Arkadaşlar,
Book Crossing uygulamasını duymuşsunuzdur. Aslında bu bir okuma ve okutma kampanyası. Yurt dışında başlayan, Türkiye' de denendiğini duyduğum ancak pek başarıya ulaşamayan bir uygulama... Bu kadar kitap severin bir arada olduğu bu toplulukta bu konuda fikir alışverişi yapabilmemiz, uygulamaya geçebilmemiz harika olurdu :)
Öncelikle Book Crossing, (kitap dolaştırma, kitap gezdirme vs. diyebiliriz) hakkında bulduğum bilgileri paylaşıyorum;
Amerika'da yeni bir moda çıkmış: Birtakım meçhul kişiler, kamuya açık yerlere bir takım kitaplar bırakıyorlarmış.
Diyelim bir parka gidip bir banka oturuyorsun, bankta bir kitapla karşılaşıyorsun.
Mahallede yasayan birçok kadının ortaklasa kullandığı 'çamaşır yıkama merkezine' gidiyorsun, makinelerden birinin üstünde bir kitap. Trene biniyorsun, koltuğunda bir kitap bulunuyor. 'Marketten' alışveriş ederken elini atıyorsun, birisi bisküvi paketleriyle cips paketlerinin arasına bir kitap yerleştirmiş.
Telefon kulübesine giriyorsun, telefonun yanında bir kitap... Define bulmak gibi!
Roman, şiir, öykü, deneme, artik bahtına ne çıkarsa...
Bu moda İtalya’da ve Fransa'da da yayılmakta.
Kitabi bırakan kişi kimliğini gizli tutuyor, kitabin parasını da helal ediyor. Tek ricası var, siz de okuduktan sonra buna benzer bir yere bırakın da başkaları da yararlansınlar. Fakat bunu başlatan kişi belli: Ron Hornbaker adında, Missouri eyaletinden bir bilgisayarcı.
Bu olaya 'Book Crossing' deniyormuş. Kitap gezdirme' diye tercüme edelim.... Fransa' da böyle 'crossing' yapan dokuz bin kişi varmış daha şimdiden, ortalıkta dolasan serseri kitap sayısı da on bini geçmiş...
Bu nedir biliyor musunuz arkadaşlar? Bu bir çesit 'okuma ve okutma kampanyasıdır' . Paylaşmaktır Ve baslı başına bir projedir.
Londra'daki Uygulama Türkbükü'nde de Başlamış...
Türk bükü'nde plajdayım. Bir baktım, yattığım yerde bir kitap var.. Adı,'Yıldızlı, yağmurlu geceler'.. Aa, biri unutmuş' derken, kapağını açıp içine bakmak istedim ve beni şaşırtan bir yazı gördüm;
'Ben bu kitabi severek okudum. Ve bitirdiğim yerde bırakıyorum. Sizin de seveceğinize eminim. Severseniz okuyun, sevmezseniz aynen bulduğunuz yerde bırakın. Okursanız, numara verdikten sonra sizde olduğunuz yerde bırakın lütfen...'
03… Üçüncü kişinin bu kitabı bıraktığını belirtiyormuş. .
Diğer iki kişiden biri İstanbul'da bırakmış, diğeri ise Bodrum'da bırakmış... Ben aldım kitabı İstanbul’a geldim ve hala okuyorum. Bitirince ben de '04' ve nerede okumuşsam yazıp bırakacağım…
Meğerse bu yeni adetmiş…
Özellikle Londra'da çok yaygınmış. Parklarda bırakıyorlarmış okudukları kitapları insanlar. Londra'da bırakılan bir kitap Kuzey İrlanda’dan çıkmış.. Bakalım benim bırakacağım kitap nereden çıkacak? Elinizdeki kitabı bulduğunuz ilk noktaya bırakmadan önce http://www.bookcrosing.com/sitesini incelemenizi tavsiye ederim. Siteye girince 2,5 milyon kitabın hala dolaşmakta olduğunu göreceksiniz. Amaçları tüm dünyayı bir kütüphaneye çevirmek!
Kitaba bir etiket alınıyor, sisteme kitapla ilgili bir takim giriliyor, bu etiket üzerinde ise bulana kitabın Book Crossing eylemi içersinde bırakıldığı, eğer ulaşım imkanı var ise sisteme bulunma ile ilgili ve eğer el değiştirecekse bir sonra bırakılacağı durak vs. ile ilgili bilgiler veriliyor.
Bu sayede kitabınızı takip edebiliyorsunuz. http://www.bookcrossing.com
Cafe'de, otel lobisinde, sinema'da kitap bulursanız, şaşırmayın hemen içine bakın, book crossing olabilir…
Lütfen bu iletiyi yayalım…
Bir yerden biz de başlayalım…
(Alıntıdır).
--------------------------------------------
YENİ MODA; ARTIK OKUNULAN KİTAPLAR, BİTTİĞİ YERDE ÜZERLERİNE NOT YAZILARAK BIRAKILIYOR..
LONDRA'DAKİ UYGULAMA TÜRKBÜKÜ'NDE DE BAŞLAMIS
Türkbükü'nde plajdayım. Bir baktım, yattığım yerde bir kitap var.. Adı,"Yıldızlı, yağmurlu gecceler"..
"Ah, biri unutmuş" derken, kapağını açıp içine bakmak istedim ve beni şaşırtan bir yazı gördüm;
"Ben bu kitabı severek okudum. Ve bitirdiğim yerde bırakıyorum. Sizinde seveceğinize eminim. Severseniz okuyun, sevmezseniz aynen bulduğunuz yerde bırakın. Okursanız, numara verdikten sonra sizde olduğunuz yerde bırakın lütfen.. 03 / 2005 Türkbükü.."
03.. Üçüncü kisinin bu kitabı bıraktığını belirtiyormus.. Diğer iki kisiden biri İstanbul'da bırakmıs, diğeri ise Bodrum'da bırakmıs..
Ben aldım kitabı İstanbul'a geldim ve hala okuyorum. Bitirince ben de "04"ve nerede okumuşsam yazıp bırakacağım.. Meğerse bu yeni adetmis.. Özellikle Londra'da çok yaygınmıs. Parklarda bırakıyorlarmıs okudukları kitapları insanlar. Londra'da bırakılan bir kitap Kuzey İrlanda'dan çıkmıs.. Bakalım benim bırakacağım kitap nereden çıkacak?
Çok sevdim bu kitap muhabbetini.. Güzel bir uygulama.. Vallahi Londra'dan ne zaman Türkbükü'ne geldi ve uygulanmaya basladı anlamadım ama bizimkiler de hayli hızlı bu konularda.
--------------------------
Selam,
Elinizdeki kitabı bulduğunuz ilk noktaya bırakmadan önce http://www.bookcrossing.com/ sitesini incelemenizi tavsiye ederim. Kitaba bir etiket alınıyor, sisteme kitapla ilgili bir takım giriliyor, bu etiket üzerinde ise bulana kitabın bookcrossing eylemi içersinde bırakıldığı, eğer ulaşım imkanı var ise sisteme bulunma ile ilgili ve eğer el değiştirecekse bir sonra bırakılacağı durak.. vs ile ilgili bilgiler veriliyor. Bu sayede kitabınızı takip edebiliyorsunuz.
(Alıntıdır).
Bu yorum silinmiş
meltem, ben seni sonuna kadar destekliyorum. polyanna yanımda ne yerse yesin 5 kişinin kitapları bulup onlara değer vereceği iyimserliğini bende sonuna kadar taşıyorum.
dün bir şey fark ettim. kendi kütüphanemde biriktirdiğim kitaplar benim sadece göz zevkimi doyuruyordu. bazen açıp tekrar tekrar okuduğum oluyordu hatta. ama şimdi kitap ne zaman aklıma gelse ben bunu hiç tanımadığım insanlara hediye etmiştim. kim bilir şimdi kimin elindedir? diye düşünmek hoşuma gidiyor. :)
Umarım kitapsever birinin ellerine geçmiştir =)
İçine not yazdınız mı Hocam?
Umarım :) Yazdım tabi, bu uygulama için açtığım facebook sayfasının linkini de koydum. Bulan belki girer yazar oraya, takibin yapabiliriz yazarsa. Bakalım :)
Ben Ankara'da üniversite öğrencisiyken iki kez böyle birşey yapmıştım. Birini belediye otobüsüne, diğerini de İmge Kitabevi'nin önüne bırakmıştım. Bırakmadan önce iç kapağına "Bu bir bookcrossing kitabıdır" diye yazmış ve bulup okuyandan da aynı şekilde kitabı halka açık biryere bırakmasını istemiştim. Hatta bir tanesine mail adresimi de yazmıştım (haliyle kitapları çok değerli olan biri olarak akıbetini merak etmiştim), bir kaç ay sonra İZmir'den birisi mail atmıştı, ben aldım ve okudum, aynı şekilde de İzmir'de biryere bıraktım diye. Yani kısaca özel birşey yapmaya gerek yok, kitabınızdan vaz geçip onu terk etmeniz yeterli!
Bu yorum silinmiş
Teşekkürler busesun,
Ben de böyle düşünüyorum. Umarım katılımcısı çok olur :)
"vilarant" ve "konusulacakseyler" bende sizin gibi düşündüğüm için bu konuyu buraya taşıdım. Ülkemizde uygulamada zorluklar yaşanacağını elbette biliyoruz zaten fakat hiçbirşey yapmamaktan iyidir denemek :) O zaman bu fikrmizi vikitap yetkililerine bir iletelim bakalım konuya liderlik edecekler mi? Görüşlerinizi bildirdiğiniz için teşekkürler :)
Takibi için bir sistem kurulması gerekir. Bunu da belki vikitap yönetimi yapabilir :) Başka fikirler de gelebilir diye burada paylaştım konuyu. Katıldığınız için teşekkürler.
Uygulama hakkında fikirlerimizi paylaşıp böyle bir hareket başlatabiliriz diye umuyorum. Bu konuda Türkiye' de başlayan bir çok deneme başarısız olmuş. Belki site yetkilileri buna liderlik etmek isterler, böyle bir uygulama geliştirirler. Çünkü bir sistem kurulup takibi yapılmazsa çok güç olur. Bu uygulamayı Türkiye' de Hare Likör denemiş. "Hareketli Kitaplar" adı altında. Bırakılan kitaplar internet üzerinen takip edilebiliyormuş. Ancak ben sitelerinde bazı bölümlerini açamadım. Örnek olması açısından inceleyebilirsiniz;
http://www.harelikor.com/hareketlikitaplar/hareketlikitaplar.html