Satılık İmparatorluk

Onlar sanıyorlar ki, biz sussak mesele kalmayacak. Halbuki biz sussak, tarih susmayacak. Tarih sussa, hakikat susmayacak Sezai Karakoç Osmanlı Devleti'nin parçalanması birkaç ay içerisinde gerçekleşti ve 1918 yılı Ekim ayının son günü artık Osmanlı'sız bir dünya haritası vardı. Bununla da bitmedi... Önce Saltanat, sonra Halifelik, İngiliz dayatması daha doğrusu oyunu yüzünden birer hamlede kaldırıldı. 1925'te toplumun kılık kıyafeti değiştirildi. Maksat, yeni bir insan vücuda getirmekti. 1928'de bu defa alfabesi (yazısı) elden gitti Osmanlı'nın. Mahir İz'in dediği gibi maksat "maziden alakayı kesmek"i. 1932'de ezan Türkçeleştirildi. Tüm bunları boşalan camileri satmak veya kiralamak, yıkmak veya arsasını ele geçirip partinin kodamanlarına peşkeş çekmek üzere iç etme adımı takip etti. Velhasıl, Lozan süreciyle birlikte Osmanlı satılığa çıkarılmıştı. Yalnız antika eşyaları, camileri, medreseleri değil; Ayasofya'sı dahil pek çok maddi ve manevi varlığı satıldı. Kime peki ve neden? Elinizdeki kitap, Osmanlı mirasının neden ve nasıl satıldığını ve bir cihan imparatorluğunun cihangirlik sevdasından vazgeçmiş varisi tarafından nasıl hoyratça yok edildiğini gösteriyor. Varis ne kadar unutmak isterse istesin, enkazdan artakalanlar mutlaka bir yerden başlarını uzatıp seslerini duyuracaklardı. Mustafa Armağan, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişte ve sonrasında yaşananları ele alarak tarihle yeniden hesaplaşıyor: Satılık İmparatorluk...

(Tanıtım Bülteninden)

Onlar sanıyorlar ki, biz sussak mesele kalmayacak. Halbuki biz sussak, tarih susmayacak. Tarih sussa, hakikat susmayacak Sezai Karakoç Osmanlı Devleti'nin parçalanması birkaç ay içerisinde gerçekleşti ve 1918 yılı Ekim ayının son günü artık Osmanlı'sız bir dünya haritası vardı. Bununla da bitmedi... Önce Saltanat, sonra Halifelik, İngiliz dayatması daha doğrusu oyunu yüzünden birer hamlede kaldırıldı. 1925'te toplumun kılık kıyafeti değiştirildi. Maksat, yeni bir insan vücuda getirmekti. 1928'de bu defa alfabesi (yazısı) elden gitti Osmanlı'nın. Mahir İz'in dediği gibi maksat "maziden alakayı kesmek"i. 1932'de ezan Türkçeleştirildi. Tüm bunları boşalan camileri satmak veya kiralamak, yıkmak veya arsasını ele geçirip partinin kodamanlarına peşkeş çekmek üzere iç etme adımı takip etti. Velhasıl, Lozan süreciyle birlikte Osmanlı satılığa çıkarılmıştı. Yalnız antika eşyaları, camileri, medreseleri değil; Ayasofya'sı dahil pek çok maddi ve manevi varlığı satıldı. Kime peki ve neden? Elinizdeki kitap, Osmanlı mirasının neden ve nasıl satıldığını ve bir cihan imparatorluğunun cihangirlik sevdasından vazgeçmiş varisi tarafından nasıl hoyratça yok edildiğini gösteriyor. Varis ne kadar unutmak isterse istesin, enkazdan artakalanlar mutlaka bir yerden başlarını uzatıp seslerini duyuracaklardı. Mustafa Armağan, Osmanlı'dan Cumhuriyet'e geçişte ve sonrasında yaşananları ele alarak tarihle yeniden hesaplaşıyor: Satılık İmparatorlu... tümünü göster


Değerlendirmeler

değerlendirme
Profil Resmi
9 puan

Lozan antlaşmasında neler kaybettiğimizi net bir biçimde ortaya koyuyor kitap. Şiddetle tavsiye ederim.

10 puan

harıka mest oldum

9 puan

Mutlaka ama mutlaka tüm vatan evladinin okumasi gereken bir eser.. Zira icerisinde hayrete düsecegimiz bir cok bilgiler ve hakikatler mevcuttur..

10 yıl, 11 ay
Profil Resmi
4 puan

http://kitapeylemi.blogspot.com.tr/2014/05/39-satilik-imparatorluk-mustafa-armagan.html

8 puan

Başarı kabul edilen Lozan neymiş neymişşş..

Profil Resmi
8 puan

vay be dedim yani

9 puan

Mustafa Armağan yakın tarihimizin yasak, tecritli, el değmemiş ne kadar konusu varsa hepsine bir çırpıda el atıvermiş.
Yazar kitaba, Atatürk'ün mal varlığı gibi çetrefilli bir konuyla bodoslama dalarak başlıyor, okuyucunun kendine gelmesini beklemeden onu geçmişle şimdiki zaman arasında yalpalatıyor. Kah Osmanlı zamanından dem vuruyor kah Cumhuriyet döneminden, kah şimdiki zamandan..
Ben yakın tarihimizi hep mayınlı bir tarlaya benzetiyorum. Nerede ne mayın çıkacağı belli olmuyor. Mustafa Armağan'da bu tarlanın köstebeği. Korkusuzca tarlaya dalabiliyor. Bir o konuyu eşiyor, bir bu konuyu. Gayreti, azmi ve bilgisi takdire şayan.


Baskı Bilgileri

296 sayfa
Mart2013 tarihinde, timaş yayınları tarafından yayınlandı


Dil
Türkiye Türkçesi

Benzer Kitaplar

Şu An Okuyanlar

Köroğlu erkamhan
2 kişi

Okumuşlar

RudiWeadvul onur kahraman PAŞA ulsdnztmky mgocmen
29 kişi

Okumak İsteyenler

ebulfeth sselvi tolgakakadu mse1324 Eliff Semiha
15 kişi

Takas Verenler

BatuB tugbasultan
2 kişi
Puan : hepsi | 1 | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10
Değerlendirme Zamanı: en yeni | en eski