Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
serhanuresin, bahsettiğiniz hususlar kime göre neye göre? herkesin iyi kütüphaneden ne anladığı başka, herkesin kitap zevki ve kütüphanesinde mutlaka bulunması istediği kitaplar başka ve en önemlisi herkesin gelir düzeyi ve yaşam standardı türlü türlü.
Benimde sevdiğim kitap türlerindeki kitaplar bana göre ucuz değil.Hele istediğim kitaplığı kurmak bana maddi yönden baya pahalı patlayacak.Ama diğer türlerdeki kitaplarda indirimlerden faydalanıp oradan kar sağlayıp sevdiğim türlerden alabilirim gibi alternatif bir yol buldum.
Daha önceki mesajınızdaki bir noktaya da katılıyorum can yayınları banada pahalı geliyor.geçen baktım 24-26 lira örneğin ama bu kitap pahalı deyip işin içinden sıyrılmıyorum ya gidip o kitabı internetten indirimlisini arıyorum yada gidip kütüphaneden alıyorum mesela.benim lafım -kitap fiyatları çok pahalı- deyip kader kurbanı gibi davranan insanlara idi.
rabiabekiye bende katılıyorum fiyatlar çok yüksek insanlar bir kitabı ellerine aldıkları zaman ilk başta konusuna falan değil direk fiyatına bakıyor..fiyatlar düşürülse okuma oranları artacak..
Neden kitap okumuyorsun sorusunu sorduğum herkes "zamanım yok" diyor.
Oysa ki akşam dizi takip etmeye, dedikodular yapmaya, durmadan dizi izlemeye vakitleri ama ne hikmetse kitaba ayıracak vakitleri yok.
Bu yüzden okumayanı zorla okutamıyorsun.
Arkadaşlar, biz okuyoruz güzel ama okumayanlar için napabiliriz? Onlar da kitap kurdu olsalar:) Özellikle genç nüfusumuzu okumaya teşvik için sizce neler yapabiliriz???
Ebisah'ın Dünyası
''adaşlar bir de paylaşmaktan çekinenler var...Ben de bir ara takas yapayım dedim, amannn vazgeçtim...Neden mi? Yok kitabınız orijinal mi, benimkisi çok yeni de? Yok hangi yayınevi, o kitabı veremem şimdi? Ya sanki kitabı yiyeceğiz, böyle kitap dilencisi gibi hissettim kendimi...Ne var paylaşsan? Kitabın dışından sanane? Bu kadar ............insanlar da var malesef...(Boşluğu siz doldurun artık:)''
yazdığınız için konuyu açıyorum.
mesajımda da belirttim ama nezaketende olsa bir cevap alamamıştım.
yine yazmak istiyorum.
siz de kitap konusunu çokkkkk önemli görüyorsunuz ki buraya yazmışsınız. kitaplar okuyan herkes için çok kıymetlidir.
neden birisi çokk daha fazlasını vererek ödediği kitapla bandrolsüzünü takas etsin??
bir de olaya bu açıdan bakın bence.
eminim siz de en iyi şekilde kitaplığınızda gözünüz gibi baktığınız kitabınızla başkasının değer vermeyip perişan ettiği bir kitabı takas etmek istemezsiniz.
Okumaya yenı baslayan cocuklara agır klasikler ve 100 temel eser dayatılmayarak baslanılabılınır. Ayrı bır dunya kesfetmek ıcın secenekler sunulmalı .
Bende takas veya ödünç konusuna bir yorum katayım dedim. Kitap severlik ve geniş bir kütüphane kurmak için, biraz fetişizm birazda kolleksiyonerlik tutkusu istiyor sanırım. Benim bir çok geniş kitaplığı olan arkadaşım var ki bende onlardan sayılırım kitaplığımda okunmamış sayısız kitap var, ama iş takasa veya ödünç vermeye geldimi Hayır. Şahsen bazen bendende okumak için kitap çok istenir benim cevabım hediye alim olur ve alırım. 2. el konusu ise ancak ve ancak baskısı biten yeni baskı yapmayacak olursa evet ama baskısı varsa yeni kitabın kitaplığımda yer almasını tercih ederim...
Biz eşimle Haziran'da evlendik ve kendimizce şöyle bir karar aldık mesela arkadaşlar. Çocuğumuz olduğunda ben onunla ilgilendiğim zamanlarda ona daha anne karnındayken başlayarak kitap okuyacağım ve eşimle her gün 1 saatlik kitap okuma seansları düzenleyeceğiz. Aslında eşim askerde sıhhiyedeydi ve orada da vakit buldukça okurdu, biz böylece çocuğumuzu doğuştan kitap sevgisiyle donatmayı düşündük. Ben de küçükken çok çalışırdım, hem okula gider, hem evde çalışan annemin -tekstil işleri olurdu genelde, bebe penyesi önündeki resim kesme, iplik temizleme falan gibi- işlerine yardımcı olur, hem de küçük kardeşlerimle ilgilenmeye çalışırdım. Ama böyle yoğun bir tempoda bile kitap elimden düşmezdi, marifet diye söylemiyorum ama bence okumak isteyenin önünde engel olamaz. Bu saçmalığı insanlara anlatmalı ve alternatif çözümler sunmalıyız. Mesela bir çoban da çalışıyor ama gölgede koyunlar otlarken kaval çalabiliyor. Önemli olan vakti değerlendirebilmek, bizim zamanımızda Öss'ye hazırlanan herkese tuvalette bile test çözün derlerdi, neden kitap okunmasın? Ya da otobüste, ya da metrobüste, ya da trende? Her zaman yanınızda bir kitap bulundurmanın sayısız faydaları var ve bunu en iyi ben biliyorum.
Keşke insanlar elinizde kitap gördüğünde biraz imrense de hemen okumaya başlasa:) Ama öyle olmuyor, belki orta yaşlı nüfus için bir şeyleri değiştirmek zor olabilir ama genç nüfus gelecek demek...
Öyle bir tüketim çağındayız ki, insanlar bir kitaba günlerce zaman ayırmak istemiyor. Millet bir gördüğünü bir daha görmek istemiyor. Filmleri bile ileri sara sara izliyorlar. Ancak yeni nesil de bir artış görüyorum ve bu da beni sevindiriyor. Kitap okumayan biriyle 2 dakika konuştuğunuzda cümlelerindeki sığlığı da hemen anlıyorsunuz zaten. Okumak insanın içinde olur, kimseyi zorla okutamayız maalesef.
Benim fikrimce okuma ilk önce ailede başlayan bir eğitim ama sonradan da kazandırılabilir. yalnız işi bireysel olarak ele almak lazım. yani kimin ne okursa okumayı sevebileceğini bulmak gerekiyor. bu durumda da olay spesifik bir hal almaya başlıyor. okumak ve okutmak lazım. özellikle yeni nesile bunu aşılamak lazım. burada bir kitap kafe var çok güzel nezih bir yer ama gelenlerin çoğu çay içmeye geliyor. eğer gelenler kafenin adına uygun davransa dışardan bakanlar üzerinde etkili olur diye düşünüyorum.