Hermann Hesse'den nefis bir gençlik ve kendini arayış romanı.
Roman Hans Giebenrath'ın çocukluktan çıkıp gençliğe adım atmasını , yaşadıklarını,.ruh durumunu harika resmetmiş.
Çok zeki. başarılı bir öğrenci olan Hans'ın Birlikte yaşadığı babasının kendisinden çok şeyler bekleyen kasabalının ve öğretmenlerinin üzerinde dahada başarılı olması için farkında olmadan kurdukları baskılar ve adım adım kötü bir sona sürüklenen kısacık yaşamı.
Hesse bu romanında eğitim sistemini ve çocuklar üzerinde kurulan baskıların, çocukların eğitim için adeta bir yarış atı gibi zorlanmalarını.nefis işlemiş.
Çok beğendim ve aynı hataların ülkemizdede kendi çocuklarımıza karşı yapıldığınıda düşünmeden edemedim.
Dünyanın çarkı kurulu düzenin simsarları içindir. Bu çarkın içine atılan her çocukla çarkın değirmeni dönmeye devam eder. Bu çark çocuklar için değildir.
Kitapla ilgili yapılan değerlendirmeler, kitabın arka kapağındaki özet kitapa karşı olusan beklentimi tam olarak karşılamadı.Bunda Kamuran Sipalin cevirisinin etkisi büyük. Egitim sistemin carpikligi uzerine bir eleştiri anlatisi olarak tanitimi yapilan kitapta bu konu cok derinlemesine işlenmemiş. O hissi vermiyor okuyucuya. Ama herşeye rağmen okunmalı bu kitap. Bir insanin ruhunun derinliklerinde yatan ve bunu yaşama firsati etrafindaki insanların beklentilerinde kaybeden Hansin hikayesi...Bu acidan baktığınızda iyi bir roman
Toplum ve insana dayattıkları ve sonunda insanın kendisini bir şekilde bulduğunu anlatan bir roman.