Bir bölüm var kitapta, hani şu 'Esas kız ile esas oğlanın karşılaştıkları..'
İş Bankası Yayınları'nda 255. sayfaya tekabül ediyor. Orda her iki karakter adına, ben de kızardım, bozardım ve anı yaşadım. Aman Allah'ım...
En sevdiğim, en beğendiğim, okurken kendimden geçtiğim bir klasik. Kesinlikle okumalısınız.
Aşk Ve Gurur’da farklı sosyo-ekonomik sınıflara ait olan; orta sınıftan gelen ve kitabın başkahramanı olan Elizabeth Bennet ve soylu sınıftan bir erkek olan Fitzwilliam Darcy’nin hikaye boyunca göze batmadan beliren ve zamanla doruğa ulaşan aşkları anlatılıyor. http://umutbabilon.blogspot.com/2013/01/jane-austen-ask-ve-gurur.html
klasik tanımını değiştiren bir kitap. sade ve akıcı. eleştirebileceğim tek nokta ise beklentimi karşılamaması.
Klasiklerden okuduğum ilk kitap. Başlarda çok sıkıcı geldi, yazım dili ve Mr.-Mrs'lere alışmak hafiften zorladı ama sonradan su gibi aktı :)
Kesinlikle okumalısınız. Hatta bunun bir mini dizisi filan varmış şimdi onu seyredeceğim. :)
Son olarak; Kitabın adı bence cuk oturmuş. "Gurur ve Önyargı"
Ooo My Darsy diyerek başlamak istiyorum sözlerime.Günümüz romanlarından sonra, popülaritesini günümüze kadar kaybetmemiş 200 yıllık bir roman okumak gerçekten bana iyi geldi.Arada klasiklere dönmek gerekiyor sanırım.
Klasiklerin içinde en kolay okunan ve anlaşılan bu kitabı ikinciye, aynı zevk ve heyecanla okudum. hiçbirşeyin aslında göründüğü gibi olmadığını,gururun ve önyargılı olmanın gerçekleri görmemizi engellediğini anlatan çok güzel,naif bir romandı.Okuyun okutun diyorum.(Bu arada kitabın Aşk ve Gurur adında çekilen filmini seyrederek pekiştirdim. tabii kitapla arasında küçük farklılıklar olsa da filmini de çok beğendim.Kitabı okuduktan sonra filmini de mutlaka seyretmenizi öneririm.)
18. yüzyıl İngiltere'si atmosferini en ince ayrıntısına kadar yaşatması dışında kitabı beğendim diyemeyeceğim. sonu başından belli bir hikaye,karakterler sıradan (Mr. Bennet dışında). o dönemin yaşam tarzını merak ediyorsanız buyurun okuyun, yanında fakir kız zengin oğlan hikayesi hediye.
Sayfalar ilerledikçe kitapla ilgili görüşüm de olumluya biraz daha yaklaştı. Başlangıçtaki;
- Ya bu ne? Bu mu çok beğenilen klasik'den
- Eh işte. Okutuyor ama bir şey olduğu da yok'a
- Pek bir şey olmuyor ama merak ettiriyor'a giden bir süreç vardı.
Ne gurur ve önyargıyı, ne gurur ve aşkı mühürleyen bir hikaye okudum. Dönemine göre harikulade sayılan bu roman günümüz için iyinin biraz altı sayılır. Aynı görüşleri " Bülbülü Öldürmek " içinde kullanmıştım. Yazıldığı dönem için parıldayan bu klasikler günümüzde en azından o parıltısını benim gözümde kaybetmiş durumdalar.
Zaman zaman gülümsetmedi değil, en çok da merak ettirerek okuttu fakat umduğum tatmini de bulamadım açıkçası.
Karakterler içinde bay Bennet dikkate değerdi. Haricinde herhangi bir karakteri aşırı sevmedim ya da nefret etmedim. Belki Elizabeth biraz daha fazla, bay darcy de biraz daha az sevildi benim tarafımdan.
Dönem İlgiltere'si hakkında bilgi edinmek veya klasikleşmiş bir roman okumak için tercih edilebilir.
Kitapta çok fazla aksiyon olmadı. Entrika üzerine kurulu bir romandı. Kadın okurlara daha çok hitap edeceğini düşünüyorum. Sıkılmadım ama okumasam da olurmuş, diye hissettim açıkçası.
http://fairytaleess.blogspot.com.tr/2016/01/gurur-ve-onyarg-kitap-yorumu.html
Okuduğum en güzel aşk romanları arasında ilk sıradaydı. Pek çok yayınevinde de Aşk ve Gurur adıyla çevrilmiş durumda zaten. Ama aslı Gurur ve Önyargı. Neden bunca yıldır ısrarla öyle çevrilmiş onu da hala anlayabilmiş değilim ya neyse. Kitabını da filmini de şiddetle tavsiye ederim.
Keşke daha hızlı okuyabilme şansım olsaydı. Ufak bir bebeği olunca insan maalesef çok zaman ayıramıyor. Aslında şu gibi akan ve sizi mutlu eden nadir kitaplardan Gurur Ve Önyargı.
Gerçek bir önyargı ile başladığım roman beni tamamen altüst etti ve bugüne dek okuduğum en başarılı roman kurgusu olmuştur !
Miras hukuku ve kadın haklarına dair çıkarımlar ve ahlaki değerlerde kadının rolü ustaca aktarılmıştır!
Ba-yıl-dım! ;)
Sanırım bir kitabın ismi daha doğru konulamazdı, yazarın dili zaman zaman akıcı zaman zaman ise ağdalı ancak kitap sizi sıkmıyor, bazı karakterlerden nefret edilebileceğini gördüğüm bir kitap oldu özellikle Mr. Collins ne gıcık bir insan öyle, kitapta aşk var gurur var önyargı var alabildiğine kibir var bazı yerlerde kibirden kusacak olsanız da karakter tahlilleri çok iyi, İngilizlerin 1800'lü yıllardaki ahlak, erdem ve sosyal statü farklılıkları ve bu farklılıkların yansıması da çok net bir bakış açısıyla anlatılıyor, iyi okumalar.