Her Elif Safak kitabi gibi bu kitabi da begenerek okudum. Icindeki karakterlerin bir sekilde bir araya gelmesi ve hayatlarinin aslinda ne kadar birbirine uzak görünürken, yakin olmasini anlatan bir kitap. Tahmin ettigim fakat yok bu kadar da olmaz artik dedigim bir sonla bitti.
www.ahukader.de
Türklerin geçmişini unutmuş olması gibi ifadeler beni biraz hayal kırıklığına uğrattı .Kitaptaki karakterler ok iyi tanımlanmış
Elif Şafak Pit Palas demek bence son dönemler gittikçe büyüyen bir reklam kampanyası :(
gerçekten okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.bazı yerler mantığımıza fazla gelse de gerçekte var olan şeyler işlenmiş.
Elif Şafak okumaya bu kitapla başladım.
Çok ilginç bir olay örgüsü var. Kişiler hiç ummadık şekilde birbiri ile bağlantılı çıkıyor.
Tek kötü yanı kitabın sonunu önceden tahmin ediyor olmanız. Ama kesinlikle okunması gereken ve nesilleri birbirleri ile kıyaslayıp farklılıkları anlatan bir kitap.
Karakterlerin derinliği, olayların ilmek ilmek işlenişi, kurgunun muazzam oluşu kitaba olan beğenimi arttırdı.. İyi ki okumuşum.
Eksiklerine rağmen okunacak kitaplardan,bu arada eseri Ermeni soykırımını anlatmıyor sadece üstelik bana göre ağırlıkda olan da bu konu değil, genel anlamda kültürler,kişilikler inançlar aile gibi kavramlar arasında bir harmanlama yapmış,güzel bir eser. Her zaman yazarı okuduğumda sanki bir şeyleri eksik yazmış yarım kalmış duygusuna kapılıyorum, acaba bazen ticari hesaplar yaparak mı düşünüyor eseri tamamlarken,tam bir edebiyatçı diyemeyeceğim hiç bir zaman Elif Şafak için.ama okunur yazdıkları bu kesin.
"Ee şimdi ne oldu yani?" Elif Şafak kitaplarının benim için özeti bu cümle olabilir. Bomboş.
edebi olarak vasat bir kitap. bunun yanında akıcı olduğu bir gerçek. ama kitabın bu kadar tartışılmasına neden olan "Türklere hakaret ediliyor vb." söylevlerinin asılsız olduğunu da okuduktan sonra anladım. ki bence yazar elinden geldiğince tarafsız bir yol izlemiş konuyu işlerken, ve kesin yargılarda bulunmamış.
bu konunun dışında sadece Elif Şafak'ın değil birçok popüler yazarın toplumsal sorunları kör göze parmak şeklinde irdelemesini açıkcası beğenmiyorum. örneğin bu kitapta kadının toplumdaki yerine, 'tü kaka toplum bakın kadınlara neler yapıyorlar' tarzı hikayelerle değinilmesi beni irrite etti. yazarlar bu önemli konuyu sokakta, arkadaş ortamında konuşan halk gibi değil, daha çarpıcı ve çözüm odaklı irdelemeli.
son olarak Elif Şafak'ın çift kişilikli olduğunu düşünüyorum. Mahrem gibi bir yapıt ile bu vasat kitabın yazarının aynı olmasını başka bir şekilde açıklayamıyorum.
Kitap genel olarak akici, aklinizi dagitmak ve biraz keyifli vakit gecirmek icin ideal ancak temanin belkemigini olusturan Ermeni Meselesi pek cok yonuyle klise ve kanaatimce tek bir yonden ele alinmis durumda. Yine de okumayi dusunenlere onerilebilir.
şimdi çok merak ettim ne oldu Elif Şafak böyle yazarak problemleri çözmüş mü oldu ? yoksa tarafsızlığını mı kanıtladı ?bence kitapta ki Asya tam bir Elif Şafak bilmeden sırf geçmişi umursamaz halleriyle özür bile dileyebilirim diyor. iftira olmuyor mu atalarına gerçi onun ataları hangi taraf bu konuda bilgim olmadığı için yorum yapamayacağım . ama ben Elif Şafak'ın bu tarzından hoşlanmıyorum anlattıkları ne tam kurgu ne tam gerçek oluyor en kötüsü oluyor okuyan (tarihi bilgisi olmayanlar) araya katılmış kurguları da gerçek sanabiliyor. kendince her fikirden insanı koyduğu kitabını fazla uydurma ve işin aslı ucuzca buldum. kalemine lafım yok kitap akıcı mı gayet akıcı . tek bir konuda Elif Şafak'a katılıyorum tarih boyunca bize zarar veren bizim de zarar verdiklerimiz de vardır belki bizden ölesiye nefret ederken bu kinle yetiştirilirken biz gerçekten kin beslemeyi öğrenmeden yetiştirildik. iyi ki de böyleyiz. ancak bir yere kadar eğer sen bana iftira atmaya kalkarsan bende hatırlarım eskileri bir sor bakalım kendine neden beni göç ettirmek istediler neden kalmamda sakınca gördüler.madem de bu kadar nefret ediyorlar Türkiye Cumhuriyetini de ilk tanıyan onlar ya cesur olsunlar ya mızmızlanmasınlar bence .ve takıldığım bir diğer nokta onların sözde acılarına bu kadar değinirken Erzurum'da hala bile Ermeniler tarafından öldürülen Osmanlıların mazlumiyetine neden değinilmedi. barış güvercini falan değilsin .
Bütün karakterlerini otursam resmedebilirim,o kadar güzel anlatmış elif şafak. hem çok açık hem çok karmaşık bir hikaye. bi oturuşta yarısını okuduğum ender kitaplardan oldu.
Yazım dili gayet güzel,kurgu başarılı fakat çok girdi çıktılı bir kurguya sahip,daha sade olmalıydı.Enfes bir eserle karşı karşıya kalacaktık ama kurgu..