Serinin ilk kitabında, Richard Macduff sevgilisini aramayı unutur ve hocalarının verdiği yemeğe gider. Bu aynı zamanda patronun kardeşi olan sevgilisini hiç mutlu etmeyecektir. Patronu Howard Hughes kadar takıntılı olan Gordon ise, son derece garip bir şekilde aynı gece öldürülür. Richard'ın masumiyetini kanıtlamak ise Dirk Gently'e düşer. Tüm olayların birbiriyle bağlantılı olduğunu savunan beleşçi ve garip huylu dedektif, tuzluklar, çömlekler, zaman makineleri ve hortlaklarla boğuşmak zorunda kalacaktır.
Adams'ın bu yeni serisi, absürd bağlantılar, birbirinden tuhaf karakterler ve bolca göndermeyle akıcı ve keyifli bir okuma sunuyor. Göndermeler arasında Beatles, Coleridge, Duran Duran gibi isimler var. Genelinde medyumluk ve falcılıkla dalga geçen kitap pürşamata bir mizah sunuyor. Eğlenceli bir Schrödinger'in kedisi açılım yapan yazar, bilinçdışı süreçlere değinirken; kurguladığı yanlışlıklar komedisi altında ciddi bir ateizm savunsu yapmış. Zaman yolculuğu klişeleriyle ustaca dalga geçen yazar eğlenceli bir eser kaleme almış.
Kitap korsan mı çevrilmiş nedir, sorun daha adında başlıyor: Kutsal Dedektiflik Bürosu. Oysa orijinali "Dirk Gently's Holistic Detective Agency" olup "holistic" kelimesi bütünsel anlamına gelir. Daha ilginci, kitabın içinde bu dedektiflik bürosunun ilk kez karşımıza çıktığı 165. sayfada büronun adı - aynı zamanda kitabın tam ve gerçek adı - "Dirk Gently'nin Bütünsel Dedektiflik Bürosu" olarak anılıyor ve daha sonra böyle devam ediyor. İlginç...
Onun dışında başka bir sorun göremedim. Adams zaten favori yazarlarımdandır.
Çevirisindeki aksaklıklar, kurgunun zayıf olması, seriye adını veren Dirk Gently karakterinin antipatikliği gibi unsurlar bir araya gelince büyük beklentilerle başladığım seriyi hayal kırıklığı yaşayarak tamamlamış oldum. Bununla birlikte absürt durumlar, ince göndermeler ve usta işi esprilerden hoşlanan okurların ilgisini çekebilir.
http://rafinasigmayanlar.blogspot.com.tr/2014/08/kitap-24-kutsal-dedektiflik-burosu.html
Otostopçunun Galaksi Rehberi'ni severim ama şurası gerçek bu kitabı otostopçu serisinden daha çok seviyorum. Olayların anlatılış biçimi, güzel işlenen karakterler, kitabın sonuna kadar devam eden gizem ve tabi ki olmazsa olmaz komedi unsurları... "Dirk Genty'nin Bütünsel Dedektiflik Bürosu" (kutsal değil, bütünsel) üstadın kitapları arasında kesinlikle favorim.