haritada bir nokta isimli harika hikayeyi barındıran kitap. "söz vermiştim kendime; yazı bile yazmayacaktım. yazı yazmak da bir hırstan başka ne idi? burada namuslu insanlar arasında sakin, ölümü bekleyecektim; hırs, hiddet neme gerekti? yapamadım.koştum tütüncüye,kalem kağıt aldım.oturdum.adanın tenha yollarında gezerken canım sıkılırsa küçük değnekler yontmak için cebimde taşıdığım çakımı çıkardım.kalemi yonttum.yonttuktan sonra tuttum öptüm.yazmasam deli olacaktım."
"ıstırap, korku, dehşet ve yaşama arzusu, hepsi bitmişti bende. bana telkin ettikleri dini inançlardan kurtulmuş, huzura ermiştim. tek tesellim, ölümden sonra hiçlik ümidiydi; orada tekrar yaşamak düşüncesi içime korku salıyor, beni hasta ediyordu. ben ki şu henüz yaşadığım dünyaya bile alışmamışım, bir başka dünya neyime yarardı benim? ... tanrı bir sonradan görme miydi ki dünyalarını ille de göstermek istesin bana? "
harika bir grafik tasarım. kolay ve anlaşılır bir anlatım, resimler olaylar, kişiler ve işte: tarih %100 tavsiye edebilirim. not:çeviri daha özenli olabilirdi.
Kitabın arka kapağından: Gece Mavisi Salah Birsel, denememizin "alaybeyi"... Hangi konuya el atsa, insanın ve hayatın binbir yüzünü gösterirken, sözcüklerin kravatlarını bir bir çözerek yepyeni tatlarla buluşturur okuru... Bugün deneme türü edebiyat okurunca benimseniyor ve seviliyorsa, bunda en büyük pay Birsel'indir kuşkusuz. "Gece Mavisi"nde yine sözcüklerini kuşanmış bizi bekliyor; bir de çağrısı var: Anlattıklarınız Salah Bey mavisine, yani gece mavisine bürünürken hadi biz de hep bir ağızdan ve de şapır şupur onların ardına takılalım: Hadi hola hup Hadi hup hola Hola hola hup
genel olarak "sayıklamalar ve delilik sınırına mütecaviz bir yazım" olarak tanımlanabilecek bir şeyler. ben beğenmedim. edebiyat anlamında puan veremiyeceğim ancak beğenmediğim şeyi açıklayacağım. "kaptan köşkten indi-inmek-ininde ayılar- ayılar bala bayılırlar" gibilerinden bilinç akışı bana birşey ifade etmiyor. romanda bu daha iyi duruyor çünkü olayın bir noktasında karakterin bilinçakışını takip edebiliyoruz. ama sadece bunun üzerine kurulu bir öykü bana bir şey ifade etmiyor.
Kitap hakkında iki güzel yazı: http://www.korkatip.com/halbuki/366.html http://blog.kavrakoglu.com/tag/profesor-y-ile-konusmalar/
nefis. bir oturuşta sakin kafayla ya da yolculuk kafasıyla ahmet hamdi tanpınar ın imgesel dünyasında gezinebilirsiniz.