Altın Çiçeğin Gizi

10 puan

C.G. Jung kendi bilinçaltına ilişkin çalışmalarını, gözlemlerini kaleme aldığı, yıllarca kendi içine doğru yaptığı yolculukları kaydettiği bir kitabından buldum bu küçük ama dev kitabın ismini; "Altın Çiçeğin Gizi".
Zihinsel ve düşünsel terbiyede özgürlüğe ve gerçeğe doğru yol katetmiş, zihnini koşullandırmalardan arındırmış olanlar için bir meditasyon yöntemidir Altın Çiçek. Açan taç yapraklarıyla zihnin açılışını ve ışığa doğru yönelişi simgeler.
Çalışmalarına faydalı olacağını düşündüğü bu kitabı kendisine gönderen bir arkadaşı sayesinde tanıyan Jung, kendi uyguladığı meditasyon yönteminin Altın Çiçek yöntemiyle aynı olduğuna kanaat getirmiş. İlave olarak medite olduğu süreçte yazılanlara benzer zihninde beliren görüntülerle hayrete düşmüş. Bu kitabın anlatmaya çalıştığını ustaca anlatan terminolojisine hayran kalarak üzerinde çalıştığı yazısına 10 yıl kadar ara verdiğini öğrendiğimde Altın Çiçeğin Gizini hemen araya sıkıştırmak şart oldu benim için.

Ancak Wilhelm'in Doğu öğretilerine hakim olamaması, yazılan simgesel anlatımları kavrayamaması, kelimeleri yanlış çevirip tercümeyi bambaşka yerlere sürüklemesi nedenlerinden ötürü Jung'un Doğu felsefesi hakkındaki tuhaf görüşlerine ve söylenilenleri kavrayamamasına sebep olmuştur. Bu kısım şahsen beni oldukça üzdü!
Kitabın 72. sayfasına kadar meditasyon tekniği ve edinimler ile değişimler anlatılmış. Özellikle "Işığı Çevreye Yayma" konusunda yapılması gerekenler ile yayma hataları üzerinde durulmuş. Su ve ateş'in simgesel anlatımıyla bir Yin-Yang ilişkisinin döngüsü üzerinde çok değerli açıklamalar verilmiş. 72. sayfadan sonrası Altın Çiçek Öğretisinin Gizine ulaşma konusunda simgesel anlatımların anlamları açıklanmış. Yayılmacı dinlerden farklı olduğu konuları üzerinde durulmuş. Wilhem'in yaptığı yanlış çevirilerin doğruları Doğu görüşleri çerçevesinde açıkça izah edilmiş...

Çok başarılı bir çalışma olarak nitelendirdiğim bu kitabı konu ile ilgilenenlere tavsiye ederim. Herkesin bir ışığı vardır. Mutlaka ışığınızın gücünü ve rengini görmeye çalışın!

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »