Kullanıcı Araçları

Cemal Süreya

263 kişi favori yazarlarına eklemiş

cemal süreya düzenleme geçmişi

mustafasahin, cemal süreya isimli yazarın detaylarını düzenledi

Doğum Yılı düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali 1931
Ölüm Günü düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali 9
Ölüm Ayı düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali 1
Ölüm Yılı düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali 1990
Doğum Yeri düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali Pülümür, Türkiye
Ölüm Yeri düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali İstanbul, Türkiye
Cinsiyet düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali Erkek
12 yıl, 7 ay
mustafasahin, cemal süreya isimli yazarın açıklamasını düzenledi

eski halini göster | yeni halini göster | değişimi göster

Şair ve yazar. Asıl adı Cemalettin Seber'dir.

Cemal Süreya 1931'de Tunceli'nin Pülümür ilçesinde doğdu. 1938'de Dersim İsyanı sonrasında ailesi Bilecik'e sürgün edildi. Ankara Üniversitesi Siyasal Bilgiler Fakültesi Maliye ve İktisat Bölümü'nü bitirmiştir. Maliye Bakanlığı'nda müfettiş yardımcılığı ve müfettişlik, darphane müdürlüğü, Kültür Bakanlığı'nda kültür yayınları danışma kurulu üyeliği, Orta Doğu İktisat Bankası yönetim kurulu üyeliği ve 25 yılı aşkın Türk Dil Kurumu üyeliği görevlerinde bulunmuştur. Yayınevlerinde danışmanlık, ansiklopedilerde redaktörlük, çevirmenlik yapmıştır.

Ağustos 1960'tan itibaren yalnızca dört sayı çıkarabildiği Papirüs dergisini Haziran 1966 - Mayıs 1970 arası 47, 1980 -1981 arası iki sayı daha çıkardı. Pazar Postası, Yeditepe, Oluşum, Türkiye Yazıları, Politika, Yeni Ulus, Aydınlık, Saçak, Yazko Somut, 2000'e doğru gibi yayın organlarında şiir ve yazılarını yayımladı.

İkinci yeni hareketinin önde gelen şair ve kuramcılarından sayılan Cemal Süreya'nın ilk şiiri "Şarkısı Beyaz" Mülkiye dergisinin 8 Ocak 1953 tarihli sayısında yayımlanmıştır. Geleneğe karşı olmasına rağmen geleneği şiirinde en güzel kullanan şairlerden birisiydi. Kendine özgü söyleyiş biçimi ve şaşırtıcı buluşlarıyla, zengin birikimi ile, duyarlı, çarpıcı, yoğun, diri imgeleriyle ikinci yeni şiirinin en başarılı örneklerini vermiştir. Ölümünden sonra adına bir şiir ödülü kondu. 1997'de de Cemal Süreya arşivi yayımlandı.
12 yıl, 7 ay