Kitap açıklaması henüz eklenmemiş.
Ayşe Kulin'in kendi ailesini anlattığı serinin ilk kitabı. Elimden bırakmadan okudum diyebilirim. Osmanlı'nın sona erdiği, Cumhuriyet'in ilan edildiği dönemde yaşananları o kadar güzel anlatıyor ki. Sanki o dönem İstanbul'unda o kişilerle birlikte yaşıyor gibi hissediyorsunuz.
Hep merak etmişimdir.Acaba işgal zamanında İstanbul'daki insanlar ne haldelerdi?Bu konuyu çok kez araştırdım ve okudum.Ama Ayşe Kulin bu kitapta hem o zaman ki sosyokültürel durumu hem de siyasi olaylara değindiği için bu kitabı ayrı beğendim.
Osmanlı'nın uzatmaları oynadığı dönemde devlet çalışanlarının yaşadığı sıkıntıları, kaldıkları darboğazları gerçekçiliğiyle anlatmış Ayşe Kulin.
Uzun zamandır kütüphanemde duran kitap diziye uyarlanması ile tekrar aklıma geldi. Okumadığım kitapların dizi veya filmlerini izlememeyi tercih ederim, bu vesile ile okudum. Okumak için geç kalmış olduğum bir kitapmış Veda, keşke dizisi de yayından kalkmasaydı. Saçma sapan ağa ve entrika dizilerindense birebir vatanımızın tarihinin en önemli dönemlerinden birine ışık tutan Veda'nın uyarlaması izlenebilseydi.
1. Dünya Savaşı sonunda işgal altındaki İstanbul'da bir konağa misafir oluyoruz satırlarda.
Osmanlı'nın son maliye nazırı Ahmet Reşat Efendi'nin konağına...
Aslına bakarsanız oldukça renkli bir aile karşımızdaki; ülkemizin mozaiği gibi rengarenk fertleri var.
Saltanata yakınlığıyla bilinen Ahmet Reşat Efendi'nin vatan haini kabul edilmiş milli mücadeleye destek veren yeğeni Kemal'in konağın çatı katında saklanmasıyla başlıyor da denebilir esasen kitap.
Neler yok ki kitapta... İşgal altındaki bir şehirde yaşanan kaos, insanların saltanat ve milli mücadeleciler arasında kalışları, aşk...
Bir solukta okuyacağınız özenle yazılmış bir kitap...
Öncelikle kitapta kalabalık bir aileden bahsedildiği için karakter sayısı oldukça fazla... Karakter sayısı fazla olunca da hikayede kullanılan malzeme fazla oluyor. Mehpare ve Kemal'in yaşadıkları akılda en çok kalanlardan... Kemal şehit olduğunda çok üzüldüğümü hatırlıyorum mesela(kitabı okuyalı uzun zaman oldu)
Bir de bu tarz kitapların en iyi yanı tarihi öğrenmek için alternatif olmaları sanırım. Tarihi detaylarla süslenmiş, aile fertleriyle kurgulanmış yarı biyografik bu romanı okumanızı tavsiye ederim
Osmanlı'nın çöküşünden yeni bir rejime, dolayısıyla yeni bir yaşam tarzına uzanışın öyküsü.. Hem siyasi, hem maddi, hem ailevi değerlerin değişiminin, nesiller arası çatışmaların, bakış açılarının incelikleri bu kitapta.. Ayşe Kulin'in yalın anlatımıyla hoş bir dönem kitabı, tavsiye ederim..
Hani dizinin bir sonraki bölümünde ne olacak merakı vardır ya işte kitabı okumaya ara verdiğim anlarda bu duyguyu hissettim. Etkileyici anlatımı ve konunun cezbedici tesiri sayesinde karakterler gözümde canlanır gibi oldu.
Baştan sona zevk alarak okudum.Ayşe Kulin Türk yazarları arasında favorilerim arasında bu kitabında da hayranlığımın boşuna olmadığını anladım.
http://esrarenklibirhayat.blogspot.com/2012/04/veda-esir-sehirde-bir-konak-ayse-kulin.html
387 sayfa