Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Hedefim 70 idi şu an 68. kitabımdayım ve hedefime ulaşıp ulaşamayacağımı bilemiyorum :) Kısmet bakalım. Ben sevdim hedef koyma olayını ve 2015 için de aşağı yukarı aynı hedefi koymayı planlıyorum
Günümüz şartlarında çoğu kimse için sanırım hedef koymadan olmuyor. İhtiyaç halini almamışsa okumak, hedef koyulduğunda belki de çoğumuz için itici bir güç olacaktır. İnsanlar için çeldiriciler o kadar çoğaldı ki, okumaya zaman ayırmak da bir mesele. Çok okumaktan ziyade, kaliteli okumak için hedef konabilir naçizane fikrim.
Bu sene 40 dı tamamladım 10 daha arttırıp 50 yapmayı düşünüyorum
Kendime ilk defa bu sene belirli bir okuma hedefi koydum ve hem okuma hızımın düştüğü dönemlerde motivasyon oldu benim için hem de kendimi değerlendirmemi, sınırlarımı anlamamı sağladı. Bu sene ki 60 kitap okuma hedefimi rahatlıkla tamamlayabildiğim için, 2015'te 100'e kadar çıkarmayı düşünüyorum.
yıl içinde insanın neler okuduğunu ve ne kadar okuduğunu göstermesi açısından bu hedef güzel. bu yıl oldukça zaman ayırabildim ve hedefimi geçtim ben. ancak 2015 yılına daha az hedeflemeyi düşünüyorum ki araştırma ve incelemeye dayalı kitaplara yoğunlaşmayı düşünüyorum ki sosyolojik kitapları okumak çok dikkat gerektiriyor. daha az ama daha kalıcı prensibini belirledim hedef olarak :)
Bence yılda 100 ile 80 arası kitap gayet ideal. Ortalama 200 sayfadan 20.000 sayfa yapıyor ve bu sene sonu gördüğüm zaman müthiş sevindiriyor beni. Yıl içinde boşuna yaşamadığımı fark ediyorum.
ben hedefi hem değerlendirme hem de teşvik amaçlı koyuyorum. bu seneki hedefime ulaşamadım ama en azından neler okudum görmüş oldum. sene içinde aklıma hedefim geldikçe boş şeylerle uğraşmaktansa kitap okumam gerektiğini hatırladım mesela... bu açıdan faydalı buluyorum.
Kitap hedefi koymak doğru bence, ama hırslanmak gereksiz. Yani on kitap eksik on kitap fazla çok da önemli değil önemli olan okumak.
Bu sene sayısal olarak hedefime ulaştım, daha fazlasını da okudum hatta. Hedef koyma mevzu güzel, çünkü yıl boyunca kaç kitap okuduğumu görebilmek hoşuma gidiyor. 2015 için de üç aşağı beş yukarı aynı hedefi koyarım.
Bol okumalı güzel bir sene olur umarım hepimiz için.
okuma hedefi koymak bence doğal bir şey . genel olarak hedef koymak ile alakalı . ama bunu bir yarış bir savaş olarak gördüğüm zaman bence olayı anlamamış olurum . asıl mesele de buradan zuhur ediyor . bir kitap fetişizmi mi var acaba ? kitap okumakla bir şeylerin hallolunabileceği mi düşünülüyor ?
" çocukların ve gençlerin terbiyeleri için muazzam masraflar yapılmasına rağmen seçkin entelektüeller pek artmış görünmüyor . " ( carrel , mutlu yaşam - vecdi aral )
yüzlerce kitap okuduğu halde sıkılmaktan bahseden , mutluluğu aramaktan bahseden insanlara hala rastlıyoruz . en temel insan problemleri hakkında fikri olmayan bir okur olabilir mi ? ( tabii ki bu dediklerim kitap okumanın amacına göre de değişebilir . yani bir dizi izlemek gibi sadece güzel zaman geçirmek için de kitap okunuyor ve okuna da bilir pekala . o zaman zaten diyecek bir şey yok . " neden kitap okuyoruz sorusuna öncelikle cevap bulmak gerekiyor bu açıdan . )
nihayeten hayatında hiç kitap okumadan " dünya çapında kitap yazmış insanlar " bile var . ama sekiz bin kitap okuyup da hayatı diğerlerinden çok farklı olmayan ( olması gerektiği yerlerde bile farklı olmayan ) insanlar da var . benim katıldığım görüş " iki kitabı okuyacağıma bir kitabı iki kere okurum " dur . çünkü mesele anlamaktır . " anlamak , değişmektir . " ve çünkü beethoven diyor ki :
" bütün mesele büyük görünmek değil , gerçekten büyük olmaktır . " :)