Türkiye'de Biri Bizi Gözetliyor (BBG), yurt dışında ise Big Brother (BB) adıyla gösterilen yarışma programları isimlerini bu romandaki Big Brother'dan alınmıştır. Kitap, kameralarla sürekli izlenen bir toplumun acı halini sergilerken, Bugün TV'da insanların tüm hayatlarını gönüllü olarak izletmesi de ironik bir durum.
1984 + Cesur Yeni Dünya + Dava - Kafka = şu an ki Türkiye gibi geliyor bana , big brother desen var, kamera kayıtları desen var, dava desen var..
1984 olağanüstü bir kurgu. Hayvan Çiftliği ile beraber okununca büyük bir dehayı yansıtıyor. Oysa Paris ve Londra'da Beş Parasız ve Papazın Kızı kitapları okununca aynı zekayı bulmak mümkün değil.
Uç bir fikir gibi gelebilir ama Matrix filmi de bana 1984'ü hatırlatmıştı. Hatta Stalone'nin kötü oyunculuğuyla çekilmiş gelecek kurguları da 1984'ün esasına işaret eder. Sinema üzerinden de izlenebilir bir eserdir 1984 veya özündeki faşizm kurgusu.
Matrix havasına sahip olan ama 1984'e daha çok göndermede bulunan Equilibrium filmi, her ne kadar aksiyon ve eğlence tabanı yoğun olsa da, fikir olarak fahrenheit 451 ve 1984'ün karışımı gibi duruyor.
Adam bir gerçeküstü ve de kötü bir dünya hayal etmiş, yazmış; 60 yıl sonra hepsi gerçek olmuş.
1984' ü yazıldığı tarihlerde okuyan birine, bugün Yüzüklerin Efendisini okuyanların hissettiği kadar fantastik geldiğini düşünüyorum.
yıl 2011 oldu ama hala büyük biraderin gözleri üzerimizde,mobeseler,vatandaşlık numaraları,cep telefonları,sanki yıllar öncesinden bu günü yazmış gibi george orwel..
Milenyum çağı ile birlikte 1984'te anlatılan bigbrother kurgusu artık sanal alem üzerinden yürümektedir. Mobesa kameralarının sürekli izlemesi, matrix, oldu olacak bir numara versinler hepimize de takip etsinler...vb tüm hükümetlerin özgür bireyi kontrol altına alacağına dair korkularımızı bugün her gittiğimizi yeri facebook,twitter gibi sitelerde işaretleyerek, kimlerle olduğumuzu da saniye saniye belirterek insanlık olarak biz yapıyor ve ilgililere yardım ediyoruz, bigbrother'a gerek kalmadı maalesef.
Öncelikle bu kitabın okunmasını ve ardından da güncel dünyada işlediği noktalara perspektif katmak için "google,agumented reality, sosyal medya stratejileri" konularında bulabileceğiniz makaleleri de okumanızı tavsiye ederim. Ardından kitabı tekrar okuyunca dehşet daha da net vuruyor suratımıza.