda çok uğraşıp didiniyorum ama şöyle bir sıkıntı var. Okumayan birisine size göre mükemmel bir kitabı anlatmaya çalıştığınızda adam zaten okumadığı için 'e, o ne saçma şeymiş öyle, onu ben de derim, ne gerek var' gibi karşılıklar alabiliyorsunuz. Bu da tam olarak beni deli eden bir durum. Güzel kardeşim, işte ben de onu demeye çalışıyorum. Bu sadece bir örnek, böyle daha neler neler var. Ama adam bana mısın demiyor, amaaan deyip geçiyor. Üstüne üstlük ben kitap okuduğum için 'enayi' oluyorum. :)

İnsanlar çok tuhaf vesselam. Kendi başlarına bir şey gelmediği sürece sizin dedikleriniz bir kulaklarından girip diğerlerinden çıkıyor.

Buna ihtiyaç duyulmaz diye umuyorum ama hiç olmadı dövelim. Döve döve okutalım. :)

11 yıl, 4 ay     
7 kişiden 7 kişi beğenmiş.

Biz, lisedeki edebiyat hocam ve onun eşinin yazdığı bir proje sayesinde bir köye gitmiştik. Köydeki çocukların daha önce okudukları kitaplar parmakla sayılıyordu. Yani birine "En son hangi kitabı okudun?" dediğimizde çocuk "Bir keresinde kitap okumuştum" diye başlıyordu anlatmaya ve şok olmuştum. Sonra düzenli aralıklarla kitap bıraktık onlara. Yardım eden, kitaplarından gönderen insanlar da oldu. Defter dağıttık ve okudukları kitaplar hakkında yazmalarını istedik. Kitabın adı ne, yazarı kim, on üzerinden kaç verirsin gibi sorular da ekledik. Biraz olsun okuyup okumadıklarını takip etme amaçlı. Köye gittiğimizde de onlarla sohbet ettik, kendi kitaplarımızdan söz ettik. Böyle işte, en sonunda da bütün kitapları köye bıraktık, minik bir kütüphane oluşması amaçlı.

Bazı çocuklar çok ilgilendiler ama ev işlerinde ailelerine yardım etmek zorunda olduklarından çok fazla zaman ayıramadılar. Kimisi canavar gibi okudu. Yaşça daha büyük olan biri -ki arkadaş da olduk onunla- okuduğu kitaplardan sevdiği cümleleri not etmeye başladı. Daha önce şiir yazıyormuş, yazdıklarını bizimle paylaştı.

Amacım "Bakın bunları yaptık" demek değil. Demek istediğim, "Okumayan okumuyor, bunu değiştiremeyiz" diye düşünmektense insanları kitapla tanıştırmak için bir şeyler yapabiliriz. Okuma toplulukları kurabiliriz, kitaba ulaşamayan kesimlere kitap göndermeye çalışabiliriz. Bir okul seçip o okula yardımcı olabiliriz. Yasal olarak yapılması gerekenler var mıdır, nelerdir bilmiyorum ama ilkokullara gidip çocuklara kitaplardan söz edebilir, kendi okuma deneyimlerimizi anlatabiliriz. Ne bileyim, yapılır bir şeyler.

11 yıl, 4 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

GÜLSER KARATAŞ ben diyorum öğretmenler okumuyor diye.
mesela ben öğretmenler odasında kitap okuyunca millet hep boş iş gibi yorumluyor.
keske sizin gibi daha çok öğretmenimiz olsa ama maalesef yok.
hatta bir araştırma yapılmış: kahvehaneye giden öğretmen kütüphaneye gidenden daha fazla:(((
bu araştırmaya da gerek yok her şey ortada zaten:(

11 yıl, 4 ay     
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.
Profil Resmi

Ben hatırlıyorum....Orta 1 deyken türkçe öğretmenimiz Sefiller'i okumamız için ödev vermişti...bitirene kadar göbeğim çatladı. Ozamanlar internette yoktu özetini bulalım. resmen işkence çekmiştik. Öğretmenlerde çocuklara yaşlarına göre kitapları ödev vermeli...iyi ki o yaşta nietzsche okutmaya zorlamadılar...

11 yıl, 4 ay     
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar