Bu kitabı neden aldım bilmem...orda şu var burda bu var diye kitap yazmış hocam....ders kitabı
Kitabı okurken şuna dikkat edin. Tarihin derinliklerine inilmiş, güncel bilgiler arayanlar okurken buna dikkat etsinler.
İlber hocadan beklemediğim şekilde yüzeysel , beklentilerin çok altında detaylar ve beklentilerden farklı konulara değinmiş. Beğenmedim...
sanırım beklentim farklı olduğu için biraz hayal kırıklığı yaşadım.
ben daha ayrıntılı olur İlber hoca bize daha ilginç kesitler sunar diye düşündüm.
tabii İlber hocanın bilgi birikimi bu kadar sayfalık bir kitaba sığmaz. bunu unutmuşum.
yine de bizlerle paylaştıkları da güzeldi. ülke ülke Osmanlı izlerinin olduğu yerleri ve çeşitli özelliklerini, gözlemlerini bizlerle paylaşmış.
büyük bir hevesle aldım. fakat okurken bircok seyin havada kaldıgını hissettim. biraz görselliğe önem verilmesi gerekirdi diye düşünüyorum. anlatılan yerlere ait resimler ve haritalar olabilirdi. netten ilgili fotoları araya araya ancak ilk 85 sayfasına gelebildim. ve bir müddet ara vermeye karar verdim. şimdilik yarım bırakıyorum..
Ilber Ortaylı'nın Sehayatnamesi'ne #doğuekspresi nde başlamıştım ama tabiki manzarayı izlemekten bitirememiştim 📚🤭 Çok büyük hevesle başladığım için midir bilemiyorum bırakmayayım diye zorla okudum. Biraz görsellik (harita vs.) katılabilirdi. Ülkelerin yoğun olarak siyasî tarihinin anlatıldığı bir kitap, ben biraz daha kültürel detaylar beklemiştim. .
📍"Demir-çelik, sanayi, mühendislik dallarında patlama yapan Türkiye'nin diplomalılarının tarih, coğrafya ve edebiyat dalındaki yavanlığı, maddi zenginliklerimizin geleceği için de bir tehlikedir. Zira kimliğini inşa edemeyen aydının toplumunu da nerelere götüreceği belli değildir."
Beklediğim gibi değildi kitap açıkçası. Bazı ülkeleri okurken sayfayı çevirdiğimde aslında anlatımın sonuna geldiğimi gördüğümde bu kadarcık mıydı demekten kendimi alamadım. Daha ayrıntılı olur diye düşünmüştüm.
Yine de bilmediğim birçok bilgiyi de öğrendim :)
Okumakta yarar var, tavsiye ederim.
İlber Ortaylı’nın seyahat ettiği ülkeleri ağırlıklı olarak tarihi bilgiler eşliğinde paylaştığı eseri. Louvre, British Museum ve Ermitaj Müzesi’nin de kritik edildiği kitapta, 31 ülke bazen seyahat anıları bazen coğrafya ve kültürleriyle ele alınırken Türkiye ile ilişkilerine göre de irdelenmiş. Güncel gezi kitabı gözüyle bakmamak gerekir fakat yine de daha detaylı olmasını beklerdim. İnsan İlber Ortaylı gibi bir bilgi kaynağı bulunca tecrübelerinden daha çok yararlanmak istiyor.