* Aylak Adam ve Anayurt Oteli romanlarını okuduğum Yusuf Atılgan'ın mektup dilini de merakla okudum.
* Bir ortamda tesadüfen tanıştığı öğretmen Halil'e kendi köyünü anlatan Atılgan, atamasını oraya istemesini öneriyor. Bu öneriyi dikkate alan öğretmen Halil'in ataması bir zaman sonra Yusuf Atılgan'ın köyüne (Atılgan köy dese de kasaba diyebiliriz) Manisa Hacırahmanlı çıkıyor. Ve aralarında bir arkadaşlık oluşuyor.
Atılgan'ın İstanbul'da yaşamaya başlamasıyla da mektup trafiği başlıyor aralarında. * Atılgan'ın annesi orada yaşadığı için mektuplar daha çok annesinden haber alma ve haber iletme amaçlı yazılmış. Ayrıca mektupların bir diğer değişmeyen gündemi de Atılgan'ın mevcut arazileriyle ilgili soruları ve bilgi almak istemesi.
* Öyle edebi mektuplar değil. Daha çok her mektupta tekrarlanan haberleşme amaçlı yazılar. Birkaçında yazmakta olduklarıyla ilgili birkaç cümlelik haberler var, o kadar.
* Kitabın başında Halil Şahan'ın Atılgan'la tanışma sürecini ve anılarını okuyoruz.
* Kitabın sonunda da fotoğraflar var.
* Yusuf Atılgan'ın hayatının kimi kesitlerine tanık olmak, ailesi ve çevresiyle ilişkilerini okumak adına güzel bir kitap diyebilirim.
Halil Şahan'ın Yusuf Atılgan'la ilgili paylaştığı bir olay hiç hoşuma gitmedi!
* Yalnızlık ve sessizlikle ilgili köyde duyduğum olaylar var. Eski öğrencilerimden biri anlatmıştı. Odasına kapandığında saçağına konan serçelerden rahatsız olmuş ve onlara tabancasıyla ateş etmiş. Doğrusu, Yusuf Abi, benim tanıdığım zamanlarda tabanca taşıyacak bir adam değildi. Bu işi, komşularından bir avcıya tüfekle falan yaptırmış olabilir.
- detaylar blogumda:
http://moonlightcat13.blogspot.com/2017/07/sevgili-halil-sahan-kardes-koye.html