Semih OKUŞ,
Ötüken Türkçe Sözlük başlıklı kitabın açıklamasını düzenledi
eski halini göster |
yeni halini göster |
değişimi göster
Günlük hayatta kullandığımız kelimelerden Eski Türkçe ye kadar Türk diline ait 246.000 sözcük içeren Ötüken Türkçe Sözlük, satışa sunuldu. Sözcük Kelime sayısıyla olduğu kadar içeriğinde yer alan Osmanlıca Dizinle Dizin'le de Türkiyede Türkiye'de bir ilk olan ve 38 yıllık çalışmayla hazırlanan Ötüken Türkçe Sözlük, Sözlük’ün genişletilmiş ve gözden geçirilmiş yeni baskısı, 5 ciltten ve 5.744 7095 sayfadan oluşuyor. Ötüken Türkçe Sözlük, emekli öğretmen ve araştırmacı yazar Yaşar Çağbayır tarafından, Türkiye ve dünyada Türk dili üzerine diliyle yazılmış Atabetül-Hakayık tan "Atabetü'l-Hakayık’tan çağdaş edebî metinlere kadar yaklaşık 1700’den fazla eserin incelenmesiyle hazırlandı. Ötüken Türkçe Sözlük, Türkçeyi doğru ve etkin kullanmak isteyen ve metin çalışmaları yapan herkesin elinin altında bulunması gereken kaynak bir eser. Sözlükte; Göktürk, Eski Uygur, Hakaniye, Oğuz, Eski Anadolu, Osmanlı, Çağdaş Türkiye Türkçesi ile Anadolu, Rumeli, Kıbrıs ve Kerkük Ağızları'ndan alınan kelimeler sadece bugünkü anlamlarıyla değil, kullanılmaya başlandıkları ilk dönemlerden bugüne kazandıkları bütün anlamlarıyla veriliyor. Osmanlıca alfabeye göre hazırlanan Dizin sayesinde Ötüken Türkçe Sözlük'ün içerisinde bulunan Osmanlı imlasıyla yazılı yaklaşık 130 bin kelime ve Türkçenin farklı dönemlerinden itibaren kullanmaya başladığımız diğer kelimelerle birlikte toplamda 316 bin kelimenin farklı okunuş ve anlamlarına kolayca ulaşılabiliyor. Sözlük kullanıcılarının bilgiye daha kolay ve çabuk ulaşabileceği şekilde hazırlanan Ötüken Türkçe Sözlük'te; kelimelerin doğru okunabilmesi için gerekli işaretlemelerle, onun hangi kaynaktan alındığını belirten parantez içi açıklamalar da yer alıyor. Bunun dışında, sözlüğün birinci cildinin sonunda yer alan üyelik şifresiyle www.otukensozluk.com adresine üye olan sözlük sahipleri dilerlerse bilgisayarlarından, tabletlerinden ve cep telefonlarından bile sözlüğe sınırsız erişim hakkı elde edebiliyorlar.
Günlük hayatta kullandığımız kelimelerden Eski Türkçe ye kadar Türk diline ait 246.000 sözcük içeren Ötüken Türkçe Sözlük, satışa sunuldu. Sözcük sayısıyla olduğu kadar içeriğinde yer alan Osmanlıca Dizinle de Türkiyede bir ilk olan ve 38 yıllık çalışmayla hazırlanan Ötüken Türkçe Sözlük, 5 ciltten ve 5.744 sayfadan oluşuyor. Ötüken Türkçe Sözlük, emekli öğretmen ve araştırmacı yazar Yaşar Çağbayır tarafından, Türkiye ve dünyada Türk dili üzerine yazılmış Atabetül-Hakayık tan çağdaş
Kelime sayısıyla olduğu kadar içeriğinde yer alan Osmanlıca Dizin'le de Türkiye'de bir ilk olan Ötüken Türkçe Sözlük’ün genişletilmiş ve gözden geçirilmiş yeni baskısı, 5 ciltten ve 7095 sayfadan oluşuyor. Ötüken Türkçe Sözlük, Yaşar Çağbayır tarafından, Türkiye ve dünyada Türk diliyle yazılmış "Atabetü'l-Hakayık’tan çağdaş edebî metinlere kadar yaklaşık 1700’den fazla eserin incelenmesiyle hazırlandı. Ötüken Türkçe Sözlük, Türkçeyi doğru ve etkin kullanmak isteyen ve metin çalışmaları yapan herkesin elinin altında bulunması gereken kaynak bir eser. Sözlükte; Göktürk, Eski Uygur, Hakaniye, Oğuz, Eski Anadolu, Osmanlı, Çağdaş Türkiye Türkçesi ile Anadolu, Rumeli, Kıbrıs ve Kerkük Ağızları'ndan alınan kelimeler sadece bugünkü anlamlarıyla değil, kullanılmaya başlandıkları ilk dönemlerden bugüne kazandıkları bütün anlamlarıyla veriliyor. Osmanlıca alfabeye göre hazırlanan Dizin sayesinde Ötüken Türkçe Sözlük'ün içerisinde bulunan Osmanlı imlasıyla yazılı yaklaşık 130 bin kelime ve Türkçenin farklı dönemlerinden itibaren kullanmaya başladığımız diğer kelimelerle birlikte toplamda 316 bin kelimenin farklı okunuş ve anlamlarına kolayca ulaşılabiliyor. Sözlük kullanıcılarının bilgiye daha kolay ve çabuk ulaşabileceği şekilde hazırlanan Ötüken Türkçe Sözlük'te; kelimelerin doğru okunabilmesi için gerekli işaretlemelerle, onun hangi kaynaktan alındığını belirten parantez içi açıklamalar da yer alıyor. Bunun dışında, sözlüğün birinci cildinin sonunda yer alan üyelik şifresiyle www.otukensozluk.com adresine üye olan sözlük sahipleri dilerlerse bilgisayarlarından, tabletlerinden ve cep telefonlarından bile sözlüğe sınırsız erişim hakkı elde edebiliyorlar.