İttihat ve Terakki üyelerinin Türkiye'de kalan ve hapse mahkum olanların hatıratlarından oluşan bir kitap. Kitap hatıratlardan oluştuğu için objektiflikten çok subjektiflik ağır basıyor. Adındanda anlaşılacağı üzere Bekirağa koğuşu ve Malta sürgünü ile alakalı hatıratlar bunlar. Dikkatimi çeken hatıratlar; Midhat Şükrü, Ali İhsan, Rauf Orbay, Halil Kut oldu. Mütareke dönemi konusunda ilgisi olan varsa buyursunlar..
Eğer Enver Paşa yahut ittihat ve Terakki hakkında hiçbir bilginiz yoksa, başlangıç için tavsiye edebileceğim bir kitap değil. Çünkü konular hep hızlı ve detaya inmeden anlatılmış. Bunun yanında İttihat ve Terakki dönemi için farklı ve değişik bir bakış açısı yakaladım. Okunmalı ama dönemle ilgili ilk okunacak kitap olmamalı. Naçizane görüşüm budur.
Enver Paşa'yı merak edenler için güzel bir başlangıç kitabı. Enver Paşa için ithaf olunan suçlamalar sade bir dille ve belgelerle anlatılıyor. Kitapta sadece Mustafa Kemal ile Enver Paşa'nın arası hep çok iyiymiş gibi sunulmaya çalışıldı. Bu gereksizdi. Çünkü arasının hiçbir zaman iyi olmadığı mektuplarda sabittir. Neyse size keyifli okumalar..
Bugüne kadar Enver Paşa hakkında okuduğum en geniş kapsamlı kitap diyebilirim. İnanılmaz çeşitli kaynaklar kullanılmış. Murat Bey bazı kaynakları sadeleştirerek okuyucuya sunmuş ki bu da okuyucu için müthiş birşey. Bardakçı'ya katılmadığım ve çok haksızlık yaptığını düşündüğüm bölüm Abdülhamid bölümüydü. Genel itibariyle hacimli ama keyifli bir eser olmuş.
Kitap Aliya'nın siyasi hayatı, mücadelesi ve fikirleri üzerilerine kaleme alınmış makalelerden oluşmaktadır. Açıkçası makaleler bana fazla akademik bir dille yazılmış gibi geldi. Aliya okumaya ve Aliya'yı anlamaya çalışmaya devam :)
Kitap bir hatırat değil. Fatih Bayhan, Enver Paşa hakkındaki iddiaları ve soruları soruyor, Enver Paşa'nın torunu Osman Mayatepek cevaplandırıyor. Osman bey belli ki Enver Paşa konusunda çok ciddi birikim sahibi. Çünkü cevaplarının hepsinin ayağı yere basıyor. Osman bey ile Enver Paşa hiç tanışmadılar. Doğal olarak bu yüzden onun hakkında anlatabileceği bir anısı yok. Ben okurken keyif aldım. Umarım sizde alırsınız.
Kitap Enver Paşa'yı detaylı anlatan, ana kaynak olabilecek bir kitap değil. Öncelikle bunu belirtmek lazım. Enver Paşa'nın daha çok 1921 ve 22 yıllarını yani Türkistan yolculuğunu konu almış diyebilirim. Fakat buda çok kapsamlı değil. Ama İbrahim Lakay'ın KGB sorgusu dikkat çekici. En azından İbrahim Lakay'ın ağzından da savunmasını duymuş oluyoruz. Enver Paşa'yı merak edenler bu kitabı bir yardımcı kitap olarak okuyabilirler.