Arkadaşlar,
Book Crossing uygulamasını duymuşsunuzdur. Aslında bu bir okuma ve okutma kampanyası. Yurt dışında başlayan, Türkiye' de denendiğini duyduğum ancak pek başarıya ulaşamayan bir uygulama... Bu kadar kitap severin bir arada olduğu bu toplulukta bu konuda fikir alışverişi yapabilmemiz, uygulamaya geçebilmemiz harika olurdu :)
Öncelikle Book Crossing, (kitap dolaştırma, kitap gezdirme vs. diyebiliriz) hakkında bulduğum bilgileri paylaşıyorum;
Amerika'da yeni bir moda çıkmış: Birtakım meçhul kişiler, kamuya açık yerlere bir takım kitaplar bırakıyorlarmış.
Diyelim bir parka gidip bir banka oturuyorsun, bankta bir kitapla karşılaşıyorsun.
Mahallede yasayan birçok kadının ortaklasa kullandığı 'çamaşır yıkama merkezine' gidiyorsun, makinelerden birinin üstünde bir kitap. Trene biniyorsun, koltuğunda bir kitap bulunuyor. 'Marketten' alışveriş ederken elini atıyorsun, birisi bisküvi paketleriyle cips paketlerinin arasına bir kitap yerleştirmiş.
Telefon kulübesine giriyorsun, telefonun yanında bir kitap... Define bulmak gibi!
Roman, şiir, öykü, deneme, artik bahtına ne çıkarsa...
Bu moda İtalya’da ve Fransa'da da yayılmakta.
Kitabi bırakan kişi kimliğini gizli tutuyor, kitabin parasını da helal ediyor. Tek ricası var, siz de okuduktan sonra buna benzer bir yere bırakın da başkaları da yararlansınlar. Fakat bunu başlatan kişi belli: Ron Hornbaker adında, Missouri eyaletinden bir bilgisayarcı.
Bu olaya 'Book Crossing' deniyormuş. Kitap gezdirme' diye tercüme edelim.... Fransa' da böyle 'crossing' yapan dokuz bin kişi varmış daha şimdiden, ortalıkta dolasan serseri kitap sayısı da on bini geçmiş...
Bu nedir biliyor musunuz arkadaşlar? Bu bir çesit 'okuma ve okutma kampanyasıdır' . Paylaşmaktır Ve baslı başına bir projedir.
Londra'daki Uygulama Türkbükü'nde de Başlamış...
Türk bükü'nde plajdayım. Bir baktım, yattığım yerde bir kitap var.. Adı,'Yıldızlı, yağmurlu geceler'.. Aa, biri unutmuş' derken, kapağını açıp içine bakmak istedim ve beni şaşırtan bir yazı gördüm;
'Ben bu kitabi severek okudum. Ve bitirdiğim yerde bırakıyorum. Sizin de seveceğinize eminim. Severseniz okuyun, sevmezseniz aynen bulduğunuz yerde bırakın. Okursanız, numara verdikten sonra sizde olduğunuz yerde bırakın lütfen...'
03… Üçüncü kişinin bu kitabı bıraktığını belirtiyormuş. .
Diğer iki kişiden biri İstanbul'da bırakmış, diğeri ise Bodrum'da bırakmış... Ben aldım kitabı İstanbul’a geldim ve hala okuyorum. Bitirince ben de '04' ve nerede okumuşsam yazıp bırakacağım…
Meğerse bu yeni adetmiş…
Özellikle Londra'da çok yaygınmış. Parklarda bırakıyorlarmış okudukları kitapları insanlar. Londra'da bırakılan bir kitap Kuzey İrlanda’dan çıkmış.. Bakalım benim bırakacağım kitap nereden çıkacak? Elinizdeki kitabı bulduğunuz ilk noktaya bırakmadan önce http://www.bookcrosing.com/sitesini incelemenizi tavsiye ederim. Siteye girince 2,5 milyon kitabın hala dolaşmakta olduğunu göreceksiniz. Amaçları tüm dünyayı bir kütüphaneye çevirmek!
Kitaba bir etiket alınıyor, sisteme kitapla ilgili bir takim giriliyor, bu etiket üzerinde ise bulana kitabın Book Crossing eylemi içersinde bırakıldığı, eğer ulaşım imkanı var ise sisteme bulunma ile ilgili ve eğer el değiştirecekse bir sonra bırakılacağı durak vs. ile ilgili bilgiler veriliyor.
Bu sayede kitabınızı takip edebiliyorsunuz. http://www.bookcrossing.com
Cafe'de, otel lobisinde, sinema'da kitap bulursanız, şaşırmayın hemen içine bakın, book crossing olabilir…
Lütfen bu iletiyi yayalım…
Bir yerden biz de başlayalım…
(Alıntıdır).
--------------------------------------------
YENİ MODA; ARTIK OKUNULAN KİTAPLAR, BİTTİĞİ YERDE ÜZERLERİNE NOT YAZILARAK BIRAKILIYOR..
LONDRA'DAKİ UYGULAMA TÜRKBÜKÜ'NDE DE BAŞLAMIS
Türkbükü'nde plajdayım. Bir baktım, yattığım yerde bir kitap var.. Adı,"Yıldızlı, yağmurlu gecceler"..
"Ah, biri unutmuş" derken, kapağını açıp içine bakmak istedim ve beni şaşırtan bir yazı gördüm;
"Ben bu kitabı severek okudum. Ve bitirdiğim yerde bırakıyorum. Sizinde seveceğinize eminim. Severseniz okuyun, sevmezseniz aynen bulduğunuz yerde bırakın. Okursanız, numara verdikten sonra sizde olduğunuz yerde bırakın lütfen.. 03 / 2005 Türkbükü.."
03.. Üçüncü kisinin bu kitabı bıraktığını belirtiyormus.. Diğer iki kisiden biri İstanbul'da bırakmıs, diğeri ise Bodrum'da bırakmıs..
Ben aldım kitabı İstanbul'a geldim ve hala okuyorum. Bitirince ben de "04"ve nerede okumuşsam yazıp bırakacağım.. Meğerse bu yeni adetmis.. Özellikle Londra'da çok yaygınmıs. Parklarda bırakıyorlarmıs okudukları kitapları insanlar. Londra'da bırakılan bir kitap Kuzey İrlanda'dan çıkmıs.. Bakalım benim bırakacağım kitap nereden çıkacak?
Çok sevdim bu kitap muhabbetini.. Güzel bir uygulama.. Vallahi Londra'dan ne zaman Türkbükü'ne geldi ve uygulanmaya basladı anlamadım ama bizimkiler de hayli hızlı bu konularda.
--------------------------
Selam,
Elinizdeki kitabı bulduğunuz ilk noktaya bırakmadan önce http://www.bookcrossing.com/ sitesini incelemenizi tavsiye ederim. Kitaba bir etiket alınıyor, sisteme kitapla ilgili bir takım giriliyor, bu etiket üzerinde ise bulana kitabın bookcrossing eylemi içersinde bırakıldığı, eğer ulaşım imkanı var ise sisteme bulunma ile ilgili ve eğer el değiştirecekse bir sonra bırakılacağı durak.. vs ile ilgili bilgiler veriliyor. Bu sayede kitabınızı takip edebiliyorsunuz.
(Alıntıdır).
Ben seyahatlerimde birden fazla kitap taşıyorum ve geri getirmesi zor geldiği için mutlaka bitirdiğimi otelde,gittiğim yerde bırakıyorum. Bu uygulamayı bilmiyordum.Bundan sonra içine notlar yazarım artık. Aslında benim Vikitapla tanışmam evde artık kütüphaneme sığmayan kitapları eksiltmeye çalıştığım zamanlarda oldu. Aradığım devlet-belediye kütüphanelerinin ilgisiz memurları yüzünden haftalarca arabanın bagajında onlarca kitap gezdirip ilgilenenlere bireysel olarak dağıttım. Eskiden bende kitaplarımdan ayrılmak istemezdim ama okunacak o kadar çok kitap varken okuduğuna ancak yıllar sonra dönebiliyorsun. Bence bu arada o kitapları başkalarının da okuması en güzeli.
Resmen yaptım. kitaplığımdan uygun bir kitap(kürk mantolu madonna) ve uygun bir yer (otobüs) seçtim. gelin görün ki isleme koyma aşaması biraz sıkıntılı ecel terleri döktüm resmen. simdi biri arkamdan gelir kitabı verirse ne halt edecem diye. Kitabı braktm tam iniyorum kadının biri seslendi 'kitabınız?' diye. o an ıssız adam vari bi ic ses konusmasının otasnda kaldm. 'Aslnda cok sey soylemek istiyorum. Raif efendiyle kürk mantolu madonna tablosunun önünde sayfalar geçirdim ben. bazen insanı gercekten bunaltan yalnzlk hissini anlayarak okudum. kitaplgmn her önünden geçişimde masasında almanca çeviri yapan kendini bu dünyada tek hisseden o adamın hayaliye hüzünlendim. benm kadar deger veren ckar mı o kitaba?' ciddi olarak böyle bi konusma gecti icimden. ama sadece sizde kalabilir deyip indim. en cok da otobüs yanmdan gecerken kadnn kitabn ön sayfasna yazdgm yazıyı okdugunu görmek beni cok mutlu etti. (Yavrusundan ayrlan anne gibi oldum. yada annesinden ayrlan yavru) en yakn zamanda tekrar böyle bisey yapacam. :)
Ben bu uygulamanın ülkemizde tutulacağına inanmıyorum açıkçası. Proje çok düşünülmüş, çok yararlı bir çalışma bence. Bunu asla inkar edemem. Ben bu sistemin İngiltere'de görmüştüm. Orada insanlar telefon kulübesine bırakıyorlardı okuduğu kitapları. Biz ülke olarak çok az kitap okuyoruz. En az kitap okuyan ülkelerden biriyiz de diyebilirim. İnsanlar sizin iyi niyetinizi süistimal edebilir, hevesinizi kursağınızda bırakabilir. Bu durum projeye olan inancınızı yitirmenize sebep olur.
Farkında mısınız kütüphaneye bile gitmiyor çoğu insan. Okumaya hevesli insan sayısı her geçen gün azalıyor. Bu durumun hem kişisel hem de ekonomik olarak nedenleri var. Mesela siz kitap bırakıyorsunuz. Ekonomik durumu iyi olmayan biri o kitabı alacakken, hayatında hiç kitap kapağı açmamış, kitap okumayan birisi şak diye alıyor kitabı oradan. Niye alıyor? Bedava olduğu için tabii ki. Olan ekonomik durumu kötü olan insana oluyor. Okumak istediği kitabı alamıyor. Her insan sizler kadar duyarlı olamıyor ne yazık ki. Sizin bu amacınızı anlamayabiliyorlar. Sizin bıraktığınız kitapları okumadan satabilir. Bu durumu rant haline dönüştürebilirler demek istiyorum. Bu projeyi yararlı buluyor muyum? Elbette ki yararlı buluyorum. Ben de insanların kitap okumasını istiyorum. Kitap okuyarak ufuklarını genişletmelerini istiyorum. Ancak bu sistem ülkemizde pek yürümez. Aç gözlü insanlar çok olduğu sürece bu iş tutmaz. O aç gözlü insanlar o kitapları ihtiyacı olmadığı halde alabilir. Bedava mal baldan tatlıdır felsefesine sahip çoğu insan. Bunu sizde en az benim kadar iyi biliyorsunuz.
Kitapları sahaflara vermek daha makul geliyor bana. Kitaplar orada değerini her zaman koruyor. Böylece kitaplar elden ele geçiyor.
Benim fikrim bu doğrultuda. Fikrime katılmayanlar olabilir, saygı duyarım.
Ben sadece fikrimi beyan etmek istedim. Hepsi bu :)
Denizli Teraspark AVM' de yemek katında Marc Levy' nin Sizi Tekrar Görmek isimli kitabı sahibini bekliyor. Akşam üzeri bıraktığıma göre muhtemelen çoktan bulmuştur sahibini :)
uygulamayı bende çok beğendim. ve evet bende kitaplarına değer verenlerdenim bu yüzden biraz şüpheye düşüyorum, ben bıraksam kitabı zincirin ilk halkası ancak tamamlanır. bir istanbul da yada üniversite kampüsünde bunu yapmak biraz daha olanaklı ama benim yaşadığım şehirde bırakın kitabı götürüp satmayı direk çöpe atarlar üstüne hakaret yerim çöpe atamamış ortalık yere atmış falan diye. yine de bir kez olsun denemek lazım. belki şanslı çıkarımda benim gibi okumaktan keyif alan birinin eline düşer kitap. hayatta ne olacağını hiçbir zaman bilemezsin derler ne de olsa.
ben de ParanoyakVisne gibi düşündüğüm için kitapları sahaflara ve kütüphanelere bağışlıyorum, en azından bu yerlere gelenler kitap kıymeti bilen insanlardır diye düşünüyorum ve kitaplığımdaki kitapların büyük kısmını okuduktan sonra en kısa zamanda bana en yakın belediyeye ait kütüphaneye bağışlayacağım daha önce birkaç kez yaptığım gibi , en azından içim rahat, kitaplarım emin ellerde olur
Sayfayı açtım arkadaşlar,
Ben bugün Denizli' de başlatıyorum. Dileyen katılabilir.
Facebook sayfamız; https://www.facebook.com/pages/Gezgin-Kitaplar-Book-Crossing/319288871498024?skip_nax_wizard=true
Çok hoş :) Umarım bu güzel sürprizle karşılaşan kadına da ilham olur ve o da okudktan sonra bir yerlere bırakır. Takibini yapabilmek de çok güzel olur ama yapamasak da kitabın dolaşacağını düşünmek güzel. Peki acaba şöyle yapabilir miyiz takibi için? Bir facebook sayfası açsak mesela. Bıraktığımız kitaplara yazdığımız notun altına da bu facebook sayfasının isim ve adresini yazsak. Kitabı alan ve okuyanda bu facebook sayfasına gelip aldığını, okuduğunu, bırakacağı yeri vs yazsa. Kitap bırakacak arkadaşlar da bıraktıktan sonra yazsa bıraktığı yeri. Buna ne dersiniz?
Güzel sistemmiş ben gayet beğendim. Diğer geliştiriciler redline ve mudhoney ile de konuşayım da yapalım bunu.
Bu yorum silinmiş