cemilbehic, 60 adet değerlendirme yapmış.  (6/9)
Issız
Eve Geç Kaldım Yalnızlık Bekler
Parasız Yatılı
Parasız Yatılı

8

Parasız Yatılı için,yazıldığı dönemi göz önüne aldığımızda öykücülüğümüz için yeni bir soluk getirmiştir diyebiliriz.Füruzan genellikle geçmişte takılı kalan yaşadığı dönemle uyuşmayan kahramanların hikayelerini anlatıyor. Geçmişle-şimdinin; gelenekle-modernizmin arasında savrulan hayatları bizlere aktarıyor. Gözlem gücünün sağlam olduğunu öyküdeki betimlemelerden anlayabilrsiniz. Kitapta yer alan öyküleri okuduktan sonra her öykünün ayrı bir resim şeklinde tasavvuru zihninizin duvarlarına çivileniyor. Kurgu olarak şimdi ile geçmiş arasında sıklıkla geçişler yaptığından ve çoğu öyküsünde anlatıcıyı değiştirdiğinden öyküleriyle daha önce karşılaşmayanlar başta onun hikayelerine nüfuz etmekte zorlanabilir.

Lacivert Bir Oyundu İkimiz Arasında
Suskun Ayakkabı
Suskun Ayakkabı

3

Kitabı öğrencilerimin katılacağı bir yarışma için aldım. Çocuklara okutmadan önce kendim okudum. Yarışma kitabı olmasa okutmazdım açıkçası. İçeriği zayıf buldum. İyi niyetle yazılmış bir kitap belki ama iyi niyet tek başına bir edebi eserin güzelliği için gösterge değildir.

Kafamda Bir Tuhaflık
Kafamda Bir Tuhaflık

7

Orhan Pamuk'un okuduğum diğer kitaplarıyla kıyasladığımda "vasatın biraz üzerinde" diyebileceğim bir kitap. Kitap tarihsel olarak 1960'lardan başlayıp 2012'ye uzanan bir çizgide konumlanmış. Mevlut adlı bir bozacının hikayesini merkeze alan Pamuk, daha çok İstanbul'un taşrasını gözler önüne seren bir olay örgüsü kurmuş. İstanbul'daki kentsel değişimi de karakterlerin yaşantısı üzerinden yer yer çarpıcı,etkileyici; yer yer zorlayarak, savruk bir biçimde betimlemeye çalışmış. Kitaptan "anlatımın akışını bozan cümleyi bulma" konusunda bir test hazırlayabilecek kadar anlatım problemi bulabiliriz. Ayrıca Pamuk'un Türkçe'yi kullanırken söz diziminde yer yer problemler yaşadığını da rahatlıkla görebiliriz. Pamuk, taşralıların değerler dünyasındaki hızlı değişimini,taşralıların şehre adaptasyon sürecindeki dönüşümünü başarılı bir şekilde yansıtmış. Türkiye'deki siyasi değişimlerin izlerini de olay örgüsünü oluştururken dikkate aldığını görüyoruz. Yine de her şeye rağmen Orhan Pamuk, Türkiye'nin yakın geçmişini romanın imkanlarıyla ifade eden en iyi yazar.

Yunus Emre