Hınç - Mühendislik Üçlemesi 1.kitap

6 puan

Hani bir kitabı beğenip beğenmediğinize emin olamazsınız ve insanlara tavsiye etmekte tereddüt edersiniz ya K.J Parker’ın Mühendislik serisinin 1.kitabı Hınç benim için böyle bir kitap. Tüyap kitap fuarı öncesinde yapılan tanıtımlar ve reklamlar sayesinde dikkatimi çeken ve çok merak ettiğim bir kitaptı.

Kitap hayali bir dünyada ortaçağ zamanında ve teknolojinin ve bunun verdiği gücün bir ülkenin elinde olduğu bir kıtada geçiyor. Mezentia Cumhuriyeti kıtanın en genç ülkesi. İnsanlar büyük denizin ötesindeki Eski ülkeden kaçarak buraya yerleşmişler. Eski ülke ile araları daha sonra düzelmiş ve bu ülkeden paralı asker kiralamaya başlamışlar. Bu ülke hakkında kitapta daha fazla bilgi verilmemiş. Mezentia’nın başında bir Kral yok. Loncalar ve komiteler yoluyla yönetiliyorlar. Her mesleğin bir loncası var. Her şey Şartname ile yönetiliyor. Ve ürettikleri cihazlarda bu şartnamenin dışına çıkmanın cezası idam.
Kıtanın diğer ülkeleri Eremi ve Vadanı eskiden tek ülke iken aralarında ne olduğunu hatırlamadıkları bir sebepten önce iç savaş çıkmış, daha sonra ayrılarak iki ülke haline gelmişler. Aralarındaki anlaşmazlık iki ülke arasındaki bir savaş olarak devam etmiş. Vadani gümüş madenleri sayesinde oldukça zengin bir ülke. Eremi ise Konumu bakında istila edilemez olarak değerlendirilen ve tarıma dayalı ülke. Kitap iki ülke arasında barış hakimken geçiyor.
Kıtadaki son ülke ise çöl kuşağının gerisinde olan Cure Hardy. Diğerleri tarafından vahşi ve barbar olarak adlandırılan, kabileler halinde yaşayan ve sayıları milyonları bulan topluluk.
Kitap Vadani, Mezentia ve ağırlık olarak Eremi’den 6-7 karakterin gözünden anlatılıyor. Mezentia mühimmat fabrikasının ustabaşı olan Ziani Vaatzes kızının oyuncağında bir modifikasyon yapar ve ihbar edilir. Davasının sonucunda idam cezasına çarptırılır ve şehirden kaçar. Yolları Eremi Dükü Orsea ile kesişir. Ve büyük bir intikam planını devreye sokar. Ziani Vaatzes alıştığımız kahramanlardan değil. Kendisi bir anti kahraman ve kendisinden hiç hoşlanmadığımı söylemeliyim. Çok sevdiği makinalar gibi bir düşünce yapısına sahip. Bu romanda her şey siyah beyaz değil arada gri tonlarda var. Veya başka bir deyişle karakterler saf iyi veya saf kötü değil. Kitapta en çok hoşlandığım iki karakter Eremi dükünün danışmanı Miel Ducas ve Vadani Dükü Valens. Ayrıca herkesin aşık olduğu iki de bayan karakterimiz var.
Bunların dışında romana ısınmakta oldukça zorlandığımı söylemeliyim. Kitabın başında 21-22 sayfada Dük Valens’in 6 yılını anlatmayı başaran yazar daha sonra o kadar ayrıntıya giriyor ki insanı bayıltıyor. Kurulan makinaların nasıl çalıştığı ayrıntılarıyla anlatılıyor. Mesela Vaatzes’in kurduğu fabrikada hangi makinanın nereye yerleştirileceği ve ne işe yarayacağı anlatılıyor. Mezentia’da geçen bütün sahnelerde ayrıntılı makine anlatımları var. Bu yetmiyormuş gibi bir de sayfalarca anlatılan av sahneleri var. Av sahneleri olmadığı zamanda bir geyiği veya domuzu nasıl avlayacaklarını düşünüyorlar. Bir bayan olarak ikisini de son derece sıkıcı bulduğumu söylemeliyim.
Sonuç olarak o üzerindeki 28 TL’lik fiyat etiketi ile tavsiye etmekte çok tereddüt edeceğim bir kitap. Devamını ne olacak diye merak edeceğimden dolayı büyük bir ihtimalle alırım ama pek acelem olmaz.

11 yıl, 10 ay

Yorumlar
« geri ileri »

1 ile 1 arası yorum gösteriliyor, toplam 1 yorum.
0 kişiden 0 kişi beğenmiş.

Ben sonunu dahi getiremedim, o söylediğiniz ayrıntılar gerçekten de insanı bayıltma noktasına getiriyor.

11 yıl, 8 ay     
« geri ileri »