Dönemin Atinasını yansıtan , Sokrates'i ölüme götüren sürecin ve savunmasının yer aldığı kitap.Erdem,ahlak ve olması gereken bir toplum düzeni,inançlara da vurgu yapılmış çok yönlü felsefe tarihinde yer edinmiş bir kitap..Kesinlikle okunmalı.
Kitabın neredeyse yarısından biraz daha fazlasını okudum kesinlikle düşüncesi felsefesi kafa yapısı kesinlikle çok iyi bana konu olarak çok ağır geldi. Ben genelde mesai bitiminde eve giderken o 2 saatlik arada okudum için ağır geldi sanırım. Kitabı yarım bıraktım
Kitap, bir-iki saatte bitirilebilecek (82) sayfa sayısında. Kısa zamanda bitirebileceğim bu baskıyı seçtim ama daha geniş bir zamanda tam metin olduğunu (ya da en azından daha doyurucu olacağını) düşündüğüm İş Bankası kültür yayınlarında yer alan diğer baskısını okumayı düşünüyorum. Bu baskıda, özellikle ilk bölümde kullanılan ve yoğunluğunu aşırı bulduğum felsefi terimler -ki bunların yerine daha uygun ve anlaşılır sözcükler kullanılabilirdi- okumayı biraz güçleştiriyor. Ancak ilerleyen bölümlerde, Sokratesin savunmasının yer aldığı kısımlarda bu sorun ortadan kalkıyor.
Sokrates, dinsiz olduğu, gençleri yoldan çıkardığı, devlet yönetimindeki insanlara hakaret ettiği iddiasıyla yargılandığı mahkemede ölüme mahkum ediliyor ama yaptığı olağanüstü savunma tarih önünde kendisini ölümsüzleştiriyor.
Savunmasını ölümden korktuğu için değil, haksızlığa engel olmak için yaptığını söyleyen Sokrates; neden siyaset kurumunda yer almadığı, bilgi ve erdemin ne olduğu, iyi ve doğru bir insanın nasıl olması gerektiği, ölüme bakış açısının ne olması gerektiği gibi konularda kâh tebessüm ettiren, kâh düşündüren, kâh hüzünleniren çarpıcı ipuçları veriyor, savlar ortaya koyuyor.
Bu baskıyı ya fikir sahibi olmak, ya da tam metin için ön okuma yapmak maksadıyla okuyabilirsiniz. Bence, her iki durumda da okumaya değer.
Keyifli okumalar dilerim...
M.Ö 399 yılında görülmüş bir davanın savunma metnini okumak bende garip hisler uyandırmadı değil.
Eşi Sokrates'e gelir ve ''Seni haksız yere asıyorlar'' der.
Sokrates cevap verir:
''Ya haklı olarak asıyor olsalardı''
Bir felsefe başyapıtı; Sokrates'in Savunması.
Sokrates'i tanımak ve verdiği insanlık dersleri için mutlaka okunmalı diyebileceğim bir kitap.
Gerçekten çok öğretici bir eser. Ben kendi adıma çok istifade ettim. Bir çok kere okunmasında fayda gördüğüm büyük eser.
Tam metin olup olmadığı, ne kadarının kime ait olup olmadığı bilinmese de, okunduğunda herifler teee ne zaman düşündüklerini ne kadar basit ama etkili anlatabiliyorlarmış, düşünen adamlar varmış, yaşamışlar ve bir şeyler bırakmışlar dedirten bir yapım...
Ahh Sokrat. Bağnazlığın ve tanrıcıların şeytanı sokrat, dinsiz sokrat !
Tartışmaların üstadı, neyi bilmediğini bilen hoş bilge. Çağına göre değerlendirilmen gerekir ancak senden sonraki çağlarda bile ders alınamamış ve binlercesi yakıldı, yıkıldı, kesildi ve hala kesiliyorda. Ders alınmıyor ne yazık ki . Yasaları kabul edip ölüme gitme seçimini pek tutmadım üstad. Ama dediğim gibi o çağa göre yorumlamalı, ancak yaşam içgüdüsü o çağdan beri değişmedi ki.
Çok iyi! Günümüzün en iyi kişisel gelişim kitaplarından bile daha iyi özgüven aşılıyor. Anlayana tabi...
Ayrılmak zamanı geldi artık,yolumuza gidelim: Ben ölmeye,sizler de yaşamaya. Hangisi daha iyi? Tanrıdan başka kimse bilemez bunu.