Kullanıcı Araçları

Fatma Fahrünnisa Hanım

fatma fahrünnisa hanım düzenleme geçmişi

asau, fatma fahrünnisa hanım isimli yazarın detaylarını düzenledi

Doğum Günü düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali 31
Doğum Ayı düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali 7
Doğum Yılı düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali 1876
Ölüm Günü düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali 13
Ölüm Ayı düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali 1
Ölüm Yılı düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali 1969
Ölüm Yeri düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali İstanbul
Cinsiyet düzenlenmiş, eski hali boş, yeni hali Kadın
1 yıl, 3 ay
asau, fatma fahrünnisa hanım isimli yazarın açıklamasını düzenledi

eski halini göster | yeni halini göster | değişimi göster

Ahmet Vefik Paşa’nın torunu Fatma Fahrünnisa Hanım, Tanzimat döneminde yetişmiş önemli kadın yazarlardan biridir. Hanımlara Mahsus Gazete’de yayımlanmış pek çokfikir yazısı, tefrika edebi eseri bulunmaktadır. Osmanlı kadın modernleşme tarihinefikirleri ve eserleri ile katkı sağlamıştır. sağlamıştır.

1876’da doğdu. Babası Ispartalı Kutbî Efendi’nin oğlu Evkaf Varidat ve Mahlulat Müdür-i Umumisi İsmail Hakkı Bey, annesi Ahmet Vefik Paşa’nın kızı Hurrem Hanım’dır. Musullu Said, Kerküklü Abdurrahman, Hindli İskender, Faslı Abdulkadir ismindeki hocalardan özel ders aldı. Yetişmesinde, babası İsmail Hakkı Bey, dedesi Ahmet Vefik Paşa ve amcaları Giritli Ahmet Muhtar Bey ile Rıza Bey etkili oldu. Ahmet Rüştü Bey ile evlendi. Selma Berker, Ömer Nazmi Tezcan ve Nizamettin Tezcan isminde 3 çocuğu dünyaya geldi. 13 Ocak 1969’da vefat etti. Yenikapı Mevlevihanesi Hamuşan Mezarlığı’na defnedildi.

İlk yazılarını 1895’te yayınlamış, 1900 yılından sonra edebî hayatına faal olarak devam etmemiştir. Hanımlara Mahsus Gazete’de roman, hikâye, hatıra, deneme, mektup, makale ve tercümeleri yayımlanmıştır. 1896’da Bursa’yı ziyaret eden yazarın gözlemleri “Hüdavendigar Vilayetinde Kısmen Bir Cevelan” ismiyle, 11 Kânunusani 1311 - 9 Mayıs 1312 tarihleri arasında, Hanımlara Mahsus Gazete’de tefrika edilmiştir. Bu eser, “bir Osmanlı kadını tarafından yazılan ilk seyahatname" niteliğini taşıması ve “modern edebiyat alanında üretilen Anadolu’ya dair ilk gezi kitaplarından biri” olması bakımından dikkate değerdir. Yazarın Dilharap romanı da yine aynı gazetede 14 Teşrinisani 1312 - 22 Mayıs 1313 tarihleri arasında tefrika edilmiştir. Ahlâkî yazıları çok beğenilmiş, Şura-yı Devlet Reisi Sait Paşa’nın Sadaret’e tavsiyesi üzerine “Şefkat Nişanı” kazanmıştır. Murat Uraz, yazarın tiyatro türünde eser verdiği bilgisini kaydetmiş, ancak eser ismi belirtmemiştir.
1 yıl, 3 ay
asau, fatma fahrünnisa hanım isimli yazarın açıklamasını düzenledi

eski halini göster | yeni halini göster | değişimi göster

Ahmet Vefik Paşa’nın torunu Fatma Fahrünnisa Hanım, Tanzimat döneminde yetişmişönemli yetişmiş önemli kadın yazarlardan biridir. Hanımlara Mahsus Gazete’de

yayımlanmış
Gazete’de yayımlanmış pek çokfikir yazısı, tefrika edebi eseri bulunmaktadır. Osmanlı kadın modernleşme tarihinefikirleri ve eserleri ile katkı sağlamıştır.
1 yıl, 3 ay
asau, fatma fahrünnisa hanım isimli yazarın açıklamasını düzenledi

eski halini göster | yeni halini göster | değişimi göster

Ahmet Vefik Paşa’nın torunu Fatma Fahrünnisa Hanım, Tanzimat döneminde yetişmişönemli kadın yazarlardan biridir. Hanımlara Mahsus Gazete’de

yayımlanmış pek çokfikir yazısı, tefrika edebi eseri bulunmaktadır. Osmanlı kadın modernleşme tarihinefikirleri ve eserleri ile katkı sağlamıştır.
1 yıl, 3 ay