Bazen aslında bu dünyaya değil tamamen fantastik bir ülkeye ait olduğumu düşünüyorum . Sanki bir vampir saldırısı falan olsa herkes kaçarken ben sarılırmisim gibi geliyor :D genelde insanların hayatlarını bilmiyoruz binlerce insanla karsilasip konuşuyoruz ama kafalarinda neler var ? Ne hayal ediyorlar ? Ne gibi hayatlar yaşıyorlar , merak konusu . İşte bu yüzden de kitap okuyorum . Farklı hayatlar farklı deneyimler . Belki "o an " gerçekten de karşımıza çıkacak , bilemeyiz . İşte bu yüzden okuyorum kendimi sürekli " o an " a hazırlıyorum . Biliyorum ki gelecek . Ve geldiğinde hayatımı değiştirecek ...
Bazen aslında bu dünyaya değil tamamen fantastik bir ülkeye ait olduğumu düşünüyorum . Sanki bir vampir saldırısı falan olsa herkes kaçarken ben sarılırmisim gibi geliyor :D genelde insanların hayatlarını bilmiyoruz binlerce insanla karsilasip konuşu... tümünü göster
Doğanın bakmasını bilenler için iyi bir öğretmen olduğuna ilişkin yaygın söylemi benimseyerek ifade edersek Derin Mavi Atlas, gezegenimizdeki çılgın çeşillitigi sergileyen ve böyle bir çeşitliliğin olanaklı olduğunu öğreten bir rehber kitap.Bu alçakgönüllü kapsamla yetinmeyecek ve suya dalıp gördüğü her canlıyı adlandırmak, sınıflandırmak isleyecek heyecanlı okur için küçük bir not: Kitap ve yazık ki su geçiriyor!
Doğanın bakmasını bilenler için iyi bir öğretmen olduğuna ilişkin yaygın söylemi benimseyerek ifade edersek Derin Mavi Atlas, gezegenimizdeki çılgın çeşillitigi sergileyen ve böyle bir çeşitliliğin olanaklı olduğunu öğreten bir rehber kitap.Bu alçakg... tümünü göster
Necati Güvenç Mamıkoğlu`nun yıllar süren çalışmasına dayanan "Türkiye`nin Ağaçlarıve Çalıları" 700 sayfada Trakya ve Anadolu`nun tüm ağaç varlığını ayrıntılı açıklama ve fotoğraflarla gösteriyor.
1973 yılından beri fotoğraf çeken ve 2003 yılından beri de ağaçların fotoğraflı kimlik kartlarını hazırlayan Necati Güvenç Mamıkoğlu, Türkiye'nin Ağaçları ve Çalıları kitabını NTVMSNBC'ye anlattı:
Çocukluğum Kırşehir'de yeşillik bir yerde ve ağaçlar içinde geçti. Oyunlarımızın bazılarını ağaçların üzerinde oynardık. Her zaman ağaçlara karşı bir ilgim vardı. Yıllar geçtikçe bu ilgi artarak devam etti. Emekli olunca da bir anda ve doğal olarak kendimi ağaçların ortasında buldum.
CEREN'E ALBÜM OLACAKTI
Önce evimin bahçesindeki ağaçların fotoğrafını çektim. Sonra İstanbul'un park ve bahçelerindeki ağaçları, ardından Uludağ'daki ağaçları... Sonra bahar geldi başka yere, yaz geldi başka yere gittim; derken bir de baktım ki elimde fotoğraf makinesi Türkiye'nin dört bir köşesini dolaşmaya başlamışım. Ağaçları tanımayan yeğenim Ceren, elmayı çınardan ayırabilsin diye bir ağaç albümü yapmaya karar verdim. Ama bunun için önce benim ağaçları daha iyi tanımam gerekiyordu. Araştırmaya başladım ve çok fazla kaynak kitap buldum. Ama hepsi ders kitabıydı. Bu alanda farklı bir kitaba ihtiyaç olduğunu gördüm.
Çevremdeki insanlar bu çalışmayı mutlaka kitaplaştırmam gerektiğini söyledi. Ben de bu öneriyi dikkate aldım. Yani amacım ağaçları Ceren'e tanıtmaktı, sonra herkese tanıtmak oldu. Tanıyan sever, severse korur, ağacı koruyan çevreyi de korur, diye düşündüm.
Mamıkoğlu'nun verdiği bilgiye göre, küçük Ceren için başladığı çalışmayı anlatırken örnek verdiği elma ağacı ile çınar ağacının farkını bize de anlattı:
İŞTE ELMAYLA ÇINARIN FARKI
İkisi de kışın yaprağını döker. Elma en çok 8-10 metre boylanabilir, dalları incedir, yaprakları 6-10 santimetre boyunda, tek parça eliptik biçimli ve sivri uçludur. Pembemsi gri gövdesi en çok 30-40 santimetre çap yapabilir, ince levhalar halinde soyulur. Erdişi çiçekleri beş tane açık pembe taç yaprağa sahiptir. Meyveleri herkesin tanıdığı çekici renklerdedir. Çınar ise 30-35 metre boylanabilen, kalın dallı, ulu bir ağaçtır. 10-20 santimetre boyundaki yeşil yaprakları 3-7 parçalıdır. Gri gövdesi 5-6 metre çapa ulaşabilir ve hem dikine hem enine çatlaklıdır. Erkek ve dişi çiçekleri küçük kürecikler biçimindedir, meyveleri 2-3 santimetre çapında dikenli toplar halindedir.
ÇİÇEKLER BAHARDA, MEYVELER YAZDA
Kitap için yaklaşık 5 yılda 160 bin ağaç-çalı fotoğrafı çeken Mamıkoğlu, bu konuda yazılmış pek çok yayından yararlanmış. Ağaç ve çalıların mevsimsel özelliklerini görüntülemeye çaba harcamış; meyveleri yaz aylarında fotoğraflamış, çiçekler için ise bir sonraki baharı beklemiş:
Sadece ağaç fotoğraflarıyla ağacı tanımıyorsunuz, ağacın gövdesi, meyvesi, yaprakları, dalı, çiçeği var, onları da çekmek gerekiyordu. Ağacın meyvesini yaz sonu ya da sonbaharda çekiyorsunuz, ama çiçeklerini çekmek için ilkbaharı beklemelisiniz. Ben de öyle yaptım her mevsim bir yere gidip ağaçların her halini çektim.
Özellikle gençler ağaçları tanımıyor, ağaçlara karşı duyarsızlık var. Ben kitabımda ağaçlara olan duyarlılığı artırmayı hedefliyorum diyor Necati Güvenç Mamıkoğlu.
Necati Güvenç Mamıkoğlu`nun yıllar süren çalışmasına dayanan "Türkiye`nin Ağaçlarıve Çalıları" 700 sayfada Trakya ve Anadolu`nun tüm ağaç varlığını ayrıntılı açıklama ve fotoğraflarla gösteriyor.
1973 yılından beri fotoğraf çeken ve 200... tümünü göster
20. yüzyılın en parlak hayvanbilimcilerinden biri kabul edilen Edvvard O. wiIşonın çalışmaları yalnızca bize hayvanlar hakkında öğrettikleriyle değil insan doğası ve insan davranışı ile ilgili düşündiirdükieriyle de dikkat çekici. wilson Doğanın Gizli Bahçesinde bir avuç toprakta bulunan binlerce küçük canlı üzerinde yapılacak araştırmalarla insan doğası üzerine de çok şey öğreneceğimizi söylüyor.Oluşturduğu kuramlar ve yaptığı keşiflerle bilim dünyasında önemli biryeri olan Wilson bu kitabında çevreci bir yaklaşımı öne çıkarıyor. İki Pulitzer Ödülü sahibi yazar1956- 1997 yılları arasında Harvardda ders vermiştir.
20. yüzyılın en parlak hayvanbilimcilerinden biri kabul edilen Edvvard O. wiIşonın çalışmaları yalnızca bize hayvanlar hakkında öğrettikleriyle değil insan doğası ve insan davranışı ile ilgili düşündiirdükieriyle de dikkat çekici. wilson Doğanın Gizl... tümünü göster
Türkiye Amfibi ve- Sürüngenleri, içerdiği türlerin doğal yaşam ortamlarını, yapısal ozelükierini, benzerliklerini ve farklılıklarını, bulundukları coğrafi bötgeleri detaylı olarak anlatmaktadır okuyucuya.TÜBiTAK Popüler Bilim Kltaplannın bu yayını ile çevre koruma ve dogai denge bakımından büyük önem kazanan Türkiyedeki canlı türlerinin gerektiği gibi tanınmaları konusunda ve çok zengin biyolojik çeşitliliğimizin ortaya çıkarılmasında büyük bir adım atılmıştır.
Türkiye Amfibi ve- Sürüngenleri, içerdiği türlerin doğal yaşam ortamlarını, yapısal ozelükierini, benzerliklerini ve farklılıklarını, bulundukları coğrafi bötgeleri detaylı olarak anlatmaktadır okuyucuya.TÜBiTAK Popüler Bilim Kltaplannın bu yayını il... tümünü göster
Türkiyenin kelebekleriyle ilgili kapsamlı bir el kitabı olan bu eser, kelebekleri doğal yaşam alanlarında tanıtıyor. Kuş ve kelebek gözlemcisi Ahmet Baytaşın yıllar süren arazi çalışmasının ürünü olan kitap bu haliyle hem kelebek gözlemcileri hem de doğa tutkunları için eşsiz bir kılavuz.Kitapta şunlar yer alıyor:Doğal ortamlarında çekilmiş 89 tabloda 777 renkli kelebek fotoğrafıGörünüşleri birbirine benzeyen türlerin karşılaştırılmasına imkan tanımak için hazırlanmış tablolarYaklaşık 350 kelebek türünün uçuş dönemleri, dağılımları, yaşamalanları, davranışları ve konukçu bitkileriyle ilgili bilgilerin yer aldığı metinler.
Türkiyenin kelebekleriyle ilgili kapsamlı bir el kitabı olan bu eser, kelebekleri doğal yaşam alanlarında tanıtıyor. Kuş ve kelebek gözlemcisi Ahmet Baytaşın yıllar süren arazi çalışmasının ürünü olan kitap bu haliyle hem kelebek gözlemcileri hem de ... tümünü göster