Aziz Nesin'in beşinci sınıf öğrencisi, iki farklı şehirde yaşayan çocukların mektuplaşmalarından yola çıkarak, çocukların gözünden büyükleri, ebeveynleri, adına "eğitim" dedikleri "ezbercilik" sistemini, yetişkinlerin büyüdükçe samimiyetsizleşen "küçüklüklerini", ağlanacak hale gülen insanları, anlattığı Şimdiki Çocuklar Harika eserini okurken, çocukluğum ve şimdiki düşüncelerimi, inançlarımı düşününce ikiyüzlülüğüm, samimiyetsizliğimin altında ezildiğini hissettim ve yeniyetmeyken okumadığım için büyük üzüntü duydum.
Kitap, 1964 yılı Çocuk Roman Yarışması'nda jüri tarafından "eğitsel yönden" hatalı bulunduğu için dereceye girememiş olduğunu anlatan Onat Kutlar, eser için,
"Çocuğa hayaller vermek yerine, onların gözüyle gerçek dünyamızı yansıtan, üstelik bunu çarpıcı bir mizah ve eleştiriyle yapan bu kitap küçük bir başeserdi.
Büyüklerin dünyasını, ikiyüzlülüklerini, yalanlarını, toplumdaki haksızlıkları, eğitim alanındaki saçmalıkları çocuk gözüyle veren bu yapıt mutlaka ödül kazanacaktı.
Bana kalırsa bu kitap öğretmenleri gülünç duruma düşürmek şöyle dursun, eğitimdeki aksaklıkları göstererek toplumumuzu gülünç olmaktan kurtarıyordu." diyor.
Kendimizi oyunlara, akıllı telefonların "akılsız dünyasına" teslim ettiğimizi gördükçe, edebiyatın insan üzerindeki etkisinin ne büyük boyutta olduğunu görüyorum.
Bugüne kadar okuduğum kitapların içinde "en beğendiğim yirmi listesi" olsaydı, Şimdiki Çocuklar Harika listemde ilk sırada olurdu!