Benim okuduğum Say yayınları baskısıydı. Editörün ön yazısı son sayfada ise edebiyat açısından Murat Batmankaya'nın eleştirel yazısı vardı. Dikkatle okunmasında yarar vardır.
Kafkasya'dan kaçırılan (Samipaşazade romanında bu suçu Afrika'lılara yüklemiş!) kızların, (Dilber ise sekiz yaşındaydı) zamanın Osmanlı'sında köle olarak satılması, kullanılması gerçeği. İnsan Ticareti yani. İstanbul'da yaşanıyor mirim.
Endemik bitkiler hakkında bir fikriniz var mı bilemiyorum. Bakınız Karadeniz'de yetişen bir bitki Akdenizde yetişmez, Bodrum'un ki Trakya'da kök salmaz. Latif-i mahluk insanoğlu da neden böyle olmasın ki...
Hürriyet ve esaret konularında tavsiyem sıcağı sıcağına Mehlika Mete'nin Gelincik kitabını, Peyami Safa'nın Canan'ı, Namık Kemal-İntibah'ını da okumalarını da öneririm.
Milli Eğitim okunması 100 temel eser olarak göz önüne çıkarması takdir-i şayan. Gençler okusun Osmanlı tarihini ders kitaplarında anlatılmayanlarını da dönemin yazarlarından dinlesin. O zamanın gerçekleriyle kendi zamanlarını kıyaslasınlar. Örneğin; Kuyruklu Yıldız Altında İzdivaç'ta da bisiklete binen kızların toplumda kötü kadın olarak nitelendirilip evde kalmalarına nedenlerden olduğunu yazarın kaleminden satır aralarından görebilirler.
Ola ki şükredersiniz!
http://www.youtube.com/watch?v=keagbWyTblQ&index=12&list=PL-6JZwyp19YRCfLAOeIC3RzZdbypBWEdO