okurken beni yer yer duygulandıran, savaşın ocakları nasıl söndürdüğünü anlatan güzel bir kitap...
Ne zaman Sabahattin Ali okusam, açıkçası geriliyorum. sıkıyor beni. bazende diyorum keşke yazar devamını yazsaydı aklımda soru işaretleri bırakarak bitti.
iki kızdan sonra erkek çocuk bekleyen servet, üçüncüsünün de kız doğunca çıldırır.. yetmezmiş gibi babasının öldüğü gün doğan kızına keder ismini koyar. babasına erkek torun verememenin acısı içindedir servet. kızlarını iteklemeye başlar... kızlarını zoraki olarak okula gönderir. dördüncüsü de kız olursa karısını kuma getirmekle tehdit eder. nihayet dördüncü de oğlan çocuğunu bulur. kızlarına talipler çıkmaya başlar. en büyüğü dururken, nefret ettiği, yok saydığı kızını atarcasına verir kızını. yarın bir gün çocuklarını alıp eve dönemesin diye hükümet nikahı kıymasını şart koşar salih Efendi'ye. ( burada sinir oldum!) keder evin küçümen gelinidir artık... kocası İsmail'den, çekmediği kalmaz kederin. üst üste oğlan doğurduğu için eltileri tarafından çekilememektedir. en büyük abla gülistan evlenip İstanbul'a gelin gider. İstanbul İsmail için umut kapısı olur, bacanak Ahmet'in yardımıyla ev alır bunu keder haricinde kimse bilmemektedir. salih efendi vefat eder. İsmail ise, öküz öldü ortaklık bitti mantığıyla payına düşeni alıp İstanbul'a yerleşir. Keder'in esaret hayatı bir nebze olsun azalmaya başlar. İsmail yeni eve yeni bebek ister. keder uzun zaman sonra hamile kalır ve kız çocuğu dünyaya getirir. adını pembe koyarlar. pembeden sonra Yusuf doğar. Nusret ile Nevzat'tan daha çok sever son doğan çocuklarını keder. bu arada servet vefat eder. keder babasının cenazesine gitmek ister. ancak İsmail'in engeliyle karşılaşır. ( burada İsmail'e hak verdim. kendisini kız çocuk olduğu için iteklediği, hor gördüğü yetmezmiş gibi evden atar gibi kendisini kocaya veren babasına ağlayan Keder'e kızdım) yıllar geçer ve pembe ile Yusuf büyür. pembeye babası yaşında, çocuklu, zengin adam talip olur. İsmail gözü kapalı verir kızını. pembe önce razı gibi davranıp, sevdiği mustafa' ya kaçar. ancak pembeyi acı bir sürpriz beklemektedir. çocuğunu alıp babaevine geri döner pembe. babası ve ağabeyleri karar vermişlerdir sonu bellidir: ölüm.... çoktandır töre hakkında roman okumamıştım, kız çocuklarına değer vermeyen, oğlan çocuklarını başının tacı yapan, kız doğuran eşlerinin başına kuma getiren bireyleri işlemiş canan tan. ıssız erkekler korosu adlı kitabındaki Yusuf'un yaşam öyküsüymüş bu kitap. çok beğendim.
gizli anların yolcusu, bora, dönüş adlı kitapları okuduysanız eğer İlhami'nin ortağı aynı zamanda da gizli ilişki yaşadığı Handan'ı tanırsınız. ben başka bir karakteri anlatıyor zannetmiştim ama ne yazık ki değil. ayşe kulin şimdi de Handan'ın ağızından anlatıyor olayları. bir de halide edip Adıvar'ın ölümsüz eseri Handanın hayaleti sayesinde kitaptaki handan geçmişiyle hesaplaşıyor. aralarında ufak tefek benzeşmeler var. Handan'ı okudunuzsa bu benzerlik gözünüze çarpar. gizli anların yolcusu ve Bora'nın kitabı adlı kitaplarında Handan'dan pek hoşlanmamıştım ama geçmişini okuyunca biraz biraz hak vermeye başladım. ilk gençlik aşkı Nedim'e olan kızgınlığından gidip kendinden yaşça büyük hocası haşimle beraber olup hamile kalan ve evlenen, sonrasında dış gebelik yüzünden mahvolan bir de yetmezmiş gibi kocası tarafından terkedilen genç handan... evlilikten kaçan, evli erkeklerle gününü gün eden, sonunda da ilhami ile aşk yaşayan orta yaşlı handan.. ilhami konusunda hüsranlar yaşayan handan,bora olayından sonra apar topar kardeşinin yanına gider. kardeşi hastadır. Nedim'in öldüğünü öğrenir ve perişan olur. kayhan çocuklarını özellikle defneyi emanet eder ve kısa zaman sonra ölür. kardeş acısı, eski sevgili acısı yaşayan ve hayatında ilk defa annelik duygusu yaşayan handanı görürüz. ve handan derya ile karşılaşır, deryanın olanları kabullenmesine sevindim. derya annesinin öldüğünü söyler handan sarsılır. annesinin ikinci eşi David'inde yanlarında yaşadığını öğrenince, aklına ilhami ile aşk yaşadığı gelir. ( burada güldüm) ve tamamen artık geçmişinden sıyrılır .handan'ın hayaletiyle vedalaşır. gezi olaylarından bahsetmesi, ve en önemlisi başımızdakinleri eleştirmesi hoşuma gitti açıkçası. kitap 10 puanlık kitap aslında.. ama ben 1 puanını kırdım. bir konu fazla uzadı mı bir de aynı şeyler tekrar etti mi insan ister istemez sıkılıyor. bir ayşe kulin fanı olarak yeni karakterler ve yeni konular bekliyorum. 1 puanını da halide edip Adıvar'ın handanı ile benzerlikler taşıdığı için kırdım. bunun dışında güzel.