Kitap Tavsiyesi ve Fikir Alışverişi

Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.

* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.


Tür: Genel | Açılış, 28 Temmuz 2011
<< tüm tartışmalar

kitap satın alma hastalığı

Tartışma Cevapları
1 2 3 4 5 ileri »

41 ile 45 arası cevap gösteriliyor, toplam 45 cevap.
9 kişiden 9 kişi beğenmiş.

Bazen bu hastalığı anlamıyor etrafımızdakiler.. Yine mi kitap?? Daha yeni almadın mı?? Diye sorular yöneltiyorlar.. Ama bu bizi durdura bilir mi?? Aslaa :))) her köşesinden kitap cıkmadı mı, o eve ev demem :)

11 yıl, 7 ay     
11 kişiden 11 kişi beğenmiş.

Şaka maka bir yana, biraz araştırınca gerçekten böyle bir hastalığın olduğunu üstelik psikolojik bir tanımlamasının bile olduğunu öğrendim. Oldum olası "hastalık" kelimesinden korkmuşumdur; iyi de olsa, kötü de olsa hastalık hastalıktır arkadaş :)

Okuma hastalığı üç evreden oluşur, ilk ikisi normal olup üçüncüsü psikolojik (psikiyatristlik de olabilirmiş) tedavi gerektirebilir! -:)
1 Okuma hastalığı
2 Kitap okuma hastalığı
3 Kitap satın alma hastalığı

Çok kitap satın alan kişiye doğrudan "kitap (satın alma) hastası" teşhisi konabilmesi için belirli şartların oluşması gerekir

Kitap (satın alma) hastalığının belirtileri:
Kampulsif yani Alışveriş hastası değilse (duyarlılık sadece kitaplar ile sınırlı ise)
İçerikten çok görüntüye önem veriyorsa (kitap örneğin etkileyici kapak resmine sahip olması, birinci hamur kağıt olması gibi.)
Satın aldığı kitapların başvuru kitabı olmaması (örneğin satın aldığı kitapların çoğunun sadece bir veya birkaç kez okunabilecek kitaplardan oluşuyorsa; roman, anı gibi
Okumayacağından emin olduğu halde sırf görüntüsünü beğenip kitap alıyorsa
Aldığı kitapların çoğunu okumuyorsa
Aldığı dergi içeriklerinin yüzde yetmişini okumuyorsa
Kitaplara ev eşyası muamelesi yapıyorsa
Baskı kalitesinden etkilenip aldığı bir kitabın kapağına orasına burasına okuma eylemi yapmadan doğrudan dakikalarca bakıyorsa, görüntünün verdiği etkileyicilikten haz duyuyorsa
Kitaplarını sergilemekten hoşlanıyorsa (örneğin kitaplarını herkesin görebileceği yerde saklıyorsa; salon, oturma odası gibi - bu amacın dışında kitap sergilemek veya herkesin görmesini istemek bunun dışındadır-)
Satın alınan kitapların miktar olarak belirli düzeyde olması veya satın ama eyleminde algının aşırı tutkuyla çerçevelenmiş olması gerekir (yoksa örneğin haftada bir kitap almak hastalık olarak değerlendirilmeyebilir; çok kitap satın almaktan kasıt alınan kitapların miktar olarak çokluğu, zaman olarak kısalığına göredir, yoksa örneğin 15 yılda alınan toplam kitap sayısının yüzlerce binlerce olması gibi bir şey kastedilmiyor)
Maddi olarak sıkıntıya düşeceğinden emin olduğu halde, okuma ihtiyacı hissetmeden doğrudan satın alma isteğiyle, temel ihtiyaçları için harcaması gereken parayı kitaba yatırması (ders kitapları veya işi dolayısıyla aldığı kitaplar bu kapsam dışıdır)
Ortada hiçbir sebep yokken belirli sayının üstünde kitap satın alması (örneğin -süresi kısıtlı- ucuzluk dolayısıyla alınan kitaplar bu kapsam dışıdır, çünkü burada "ucuzluk" olgusu-sebebi vardır)

Ayrıca beterin beteri vardır, Eğer satın alınan kitap okunuyor-sa veya yalanıp yutuluyor-sa "kitap satın alma hastalığının" marjinal faydasının kişiye katkısı belirli bir düzeyin üstünde olacağından, bu hastalığın kişiye olası kayıplarını en aza indirgeyebilir.

Not: Kitap okuma tutkusu olan veya çok okuyan insanlar kitap hastası değildirdir
Sondan bir önceki not: Tabi siz bu yazımı bulunduğunuz ortam çevrenizden değerlendiriniz. Zira biraz da tebessüm edelim diye yazdım, bu şu anlama da gelmez; bu yazdıklarım bilimsel olmadığı. Okuyun ve ona siz karar verin... Kendinizi sınayın!
Son Not: Beğenilen tek hastalık vardır, o da okuma (yani birinci şık) hastalığıdır.

11 yıl, 7 ay     
12 kişiden 11 kişi beğenmiş.

Sanırım sizde sakallı Lütfü sendromu var :)

(... Sakallı Lütfü prensibi
Kadıköy’ümüzün meşhur sahafı, yazar (Sakallı) Lütfü Seymen sık sık ‘Her ay gelirinin bir kısmını kitap almak üzere ayırmayan kimse, kitap okuru değildir’ der. Sakallı Lütfü Prensibi diyebileceğimiz bu yargıya göre, kitapseverlerin sürekli okumaları gerekiyor. Ve galiba her ay maaşının tamamını kitaba yatırmak, kitap manyaklığı yoluna girmek manası taşıyor... )

Filozof! Haşmet Babaoğlu "Hakiki okur kitap peşinde koşmaz, hakiki okur okuma peşindedir" der.

11 yıl, 7 ay     
15 kişiden 15 kişi beğenmiş.

Kesinlikle bu hastalık bende de var.Elimde hiç param olmuyor, nerede kitapçı görsem en az 1 saat kitaplara göz atıyor ve en az 1-2 kitapla ayrılıyorum oradan.Okumam gereken bir sürü kitabım var ama hala gözüm dışarıda. Aldığım yeni kitapları her seferinde eve gizli gizli sokmaya çalışırken anneme yakalanıyorum ve yine annemin evin her yerinden kitap fışkırıyor diye bitmek tükenmek bilmeyen 'bu evi yakıcam bir gün' tehditlerine maruz kalıyorum.Çok zor şartlarda yaşıyorum bu hastalık yüzünden, ama her şeye rağmen yeni kitaplara sahip olup onları keyifle okumak paha biçilemez :) <3

Belki her şeyime dokunabilirler ama kitaplarıma asla :)

11 yıl, 7 ay     
24 kişiden 24 kişi beğenmiş.

çok melun bir hastalık ve bilinen tek tedavisi parasizliktir

11 yıl, 7 ay     
1 2 3 4 5 ileri »
Bu gruba katıl!
Grup Kütüphanesi
Tüm Gruplar