geri ileri

Mustafa Kutlu ve Uzun Hikayeleri

"...Türk hikâyeciliğine genel bir bakış attığımızda bir dönem hikâye isminin dahi Türkçemizden gerici bir ifade diye atılmak istenip, onun yerine öykü kelimesi getirilmek istendiğini görürüz. Edebiyatımızın uzun zaman kullanmış olduğu bu tür adının öykü ile değiştirilmesi kendi hikâyemizi yazamayışımızın da nedeni olan bir zihniyetin tezahürü olmuştur. Öykü öykünmekten gelen köksüz bir kelime olarak Türkçemizde yer etmiştir. Yine bize Tanzimat’la geçen bir tür olarak Kutlu romanı değil, hikâyeyi tercih eder. Kutlu hikâyede ısrar edişinin sebebini bir zanaat erbabının kendi çöplüğünde eşinmesi olarak görür. Çünkü romanın ucu bucağı belirsiz olduğu için ona korkutucu geldiğini ifade eder..." (Alıntı)

"...Türk hikâyeciliğine genel bir bakış attığımızda bir dönem hikâye isminin dahi Türkçemizden gerici bir ifade diye atılmak istenip, onun yerine öykü kelimesi getirilmek istendiğini görürüz. Edebiyatımızın uzun zaman kullanmış olduğu bu tür adının öykü ile de... tümünü göster


Liste Etiketleri daha fazla etiket

sıkmayan (1) siyasi roman (1) politik roman (1) macera (4) popüler kültür savaşları (1) tarihsel materyalizm (1) aşka bir şans daha (1) rusça roman (1) kuğulu park cinayeti (1) lolita (1) son hükümdar (1) mezhepler (1) ağlatan kitaplar (1) uzun hikaye (1) kurgu dışı (1) selçuklu (1) kitle ve iktidar (1) kitapkurdu (1) ricardo reis'in öldüğü yıl (1) yüzüklerin efendisi (1) babil (1) beyoğlu rapsodisi (1) dünya klasikleri (4) julia-günahkar çocuklar (1) stephen king (1) polisiye öyküler (1) çocuk edebiyatı (1) bin hüzünlü haz (1) abdülhamid (1) otobiyografi (2) atıştırmalıklar (1) nar ağacı (1) arkeoloji ve sanat tarihi (1) hayranıyımmm (1) fantastik edebiyat (3) alemdağ'da var bir yılan. alıklar birliği (1) nadir (1) aksiyon (2) ulu hakan (1) percy jackson ve olimposlular (1) sünni (1) düşünce (2) ilk (1) miss marple (1) kadın sorunu-feminizm (1) şah ve sultan (1) varoluşçuluk (1) 20. yüzyıl (1) tutunamayanlar (1) göktürk (1)