Hristiyanlığın İsası ile tarihin İsası arasındaki farkı çok iyi anlatıyor. Hz. İsa'nın doğduğu tarihsel çevre, ailesi ve ardından kalanlar tarihi belgelere dayanarak işlenmiş. Hazreti İsa öğrettikleriyle bugünkü Hristiyanlığı amaçlamamıştı sanıyorum. Onun öğretisini/amacını alıp "çarpıtan" Pavlus'un Hristiyanlığı bir yanda, Hz. İsa sonrası geride kalan müridlerinin (Nasraniler, Gnostikler) dini diğer yanda.
İkinci bölümde insanlığın anlam arayışı, bu arayışa artık Kilise'nin cevap vermekte yetersiz kalışı, Stalin, Hitler gibi diktatörlerin toplumlarına anlam/hedef kazandırma eylemlerinde dinsel yaklaşımları nasıl kullandıkları anlatılmış. İlginçti.
Üçüncü bölüm biraz sıkıcıydı benim için: Sion tarikatının 1980'lerdeki Büyük Üstadı ile yazarlar arasındaki kovalamaca, görüşme, bulmaca çözmece, fikir yürütmeceler ve bu arada onlarca isim. Sonuçta Tarikat tamamen ortalıktan çekiliyor. Yazarlar da Sion ve ilişkili diğer tarikatların son durumunu, hedeflerini ve gidişatlarını gözden geçirip kitabı bitiriyorlar.
Yazarların ilk kitabı Kutsal Kan, Kutsal Kase'yi de okuma listesine ekledim.