İskender Pala çok zeki bir adam. Kurgu, olay, karakterler mükemmel. Sonu arafta kaldı biraz onun dışında bayılarak okuduğum bir İskender Pala kitabı oldu :)
Anlatım yeterince akıcı değil, konu bütünlüğü sağlamada zorlandım zaman zaman. Konu karmaşık hale gelmiş.
Bu kitapta en çok Hafız Çelebi'yi sevdiğimi hatırlıyorum. Küçük çırağına olan merhameti ve sevgisi. Ona "oğulcuğum" diye hitap etmesi. :)
Lale Devri, Osmanlı... anlatımı yer yer ağır gelebilir ama çok heyecanlı bir kitap.
Dili açıkçası ağırdı ama yine de konu olarak Osmanlı tarihindeki lale geçmişi ile bilgiler vermesi açısından yararlı bir kitaptı.
İskender Pala - Katre-i Matem
bilindik İskender Pala türü bir kitap bu sefer ki konusu Osmanlı dönemi
bir cinayet bir padişah padişahın gayri meşru çocuğu bir ayaklanma ayaklanmayı bastırmak için kellesi vurulan bir vezir ve kayıp bir lale
diğer kitaplarına nazaran herseviyede ki okuyucunun okuyabileceği bir kitap
Bir solukta okuduğum bir kitap. Kurgusu ve anlatımıyla adeta içine çekiyor sizi. Lale devrini ,lalenin önemini çok iyi anladığım bir roman.Kesinlikle kütüphanenizde bulunması gerekir.
çok güzel bir kitap
dilinin ağır olduğunu söyleyenler olmuş evet dili birazcık ağır ama çok zorlamıyor yada ben yazarın bu ağır anlatımını seviyorum ama bana göre çok harika bir kitap
bir iskender pala klasiği
2 Sene kadar oldu kitabı hevesle okumaya başlayalı, yarım kalmış olarak kütüphanemde duruyor.... aslında bitirmeyi çok istiyorum ama hep sıraya başka kitaplar giriyor. evet dili biraz ağır ama okunamayacak kadar değil kişinin iyice kendini vererek okunması lazım bende onu herzaman yapamadığım için sırasını bekliyor, ama tekrar okuyacağım kesinlikle...
Sultan 3. Ahmet döneminde geçen cinayetler serisini, Patrona Halil İsyanını ve Sadrazam İbrahim Paşa'nın öldürülmesiyle süregelen olayları birbirine bağlayarak İstanbul'da Lale Devrini anlatmış İskender Pala. Bir sahafta bulduğu eski, el yazması bir kitapta "yek cinayet şast u şeş sual (66 soruda tek cinayet)" diye anlatılmış hikayeyi kendi üslubuyla kaleme alıp Katre-i Matem adını vererek kitaplaştırmış. Açıkçası çok heyecanlanarak okuduğumu söyleyemeyeceğim. Yer yer bitsin diye dua ettiğim doğrudur. Olayların birbiriyle bağlantısını fark edene kadar bu psikolojiden kurtulamadım. Kitap 66 bölümden oluşuyor, demin 66 soru dedim ya işte her soru bir bölüm. Dönemin İstanbul'unu, lalelerini ve dönemde geçen siyasi olayları yansıtıyor. Yer yer divan edebiyatından da beyitler geliyor. Bir şekilde kendisini okutuyor.
http://kirmizidunyam.blogspot.com/2012/10/katre-i-matem-iskender-pala.html
Katre-i Matem, müzayededen alınan elyazması bir kitabın hikâyesi olarak başlıyor.Yazar bu elyazması kitaptan açtığı kapıdan okuru içeri girdirerek bir devre adını veren 'lale'nin izinden Lale’nin hikayesini, Osmanlı'nın en tartışmalı günlerini, O günlerde yaşanan aşkları hikayesiyle okuyucuyu baş başa bırakıyor ..Derkenarlarda kitapta diğer bir ayrıntı ..Okunası bir kitap
iskender pala nın okuduğum ikinci kitabı.
tek kelimeyle:' muhteşem '
kafanızı dağıtmak lale devrinde entrikalar güzelliklere isyana aşka tanık olmak için yetecek bir kitap.
henüz kitabın başındayım fakat şimdiden sürekleyici ve asla sıkıcı değil. babilde ölüm istanbulda aşk kitabında da bu lezzeti almıştım ve bir çırpıda bitirmiştim.
Bu kitaptan önce "Şah ve Sultan"ı okumuştum. Sanırım bu yüzden biraz hayalkırıklığına uğradım. O kitapta arka planda akan tarihi plan, iktidar hırsı, düşmana dahi duyulan saygı, iki yanlı ilerleyen bakış açısı, bu kitapta yerini bireye özgü bir aşka, bir cinayet soruşturmasına ve okuyup bitirdiğim halde bile halen nedenini anlayamadığım bir lale sevdasına bırakmış. Her bölümün sonunda yer alan derkenarlarda da aşk dışında herhangi bir şey okumak mümkün olmayınca açıkçası kitabı biraz zor bitirdim. Ancak anlatım ve kurgu yine pek güzeldi. Hamuruna aşk karışmış romanları okumaktan zevk alanlara tavsiye ederim.
babilde ölüm istanbulda aşk kitabındaki kurgu ve sürükleyicilik yoktu.okurken kendinizi epey zorlamanız gerekmete
Roman tadında, tarih, aşk, entrikalar, cinayetler ve şarşalı hayatlar,
tıpkı masallardaki gibi....
Yazılış biçiminden ötürü rahat okunur olmasına rağmen, anlayamadığım sözcükler çok fazlaydı
Bu da ister istemez, araştırma havesi uyandırıyor.
Şahaser , etkileyici , Zamanın Osmanlısında , istanbul sokaklarında bir yolculuk ,bu yolculukta sanki bir kamerayla mekanlarda gezmişesine ayrıntılı tasvirler , canlı betimlemeler ,sürükleyici , gizemli ,son sayfalarına kadar merak uyandıran bir kitap.Tarihe ,osmanlıya meraklıysan , halen okumadığına hayıflanabilirsin.
dili biraz ağır geldi sarmadı ilerleyemedim birtürlü kitapları yarım bırakmayıvhiç sevmesem de yarım bıraktım malesef
Ve işte İskender Pala'nın en en en güzel kitabı. Kitabın yazılış hikayesi de olaya gizem katıyor. İskender Pala bir kütüphanede dolaşırken Osmanlı zamanından kalma ermeni bir yazarın el yazması kitabına rastlar. Ancak ilk bölümünden sonraki bölümler yoktur. Bunun üzerine kitabı çok beğenen İskender Pala devamını getirmeye karar verir ve ortaya böyle muhteşem bir kitap çıkar. Gerçekten çok çok kurgulamış. Tam bir şaheser. Başucu kitabı. Okuyun, okutturun.
ilk çıktığında okumuş olmama rağmen hala aklımda kelimesi kelimesine kazınmış bölümleri var. sevilesi..
Matemlerle dolu Lale Devrini akıcı ve kendine has bir üslupla anlatan tarihi bir roman.