Beyoğlu

8 puan

Sedat Simavi Sosyal Bilimler Ödülü (2018) sahibi, detaylı bir araştırma kitabı. Beyoğlu’nun 1831-1923 yılları arasındaki tarihçesini elçilikler, pasajlar, oteller, ibadet yerleri, mağazalar, aileler ve mimarlar gibi toplam 16 başlıkta sınıflandırarak ele alıyor. Mekanların tarihçesi aynı zamanda mimari özellikleri, müdavimleri ve hem kendi zamanındaki hem de bugüne denk gelen konumlarıyla birlikte sunularak oldukça canlı bir resim çizilmiş.

Tasnifin 1831 yılında başlamasının sebebi, bu tarihten önce Beyoğlu’nun azınlıkların yaşadığı kendi halinde bir bölge iken 1831 yangını sonrasında baştan inşa edilmiş olması. 1923’ten sonraki dönemi ise yazar, Cumhuriyet’te Beyoğlu: Kültür Sanat Yaşam 1923-2003 isimli eserinde işlemiş.

Bazı başlıkları fotoğraflarla desteklenen kitapta birçok kaynak eserden faydalanılmış. Beyoğlu’nun en masalsı döneminin sade ve açık bir araştırma diliyle aktarıldığı bu kitap Beyoğlu rafımın değerli üyelerinden oldu. Yalnız kitapta fazlasıyla dizgi hatası olduğunu da belirtmeliyim.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »