Zamanına göre oldukça başarılı olan bilimkurgu romanı. Başları sıkıcı olsa da güzel bir kitaptı.
Herbert George Wells'in 142 Sh 12 Blm lül kültleşmiş bilim kurgu romanı.
Roman zaman gezgini denen bir bilim adamının zaman makinesi icat ederek çok ileri tarihe gitmesi üzerine kurulu. Gittiği yerde yer üstünde yaşayan iyi topluluk Eloiler ve yer altında yaşayan kötü Morlocklar arasında geçen mücadele altında ileride de olabilecek olan ezilen ve ezenler teması işlenmiş.
Bilim kurgu tarzını severlerin favori kitaplarından biri olduğunu okudum bir çok yerde. Ben bu tarzdan pek hoşlanmama karşın ölmeden önce okunması gereken 1001 kitaptan biri serisini topladığım için aldım ve okudum. Çok beğendiğimi söyleyemem.
insanların ve tüm canlıların hatta yarattıkları her şeyin bir toz bulutu gibi başlangıcıyla aynı şekilde yok olacağını -bir nevi ''sen de kimsin insan?'' diyerek- 802,701 yılından sistem ve kapitalizm eleştirisi üzerinden oldukça basit bir dille sunmuş yazar.
yazıldığı dönemde görelilik teorisinin henüz doğmadığı düşünülürse yazara olan saygı daha da artabilir. tek kötü yanı kitabın kısalığı ve hikayenin kısmen yüzeysel kalmış olması.
Çok beğendim. Anlatım çok akıcı ve sade. Betimlemeler başarılı, kolayca gözümde canlandırabiliyorum. Farklı bir gelecek yorumu. Bilimkurgu severlere tavsiye ederim.
Kitabı okumadan önceki beklentim zamanda yolculuk kuramı üzerine birşeylerdi. Ancak kitabın tamamı uzak bir gelecek tasviri üzerine kurulmuş. Bu konuda beklentimi karşılamadığı için kitabı biraz isteksiz okudum.
Bunun yanında gelecekteki insanlığın gelmiş olduğu nokta da gerçekçi bir yaklaşımdan uzak, daha çok fantastik geldi bana. Zamanına göre değerlendirildiğinde çok orijinal olabilir ancak ben zamanımıza göre değerlendirdiğimde çok da iyi bulmadım.
Yazıldığı zaman için öte ötesi. Sevdim bu adamı. Çok şeyi yok varsaymış ama önemli olan önemli olarak kalmış.
Zamanının çok ötesinde.
Binlerce yıllar sonrasında okuyoruz ve mantıksız gelen hiçbir şey yok. Öngörüleri ile günümüzde devam eden konuları, bakış açılarını, gelişmeleri konu alan kitaplar okudum ama bu kitap öncü gibi öncü sahiden de. İlk yayımlandığı zaman okuyan insanlar ne düşünmüştür kim bilir, öğrenmek isterdim. Büyük ihtimalle atölyesinde düş gördüğünü düşünmüşlerdir.
Herbert George Wells'in okuduğum ilk romanı. Bildiğimiz üzere bir bilim kurgu ama içerisine ilginç unsurlar da katılmış.Romanda;
Zaman makinesini keşfeden bir adam geleceğe yolculuk yapıyor ve sanırım yapılan en uzak yolculuk.(Yıl 802701)
Normalde gelecek denince aklımızda muazzam bir dünya şekillenir. Yapay zekalardan bahsedilir,insanoğlunun akla hayale sığmayacak buluşlarını canlandırmaya çalışırız.Ya öyle olmazsa?
Marlock ve Eloi isimli iki tür insan cinsi vardır. (Bir zamanlar Homo Sapiensler ve Neandertaller gibi düşünün).Yalnız garip gelen, insanoğlu hangi koşullar altında Marlock ve Eloi olarak evrimleşmişlerdir?
Yazarın gerçekte babası ve annesi emekçi grubundan olduğu için kendisi de zamanla burjuva sınıfından nefret etmiştir.Hatta sosyalist olduğunu da dile getirmiştir.Kitaptaki evrimleşme süreci fikri buradan gelmiş olabilir.
Bu arada Eloi(aramice Tanrı=Baba anlamına gelmektedir). Bir dipnot daha; Atatürk Nutuk'ta kendisinden bahseder.
Gelecek ile ilgili, bilim kurgu tarzında bir çok kitap okudum çoğu aynı eksende ilerliyordu. Zaman Makinesi ise bambaşka bir kurguya sahip. Çok etkileyici ve akıcı bir anlatımı var. Elinize aldığınız gibi bitecek, kesinlikle tavsiyedir.