Adı gibi çok ilginç bir çalışmanın sonuçlarını sunan, çok sayıda kaynağa ulaşılarak (dipnotlar okumayı biraz zorlaştırıyor)yazılmış bir kitap. Çok az bilinen bir dönemi anlatan, tarih meraklıları için zor bulunur bir kaynak.
Şahların Şahı, İran İslam (Humeyni) devriminin bir özeti niteliğinde... Gazeteci - Yazar Kapuscinski, bir kısmı doğrudan gözlemlerine dayalı etnografik çalışmasını çarpıcı biçimde anlatıyor. Kelimeler, cümleler, ikinci bölümde masanın üzerinde duran fotografların betimlemeleriyle devrim öncesi şah dönemine gidiyoruz. Kapuscinski, İran'ın devrime doğru adım adım yaklaşmasını, devrimin hangi yöne, neden evrildiğini sade bir dille anlatıyor. Sadece doğrudan tanıklıklar nedeniyle dahi okunmayı hak eden bir kitap. Son olarak kitabı özenli biçimde yayınlayan Habitus kitap, ilginç yayınlarıyla dikkat çekiyor. Kitapseverlerin dikkatine...
Genellikle Tarkovsky'nin unutulmaz filmi ile hatırlanan Solaris, filme aktarımı oldukça zor, okuması çok keyifli bir roman. İnsanlık üzerine düşündürücü bölümler içeren kurgusu, sorgulamaları, hikayenin ve kurgunun gücü Solaris'i mutlaka okunması gereken kitaplar arasına alıyor. Özenli çeviri için İletişim yayınlarını da kutlamak gerek. Okuyunuz, okutunuz...
Yuval Noah Harari, insanın tarihsel yolculuğunu evrimci bir bakış açısıyla ele aldığı kitabını, yirmi bölüm (+sonsöz) halinde tasarlamış. İlk bölüm: Bilişsel Devrim, provokatif bir girişle başlıyor. Aslında bu yaklaşım, tüm kitap boyunca devam ediyor. Harari, tartışmaya açık olan bir çok konuyu tekrar okuyucunun dikkatine sunuyor. Bu arada, tartışmadan kabul edilen genel geçer çok sayıda "doğru" da "acaba öyle mi?" tartışmasında yerini alıyor. Örneğin, Tarım Devrimi konusunda yazar tarım devriminin "ileriye doğru" atılmış bir adım olup olmadığını tartışıyor, belki de bir hata olduğunu ileri sürüyor. İnsanoğlunun Birleşmesi başlıklı bölümde ele alınan işbirliği ağlarının kurulması, para, din ve imparatorluk kavramlarının ele alınış biçimi, tezler oldukça ilginç. En çok tartışılacak tezler de bu bölümde yer alıyor. Bilimsel Devrim başlıklı dördüncü bölümde, ele alınan konular (kapitalizm, serbest piyasa) okuru bu kavramları yeniden değerlendirmeye davet ediyor. Servet dağılımının her gün daha da bozulduğu dünyamızda, ölüm konusunu tartıştığı bölümler, dönüp tekrar okumayı hak ediyor. Kitabın tümü çarpıcı, yeni tezler, bakış açıları, artışmaya davet ile tüm okurların ilgisini hak ediyor.
Varoufakis, oldukça basit bir dille, küresel ilişkileri gözönüne seriyor. Küresel Kapitalizmin neden sürdürülemeyeceğini, "kapitalizmin sonu", "yeni bir düzen" tartışmalarının nerelerden kaynaklandığını; Avrupa ya da Euro bölgesinde "neler olup bittiği" konusunda aydınlatıcı, ufuk açıcı bir çalışma. Nasıl bir dönemden geçtiğimizi anlamaya çalışırken, bulunduğumuz noktaya nasıl geldiğimizi de tarihsel olarak çok güzel özetlemiş Varoufakis... SYRIZA'nın ilk hükümet döneminde Maliye Bakanı olan yazarın, Yunanistan'ın yarınlarında daha çok söz söyleyebilmesi umuduyla... Acilen okuyunuz!