Kullanıcı Araçları

İhsan Süreyya Sırma

5 kişi favori yazarlarına eklemiş

ihsan süreyya sırma düzenleme geçmişi

asau, ihsan süreyya sırma isimli yazarın açıklamasını düzenledi

eski halini göster | yeni halini göster | değişimi göster

Prof. Dr. İhsan Süreyya SIRMA,10 Temmuz 1944 yılında, Siirt’in Pervari ilçesinde doğdu. İlk öğreniminiPervari’de yaptıktan sonra; Orta ve lise öğrenimini Siirt’tetamamladı. 1962 yılında girdiği Ankara Üniversitesi İlahiyatFakültesi’ni, 1966 yılında bitirdi. Üniversite öğrenimi sırasında, birmüddet Batman’da, Türk Petrollerinde işçi, bir müddet de Diyanet İşleriBaşkanlığı’nda memur olarak çalıştı.

Üniversite mezuniyetinden sonra, orta öğrenimini yapmış olduğu Siirt Lisesi’neöğretmen olarak atandı. 1967 baharında, devlet doktora burs sınavınıkazanarak, İslâm Tarihi dalında doktora yapmak üzere Fransa’yagitti. Aslında o, İngilizce’den sınavı kazanıp İngiltere’de doktorayapması gerekirken, yetkililer, bilinmez bir sebepten dolayı onu Fransa’yagönderdiler. Bundan dolayı bir senesini Fransızca öğrenimineharcadı. Paris’te, College de France’da Prof. Dr. JacquesBerque’le başladığı doktora öğreniminin yan çalışmaları içerisinde, Arapçaöğrenimi için 1969-1970 ders yılında Tunus’ta bulundu; ve ZeytunaÜniversitesi’nde, Arapça’nın yanı sıra, Büyük sosyolog Fadıl b.Aşur’un derslerine devam etti.

1973 mayısında, “İslâmî İlimler” dalında doktor olarak Türkiye’yedöndü. 1973-74 ders yılında Erzurum Yüksek İslam Enstitüsünde İslam Tarihihocalığı yaptı. 1974 yılında Atatürk Üniversitesi İslâmî İlimlerFakültesinde İslam Tarihi Doktoru olarak göreve başladı. 1980 yılında Doçent,1989 yılında Profesör oldu. 1993 yılında naklen Sakarya Üniversitesinegeçti; ve 1995 yılına kadar bu Üniversitenin İlahiyat Fakültesinde İslam Tarihiöğretim üyeliği yaptı; ve aynı yıl zorla bu üniversiteden emekli edildi.1995-1997 yılları arasında İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkan Danışmanlığıgörevinde bulundu.

İslam Tarihi dalında 30 kitabı, ve 200’ü aşkın ilmî makalesi yayınlandı.Ulusal, ve uluslar arası bir çok konferansa katılarak tebliğler sundu; Zaman,Yeni Devir, Milli Gazete, Yeni Şafak gibi gazete; ve İslâm Mecmuası, YeniDünya, Bilgi ve Hikmet, Tarih Dergisi, Tarih Enstitüsü Dergisi, Tarih ve Toplumgibi değişik dergilerde, tarihle ilgili makaleler yazdı. Kanal 7’de dörtseneyi aşkın bir süreyle “Seyahatnâme” adı altında tarih programları yaptı.
10 yıl, 7 ay