dahak

Profil Resmi
3 takip ettiği ve 1 takip edeni var. 0 değerlendirme yapmış.

Son Aktiviteler

Profil Resmi
dahak bir test çözdü. Sonuç: 4/10 (%40) doğru.
11 yıl, 3 ay
Profil Resmi
dahak, MaviMor adlı üyeyi takibe aldı.
MaviMor

Çok okur,çok izler.

Çok okur,çok izler.

11 yıl, 3 ay
Profil Resmi
dahak, fatoş adlı üyeyi takibe aldı.
fatoş

Çocuklarımı seviyorum evet evet sınıflar dolusu çocuklarım var ve hepsini çok seviyorum.
Meslegimi seviyorum
okumayı seviyorum
ve
KAHVEYİ seviyorum. :)
Kahveyi sevin sevin yani bence
yanında kitabı da sevin, çocuklarıda sevin SEVİN hayat sevince guzelleşiyor...

Çocuklarımı seviyorum evet evet sınıflar dolusu çocuklarım var ve hepsini çok seviyorum.
Meslegimi seviyorum
okumayı seviyorum
ve
KAHVEYİ seviyorum. :)
Kahveyi sevin sevin yani bence
yanında kitabı da sevin, çocuklarıda sevin SEVİN hayat sevinc... tümünü göster

11 yıl, 3 ay
Profil Resmi
dahak bir yazarı favorilerine ekledi.

1946’da Çankırı’nın Eskipazar ilçesinde doğdu. Hasanoğlan ve Pazarören öğretmen okullarında eğitim gördü. Öğretmen okulundan sonra dört yıl ilkokul öğretmenliği, daha sonra da Gazi Eğitim Enstitüsü'nü bitirmesinin ardından çeşitli il ve ilçelerde Türkçe-Edebiyat öğretmenliği yaptı. 1981'de sıkıyönetimce tutuklanarak görevine son verildi. Aynı yıl, TCK'nın 141, 142 ve 146. maddelerinden yargılandı. Cigerhun'un şiirleri üstüne yazdığı bir yazısından ötürü 142. maddeden kısa bir süre hüküm giydi. Kitapçılık, yayıncılık yaptı, çeşitli yayınevlerinde yönetici ve editör olarak bulundu. 1993'te mahkeme kararıyla öğretmenliğe döndü ve emekli oldu. İlk şiiri 1961'de yayımlandı. 1972'de yayımlanan ilk yazısına Varlık Dergisi Eleştiri Ödülü ikinciliği verildi. 1980'de Hüznün İsyan Olur kitabına Ömer Faruk Toprak Şiir Ödülü ( Metin Altıok'la birlikte ); Saklı Kalan adlı kitabına da 1982 Yazko Şiir Özendirme Ödülü verildi. Özellikle 1972'den sonra, birçok edebiyat dergisinde yazıları, şiirleri yayımlandı. Türkiye Yazıları dergisi ( Mart 1983, sayı: 72 ) şiiriyle ilgili bir özel sayı yayımladı.
1960 sonrası toplumcu gerçekçi şiirimizin ikinci kuşağında yer alan özgün şairlerden. İsmet Özel'den sözcük seçimi ve ses tonu bakımından etkilendi. Romantik ve başkaldırıcı şiiriyle bir yandan da Attilâ İlhan'a yakın durduğu söylenebilir.

1946’da Çankırı’nın Eskipazar ilçesinde doğdu. Hasanoğlan ve Pazarören öğretmen okullarında eğitim gördü. Öğretmen okulundan sonra dört yıl ilkokul öğretmenliği, daha sonra da Gazi Eğitim Enstitüsü'nü bitirmesinin ardından çeşitli il ve ilçelerde Tür... tümünü göster

11 yıl, 3 ay
Profil Resmi
dahak bir yazarı favorilerine ekledi.

Babası piyade yüzbaşısı (Cihangirli) Selahattin Ali Bey'in görev yerlerinin sık sık değişmesi dolayısiyla, ilköğrenimini İstanbul, Çanakkale ve Edremit'in çeşitli okullarında tamamlamıştır (1921). Edremit'e göçtüklerinde bölge Yunan işgalinde olduğu için emekli olan babası aylığını alamamış ve aile çok zor günler geçirmiştir. İlkokulu bitirdikten sonra parasız yatılı olarak Balıkesir Öğretmen Okulu'na giren Sabahattin Ali, beş yıl burada okumuş, daha sonra İstanbul Öğretmen Okulu'nda mezun olmuştur (1926). Bir yıl kadar Yozgat'ta ilkokul öğretmenliği yapmış, Millî Eğitim Bakanlığı'nın açtığı sınavı kazanarak Almanya'ya giderek iki yıl orada okumuştur (1928 - 1930). Yurda döndükten sonra Sabahattin Ali, Orhaneli’nde ilkokul öğretmenliğine atandı. Aydın ve sonra Konya ortaokullarında Almanca öğretmenliği yapmıştır.

Konya'da bulunduğu sırada, bir arkadaş toplantısında Atatürk'ü yeren bir şiir okuduğu iddiasıyla tutuklanmış (1932), bir yıla mahkûm olarak Konya ve Sinop cezaevlerinde yatmış, Cumhuriyet'in onuncu yıldönümü dolayısıyla çıkarılan af yasasıyla özgürlüğüne kavuşmuştur (1933). Cezaevinden çıktıktan sonra Ankara'ya giden Sabahattin Ali, Millî Eğitim Bakanlığı'na başvurarak yeniden göreve alınmasını istemiştir. Dönemin bakanı Hikmet Bayur'un "eski düşüncelerinden vazgeçtiğini ispat etmesini" istemesi üzerine Varlık dergisinde Benim Aşkım adlı şiirini yayımlayarak (15 Ocak 1934) Atatürk'e bağlılığını göstermeye çalışmıştır. Aynı yıl Bakanlık Neşriyat Müdürlüğü'ne alınmış, Ankara II. Ortaokul'da öğretmenlik yapmıştır. 16 Mayıs 1935 günü Aliye Hanım ile evlenmiş, 1936'da askere alınmış, 1937 Eylülünde kızı Filiz Ali dünyaya gelmiştir. Yedek Subay olarak askerliğini Eskişehir'de tamamlamış, 10 Aralık 1938'de Musiki Muallim Mektebi'nde Türkçe öğretmeni olarak göreve başlamıştır. 1940 yılında tekrar askere alınmış, askerliğini yaptıktan sonra Ankara Devlet Konservatuarı'nda Almanca öğretmenliği yapmıştır (1941 - 1945).

İçimizdeki Şeytan romanı milliyetçi kesimde büyük tepki toplamıştır. Nihal Atsız'ın hakkında yazdığı hakaret dolu bir yazıya karşılık dava açmış, dava sırasında çok sıkıntı çekmiştir. 1944 yılında davayı kazanmasına rağmen tepkilerden kurtulamamıştır. Olaylı duruşmalar sonunda bakanlıkça görevinden alınmış, İstanbul'a giderek gazetecilik yapmaya başlamıştır (1945). Ancak fıkra yazdığı La Turquie ve Yeni Dünya gazeteleri, Tan olayları sırasında tahrip edilince işsiz kalmış, Aziz Nesin ve Rıfat Ilgaz'la Marko Paşa, Malum Paşa, Merhum Paşa, Öküz Paşa gibi siyasal mizah dergilerini çıkarmıştır (1946 - 1947). Ancak, bu gazeteler tek parti iktidarının baskılarıyla karşılaşmış, dergilerin isimlerindeki Paşa ifadesiyle 'Milli Şef' İsmet Paşa ile alay edildiği iddiası ile kapatılmış, yazılar ve yazarları hakkında kovuşturmalar açılmıştır. Sabahattin Ali dergilerde çıkan yazılarından dolayı üç ay hapis yatmış, karşılaştığı baskılardan bunalmıştır. Ali Baba dergisinde yayımladığı Ne Zor Şeymiş başlıklı yazıda, içinde bulunduğu durumu şöyle anlatmaktadır: "Çalmadan, çırpmadan bize ekmeğimizi verenleri aç, bizi giydirenleri donsuz bırakmadan yaşamak istemek bu kadar güç, bu kadar mihnetli, hatta bu kadar tehlikeli mi olmalı idi".

Bir başka dava nedeni ile 1948'de Paşakapısı cezaevinde üç ay yatmıştır. Çıktıktan sonra zor günler geçirmeye başlamış, işsiz kalıp, yazacak yer bulamamıştır. Yurt dışına gidebilmek için pasaport almak istemiş, alamamıştır. Yasal yollardan yurt dışına çıkma olanağı da bulamayınca Bulgaristan'a kaçmaya karar vermiş fakat para karşılığı anlaştığı Ali Ertekin adlı kaçakçı tarafından jandarma karakolunda katledilmiş, daha sonra da cesedi 2 Nisan 1948 tarihinde Bulgaristan sınırında şaibeli bir şekilde bulunmuştur. Sabahattin Ali'yi öldürdüğünü itiraf eden ve Milli Emniyet mensubu olduğu iddia edilen Ali Ertekin, dört yıla hüküm giymiş; fakat birkaç hafta sonra çıkartılan aftan yararlanarak serbest kalmıştır.

Bulgaristan'ın Eğridere (Ardino) kentinde, Sabahattin Ali'nin 100. doğum yılı kutlandı. 31 Mart 2007 günü gerçekleşen toplantıya, başta Bulgaristan Yazarlar Birliği Başkanı olmak üzere Sofya ve Bulgaristan'ın çeşitli kentlerinden Türk ve Bulgar yazarlar, şairler, okurlar ve Sabahattin Ali'nin kızı Filiz Ali katıldı. Bütün eserleri 1950'li yıllardan beri Bulgaristan'daki tüm okullarda okutulduğundan, Sabahattin Ali bu ülkede çok tanınan bir yazardır.

Babası piyade yüzbaşısı (Cihangirli) Selahattin Ali Bey'in görev yerlerinin sık sık değişmesi dolayısiyla, ilköğrenimini İstanbul, Çanakkale ve Edremit'in çeşitli okullarında tamamlamıştır (1921). Edremit'e göçtüklerinde bölge Yunan işgalinde olduğu ... tümünü göster

11 yıl, 3 ay
Profil Resmi
dahak bir yazarı favorilerine ekledi.

Şair, yazar ve gazeteci. 1961 Diyarbakır doğumlu.

İlk öğrenimini Diyarbakır, Ankara ve Gaziantep'te, Orta öğrenimini Diyarbakır Lisesinde tamamladı. İzmir Hukuk Fakültesindeki öğrenimini, 1980 12 Eylülünde siyasal nedenlerle tutuklanınca sürdüremedi. Diyarbakır Askeri Cezaevinde bir yıl hapis yattı. Daha sonra bir süre bir ilaç firmasının Güneydoğu temsilciliği ve Diyarbakır'da bir yıl kitapçılık yaptı. 1987'de gazeteciliğe başladı. 1987-1994 yılları arasında Diyarbakır'da Akajans Muhabirliği, UBA (Ulusal Basın Ajansı) Diyarbakır temsilciliği, Ortadoğu Haber Ajansı Haber Müdürlüğü, 2000'e Doğru Dergisi Diyarbakır büro şefliği, Turkish Daily News Gazetesi Güneydoğu temsilciliği yaptı. Sokak, Gerçek, Söz, Aktüel, 2000'e Doğru, Exspress, Aydınlık, Birikim, Siyah Beyaz gibi pek çok dergi ve gazetede yazdı. 1994 yılında gazeteciliği bırakarak Ankara'ya yerleşti. 1981'den 2005 yılına dek Türkiye ve yurt dışında çok sayıda dergi ve gazetede edebiyatın hemen her türünde yazdı. İlk şiirleri 1981'de Oluşum, Edebiyat 81 ve Yeni Olgu dergilerinde yayınlandı. Sonraki yıllarda şiirleriyle Yarın, Sanat Rehberi, Broy, Yeni Düşün, Çağdaş Türk Dili, Yazılı Günler, İzlek, Parantez, Evrensel Kültür, Düşler, Şairin Atölyesi, Cumhuriyet Kitap Eki, Varlık, Gösteri, Edebiyat ve Eleştiri, Sonbahar, Öküz, Esmer vb. pek çok süreli yayında göründü. 2002 yılından itibaren şiir yayınlamadı. Bir dönem Özgür Gündem (1992), Aydınlık (1993-94), Siyah Beyaz (1995-96) ve Birgün Gazetesinde (2004) köşe yazıları yazdı . 1996'da Cumhuriyet Gazetesinde, 1998'de Radikal Kültür-sanat sayfasında, 2004'te bir süre Radikal İki ve 2006'da Evrensel Gazetesinde yazdı. Daha sonra güncel yazmayı bıraktı.

İlk şiir kitabı Siste Kalabalıklar 1985'te, ilk hikaye kitabı Kül Aşklar 1991'de yayınlandı. Şiirleri çeşitli dillere çevrildi; 1992'de Irak'ın Duhok ve Almanya'nın Köln kentlerinde iki kitabı yayınlandı. 2005'te AB sponsorluğunda Munster Literature Centre adlı yayın merkezi tarafından bütün şiirlerinden oluşan bir derleme Everything But You adıyla İngilizceye çevrilerek İrlanda ve İngiltere'de, Feride adlı kitabı Çetin Toprak'ın çevirisiyle Kürtçe, Alpay Kısabacak'ın çevirisiyle Almanca olarak yayınlandı. 1975-2000 yıllarını kapsayan Son Çeyrek Yüzyıl Şiir Antolojisini derledi.

Şiir kitaplarının yanı sıra, Nice Küllerden (1996, Anadolu Müzik) ve Kalbimde Hazan (1999, Yeni Dünya Müzik) adlarıyla kendi sesinden şiir albümleri çıktı.

1987-1999 yılları arası yazdıklarıyla çok sayıda ödül aldı; aldığı başlıca ödüller: 1987 TEMMUZ Dergisi -halk ödülleri- Şiir Yarışması Birincilik Ödülü, 1988 TAYAD Hikaye Yarışması Üçüncülük Ödülü, 1989 TAYAD Şiir Yarışması İkincilik Ödülü, 1990 CAHİT SITKI TARANCI Şiir Ödülü, 1992 Adana ALTIN KOZA Film Festivali Film Öyküsü Ödülü, 1992 ÇANKAYA BELEDİYESİ Çocuk Yazını Yarışması üçüncülük Ödülü, 1994 PETROL- İŞ SENDİKASI Şiir Yarışması İkincilik Ödülü, 1994 ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ Yılın Gazetecisi Ödülü, 1996 PEN/ ONAT KUTLAR Film Öyküsü Yarışması Özel Ödülü, 1996 ADANA ALTIN KOZA Film Festivali Film Öyküsü Ödülü, 1998 SABRİ ALTINEL Şiir Yarışması Birincilik Ödülü, 1992 ve 1998 HUMAN RIGHT WATCH/ Hellman-Hammet Baskıya Karşı Cesaret Ödülü, New York-ABD), 1999 ORHON MURAT ARIBURNU Şiir Yarışması 10. yıl Ödülü, 1999 İsveç P.E.N. Onur Üyeliği Ödülü. 2000 yılından itibaren ödüllere katılmadı, şiir seçici kurullarında yer almadı. 1994-2000 yılları arasında yazdıkları ve söyledikleri için düşünce suçu mahkumiyetleri nedeniyle Ankara Ulucanlar, Haymana, Bursa E Tipi ve Saray Kapalı Cezaevlerinde yattı.

Yılmaz Odabaşı'nın, şiirleri hakkında değişik üniversitelerde hazırlanıp onanan lisans tezlerinin yanı sıra, yaşam öyküsünü ve bibliyografyasını konu edinen ve Dr. Ömer Uluçay'ın kaleme aldığı Asi ve Yalnız Yılmaz Odabaşı adlı bir inceleme kitabı yayınlandı. 1981-2002 yılları arasında yazdığı şiir kitaplarını 2007'de beş ciltte topladı: Konuşsam Sessizlik Gitsem Ayrılık (Bütün Şiirleri:I), Feride (2. kitap), Aşk Tek Kilişiktir (3. kitap), Aşk Bize Küstü (4.kitap), Ey Hayat (5.Kitap). Otuz kadar şiiri şiiri Ahmet Kaya, Edip Akbayram, Ferhat Tunç, Onur Akın, İlkay Akkaya, Hakan Yeşilyurt, Metin Yılmaz, Grup Yorum, Grup Kızılırmak gibi müzisyenler ve müzik grupları tarafından yorumlandı. Şiir kitaplarının yanı sıra, düzyazılarından oluşan yayınlanmış kitapları şunlardır: Kül Aşklar (Hikayeler, 1.Basım 1991), Eylül Defterleri (anı, 1.Basım 1991), Çocuklar ve Adresler (Hikaye, 1.Basım 1992), Güneydoğuda Gazeteci Olmak, (Araştırma-inceleme, 1.Basım 1994), Bütün Kanamalar Umuttan (Günlükler, 1.Basım 1995), Sevginin Herkesten Şikayeti Var (Denemeler, 1.Basım 1996), Düş ve Yaşam (Gazete Yazıları, 1.Basım 1006/Toplatıldı.), Asef'in Dağları (Şafak Keyada Çıplaktı/ Film öyküleri, 1. Basım 1998), Hayat Bilgisi Notları, (Denemeler, 1.Basım 2002), Kuşlar Uzaktı Sonra (Hikayeler, 1.Basım 2002), Şarkısı Beyaz (Roman, 1.Basım 2004).

Uluslararası birçok yazar ve gazeteci örgütünün üyesi olan Yılmaz Odabaşı, Türkiye'de ise 2000 yılından beri hiçbir yazar örgütüne üye olmayıp, sadece Mesam üyesi ve Nazım Hikmet Vakfının Yönetim Kurulu Üyesidir... 1991'den beri yazmaktan başka bir iş tutmayan Odabaşı, çocuk kitapları, film öyküleri ve sinopsisler dahil edebiyatın hemen her türünde yazıyor ve halen İstanbul, Yalova, Siirt üçgeninde yaşıyor.

Şair, yazar ve gazeteci. 1961 Diyarbakır doğumlu.

İlk öğrenimini Diyarbakır, Ankara ve Gaziantep'te, Orta öğrenimini Diyarbakır Lisesinde tamamladı. İzmir Hukuk Fakültesindeki öğrenimini, 1980 12 Eylülünde siyasal nedenlerle tutuklanınca sürdürem... tümünü göster

11 yıl, 3 ay
Daha Fazla Göster

dahak şu an ne okuyor?

dahak şu anda kitap okumuyor.

Favori Yazarları (8 yazar)

Favori yazarı yok.