bom boş bi kitap desem emeğe saygısızlık mı etmiş olurum alışveriş yaptığım kitap sitesinin hediyesi olarak gelmişti bu kitap bana yazarın kendinden hiç bir şey katmadan düz yazılmş bi kitap okumaya değer bi tarafı yok bence..
bir çocuk gelinin dramı. kitabı okurken sanki 18 20 yaşlarında bir kızdan bahsediyor gibi hissediyorsunuz çünkü bu kadar cesaret olgunluk ve azmin 10 yaşında bir kızda olacağını aklınız almıyor. helelki kitabın yaşanmış bir hikaye olması daha da bağlıyor okuyucuyu kendine. oturup kendi hayatınızı şöyle bir gözden geçirip: insanlar neler yaşıyor benim şikayet ettiğim şeylere bak be diyorsunuz
Çocuk yaşta zorla gelin edilen bir kızın cesaretini anlatan, bir çok insanın ders alabileceği veya bir çok insanın örnek alabileceği çok güzel bir kitap
http://kitapsevinci.blogspot.com.tr/2014/11/ben-nojoud-10-yasinda-bir-dulum-nojoud.html
Nojoud'un anlatımıyla okuyoruz... çarpıcı, üzücü... ancak Nojoud'un mücadelesi takdiri hak ediyor.
''Bugün öğleden sonra eve dönünce yapacak ödevlerim, boyayacak resimlerim olacak. Bugün nihayet yeniden küçük bir kız olduğumu hissediyorum. Normal küçük bir kız. Eskisi gibi. Bu kadar basit'' diyor Yemenli Nojoud.
Nojoud oyuncaklarıyla oynamak, okula gitmek, çikolata ve pasta yemek isteyen 10 yaşında küçük bir kız çocuğu. Babası tarafından 30'lu yaşlarda bir adama satılıyor. Din adı altında yapılan bu evlilikte Nojoud ''canavar'' olarak hitap ettiği bu adam tarafından defalarca tecavüze uğruyor. ''Bu acıyla tek başınayım'' diyerek o anı öyle bir anlatıyor ki okurken nefesim kesildi. Hem kocasından hem kayınvalidesinden psikolojik ve fiziksel şiddet görüyor. Ailesi de şerefimiz zedelenmesin diye kocasını savunuyor. “… Annem sessiz kalıyordu. Üzgün ama kaderine boyun eğmiş bir hali vardı. Sonuçta Yemenli kadınların çoğu gibi onunki de düzenlenmiş bir evlilikti. Kimse ondan iyi bilemezdi, ülkemizdeki sıkıntıyı kadınlar çeker, emirleri erkekler verirdi. Bu durumda beni savunmak, baştan kaybedilmiş bir savaş olacaktı,” diyor Nojoud. Ama Nojoud büyük bir cesaret örneği göstererek kaderine boyun eğmiyor, evden kaçarak mahkemeye gidiyor ve boşanmak istediğini söylüyor. Onun bu cesareti tüm dünyada yankı uyandırıyor ve Orta Doğudaki tüm genç kızlar için kurtuluş habercisi oluyor, umut ışığı oluyor.
Ülke olarak çok da yabancısı olmadığımız, Orta doğu ülkelerinin kanayan yarası çocuk gelinler... Evlensin de kocası uğraşsın, evlensin de bir boğaz eksilsin, evlensin de aileye laf getirmesin düşüncesiyle çocuk yaşta evlendirilen ve evlilik adı altında tecavüze uğrayan binlerce çocuktan biri Nojoud. Kitapta olaylar küçük kızın ağzından anlatılıyor. Gerçek yaşanmış olması durumu daha da etkili kılıyor. Nojoud kendi cesaretiyle hayatını kurtardı ama maalesef bu kötü kaderi yaşamak zorunda kalan binlerce kız çocuğu var.
İslam dinini sadece kendi işlerine geldiği gibi kabul edip yaşayan bu tür erkekler için çocuk yaşta gelin almak ve vermek, kadını hor görüp dövüp işkence yapmak, ailesi ile bile görüştürmemek doğal bir hak. Kısacası orta doğu da kadınsan bir hiçsin. Kadın sadece erkeğine hizmet eder, çocuk doğurur. Kitabı okumanızı tavsiye ederim. Mutlaka Nojoud'un yaşadıklarını ve cesaretini azmini okuyun. Bizim Yemen, Afganistan gibi olmamamız Atatürk sayesinde. Okurken halinize binlerce kez şükür edip Mustafa Kemal Atatürk'ün değerini çok daha iyi anlayacaksınız.