Yalçın Küçük'ün "tarih öncesi" zamanlarda, 1970'lerin sonunda yazdığı Türkiye Üzerine Tezler, şimdiye kadar yazılmış en çarpıcı eserlerden biridir.
Yalçın Küçük'ün Sabetayizm ve Yahudilik takıntılarından, mezar taşı sorgulamalarından, "son 50 yıllık tarihten yalçın küçük'ü çıkartırsanız geride bir şey kalmaz" narsisizminden, anlaşılması güç, oldukça çapraşık bir dil ve paragraf düzenine geçişinden önce yazılmış olan Tezler hem müthiş bir araştırma ve zeka ürünüdür, hem de ideolojik tutarlılık içerir. (Bu anlamda daha sonraki YK kitapları, 1970 ve 80'lerde yazılan Tezler'le karşılaştırıldığında tutarsız ve takıntılı metinlergibi duruyor. Dahası, bilimsel düşünmeye açık beyinlere hitap eden Tezler'in aksine, takıntılı anti-semitlere ilham kaynağı oluyor.)
Serinin bu kitabında da tezler oldukça tartışmalı. Ancak bunların hepsi nihayetinde birer tez. Tezler okuyucuyu, tarihçileri, akademisyenleri, düşünürleri daha fazla araştırmaya, düşünmeye, sorgulamaya ve en önemlisi de son bir yüzyılda yaşananları "rastgele" ve "tesadüfen" yaşanmış olaylar olarak değil, doğru ve bilimsel bir yaklaşımla anlaşılması gereken süreçler biçiminde okumaya çağırıyor.
20. yüzyıl Türkiye'sinden geleceğe kalacak en önemli araştırma metinlerinden biri.