Yazar hakkında herkesin bildiği "şeytan ayetleri" kitabından dolayı aldığı saçma etiket var. Bu yüzden de diğer kitapları, özellikle de "öfke" kitabı hakettiği değeri görmüyor. Kitaptan kısaca bahsedersem; modern hayatın içinde sıkışmış bir insan. Eşinden ayrılmış. Bu ayrılık süreci onda aşka dair bir sorgulama yapmasını sağlıyor. Aşk, evlilik, bağlılık gibi kavramların eleştirisi var. Bunun dışında monoton bir hayat içinde sahte insan ilişkileri de aktarılıyor. Kitapta okuyucuyu zorlayacak tek olumsuz yan, bol bol "tasvir ve diyaloglar" ile oluşturulmuş ayrıntıların olması.
Kitap ahlak, erdem, iyi ve kötü, merhamet gibi birçok alanda sorgulama yapma imkanı veriyor. İnsan psikolojisi ve toplumsal ahlakı oluşturan normlar üzerine önemli değerlendirmeler yapılıyor. Mutlaka okunması gereken bir kitap. Okunuşu gayet kolay, sürükleyici.
Okuduğum en eğlenceli bir o kadar da profesyonel olarak hazırlanmış araştırma kitabı.
Kitap adına yakışır bir şekilde insanlık tarihini araştırıyor. Bu güne kadar okuduğumuz ders kitapları ve ansiklopedilerin bize empoze ettiği tek pencereli yavan katı bilgilerin aksine aksine kafa açıcı, başka tanımadığımız boyutlarda samimi yorumlarla desteklenmiş çıkarımlar yapıyor. Örneğin ele alınan konular - Keşiflerin şirket benzeri yapılarca kapı kapı sponsor aranarak organize edildiği - mutluluğun kökeni... - Savaşların ardındaki ekonomik hesaplar. - Bir soğuk savaş taktiği olarak kültürel dejenerasyon Kitabı okurken tarım devriminin ne kadar kötü bir şey olduğunu anlayacak, evrimsel sürecin doğal seçilimin umursamaz, sert kişiliğini tanıyacak, din salgını sonucu toprağa ve yerleşik yaşama tutsak edilen insanın hüznünü duyacaksınız. Psikolojik çözümlemeler ile konuları irdeleyen kitap birçok miti de tarihin çöplüğüne gömüyor. -ve daha bir sürü şey Okuyucu notu : isteyene kitabı e-kitap olarak yollayabilirim.
Aslında en iyisi dönemin koşullarında değerlendirme yapmak. Ama yine de söyleyeyim. Birincisi kitapta gereksiz ayrıntılara çok yer verilmiş. Bunların romanlarda kullanılamaz ruh hali çözümlenmesi ile ilgisi de yok. Çoğunluğu çevre betimlemesi. İkincisi, komünizm yerden yere vurulmuş. Balolar, davetler ile süslenmiş ülke gerçeğinden uzak, burjuva hayal yaşayan birisi için komünizmi kötülemek oldukça doğaldır. Roman kahramanı Yuri'de böyle birisi. Diğer yandan romanda işlenmek istenen konu oldukça güzel ve çok boyutlu. Fakat buna rağmen birkaç yerde kopukluklar var. Örnek olarak Yuri ve Lara'nın aşkının nasıl başladığı ve aşamaları hiç anlatılmamış. Birbirlerini ilk gördükleri balodan çok sonra, kitabın ilerleyen bölümlerinde tutkulu birer aşık olarak görüyoruz onları.
Fazlaca arabesk. Kaderci bir bakış açısıyla yazılmış. Çocuğu olduğunu çok sonra öğrenen anne, baba... Bu konuda çok türk filmi de var.
Din konusunda sorugulayıcı bir bakış açısı için olmazsa olmaz bir kitap.