lisbethsalander , 182 adet değerlendirme yapmış.  (13/26)
Çocukluğun Soğuk Geceleri
Sevgilim İstanbul
Sevgilim İstanbul

10

mari ile kemal... birbirlerini ölürcesine seven iki aşık...nişanlanacakları zaman bir haber duyulur... yunanlılar Atatürk'ün evini bombalamıştır. bunu duyanlar rumlara ait ne varsa hepsini yağmalamaya başlar.. bu dehşet günlerinden mari ve babası da paylarını alacaktır. mari babasıyla birlikte atinaya göçerler. mari kendini eski günlerini yad ederek avutmaya çalışır. kemal ise mariden farksızdır. adeta hayattan kopmuştur yaşayan bir ölüdür artık. zaman gelir ve mari başkasıyla evlenmek zorunda kalır.. kemal ise ileri ki zamanlarda hastalanıp ölür. mari'nin kızı akasya dedesinden kalan evin ve dükkanın kirasının geçikmesinden rahatsız olmaya başlar, ama gerçeklerden haberi yoktur. ilerleyen zamanlarda abisi vasil'in dükkanı batırdığını ve istanbuldaki evi ve dükkanı sattığını öğrenecek dehşete düşecektir. buna rağmen iki oğlunu da alıp istanbula gider. ev ve dükkan kemal'in yeğeni mehmet'e satılmıştır. hayatımda böyle ağır ve acıklı bir aşk hikayesi okumamıştım. beni eşekten düşmüş karpuza benzetti hikaye... 6-7 eylül olayları aslında utanç...

Handan
Handan

10

eski Türkçe zorlasa da okunmaya değer :)

Aldatmak
Aldatmak

4

hayatının yolunda gitmesinden ve mutlu ailesinden, daha doğrusu hayatın monotonluğundan sıkılan bir kadının öyküsü... kitapta çok ağır cinsellik var. okurken bazı yerlerde iğrendim. ve böyle kötü bir romanı paulo coelho gibi bir yazara yakıştıramadım. çünkü paulo coelhonun tarzı değil... roman bana yapmacık geldi açıkçası. keşke macera yazmaya devam etseydi.

Kırmızı Pazartesi
Kırmızı Pazartesi

8

herkesin bildiği halde pek engellemeye çalışmadığı bir namus (!) cinayetinin öyküsü... aslında Santiago nasar bence masum. zifaf gecesi bakire çıkmayan Angela damat tarafından babaevine geri gönderilir. ikiz kardeşleri angelaya kendisini kimin kirlettiğini sorar, Angela ise santiagonun adını verir. ikiz kardeşler namuslarını temizlemek için santiagoyu öldürüp kirlenen namuslarını temizlemeye karar verirler. ikiz kardeşler santiagoyu öldüreceklerini herkese duyururlar. duyanlar buna rağmen hiç bir şey yapmaz. beni sinirlendiren şey katillerin serbest kalması. hakimi kolayca ikna etmeleri ayrı bir sinir bozucu... bir insan ne kadar kötü olursa olsun, böyle vahşice bir ölüme terkedilmez! bu marquezle ilk tanışmam oldu :)

Öfke
Öfke

10

Yahudi bir ailenin tek evladı olan marcus zaman geçtikçe babası ile sorunlar yaşamaya başlar.. baba oğlunu kaybetmekten korkmaktadır. marcus daha fazla dayanamaz ve evinden iyice uzakta olan üniversiteye gitmeye başlar.. yurttaki arkadaşı ile anlaşmazlık yaşar ve başka birinin yanına taşınır. olvia isimli kızdan hoşlanır. ikinci yerindeki arkadaşı evelyn olviaya hakaret edince, yurttan ayrılıp başka yurda geçer. bu dekanın dikkatini çeker. dekana bilgi vermek zorunda kalır. ve rahatsızlanır. ameliyat geçirir. olvia ile hastanede ilişki yaşar. daha sonra annesi ziyarete gelir. olvia ise geçmişte sorunlar yaşamış, ebebeynleri ayrılmış, hatta intihar etmeye kalkmış bir kızdır. annesi olviadan ayrılmasını ister. marcus kabul eder. okula döndüğünde, marcus tuhaf şeyler olduğunu farkeder. odası dağıtılmış, çöplüğe döndürülmüştür. marcus bunu yapanın olvia olduğunu düşünür. olvia ortalarda yoktur. onun okuldan ayrılığını öğrenir. dekanın davetine uyup, dekana giden marcus dekandan hoş olmayan hatta iftira dolu suçlamalarla karşılaşır. olvia hamiledir ve marcus ile annesinin konuştuklarını duyup sinir geçirdiğini duyar. marcus masum olduğunu anlatmaya çalışır ama başarılı olamaz. okulda olaylar patlak verir. kahramanımız okuldan atılır ve savaşa katılır ve ölür. dekanın araştırıp soruşturmadan marcus'a yüklenmesi hoşuma gitmedi. kitap dil olarak sade ama sert bir anlatış tarzı var. okurken sanki olayların içindeymişsiniz gibi hissettiriyor insana.. kitapta toplum kurallarının insana nasıl baskı uyguladığının çok güzel bir kanıtı.

Delifişek (Zeze, #3)
Delifişek (Zeze, #3)

9

zezenin okulu bırakmasına, hiç bir yerde iş tutturamamasına üzüldüm açıkçası. aşkı tekrar bulmasına ve babasına verdiği söze rağmen aşkından vazgeçmemesine çok ama çok sevindim... zeze serseri de olsa, mutlu olmayı hakkeden bir çocuk.. ablasının zezeye zarar vermesi beni yeterince sinir etmeye yetti.. kitabı eleştirmem gerekirse; bu kısa ve öz kitap ne yazık ki beklediğim gibi çıkmadı... ben zezenin öz ailesine geri dönmesini bekledim.. çünkü ikinci kitapta ablası gloria kaza geçirmişti o ne oldu merak ediyorum.. sonunu beğenmedim..