Vurun Kahpeye

8 puan

Kurtuluş Savaşı döneminin lokal seviyede bize yansıması olmuş bu kitap.

*

İlim askina,hak askina,halk askina bir kadın olarak verilen mücadelenin en samimi ve tesirli örneklerinden biri sanirim Vurun Kahpeye...😞

*

Merkezde imkan varken ,taşrada görevini ifa etmek isteyen idealist bir öğretmenin Anadolu'nun bir kasabasında görevine başlamasıyla nice zorluğa gebe bir süreç de başlar. Yaklaşan Yunan işgalinden daha büyük bir tehlike vardir; insanlarin köhnemiş zihniyeti..Dini,halka nefret pompalamaya vasıta olarak kullanan bir hacı, taşranın sadece ekonomik durumundan güç alan ileri gelenleri...Başlarda sadece eğitim ozelinde devam eden sancılı sürecin Yunan işgali ile birlikte bir var olma çabasına evrilmesi...Bir kadının,eğitimci bir kadının küflenmiş zihniyete karsi verdiği amansız mücadele. Aşkla şekillenen ama onurdan,gururdan,cesaretten en ufak sekilde taviz verilmeden yapılan bir tabiri caizse savaş. Isgalciye, cehalete, sapkınlığa karşı verilen savaş...Ve sonu itibariyle de beni derinden sarsan bir kitap oldu...😞 Bir Iran yapımı olan Sorayayi Taşlamak filmi geldi aklima,izleyenler bilir. Bir de karakter olarak Çalıkuşu Feride geldi aklima. Okumak ve ders çıkarmak gerek bu kitaptan.

*

Dili itibariyle fazlaca kullanılan eski kelimelerin mevcut olması ( her ne kadar sayfa altlarında kelimelerin günümüz Türkçesi karşılığı bulunsa da ) okumayı bir nebze de olsa sıkıntılı kılmış. Ama bu demek değildir ki akıcı ve anlaşılır bir eser degil.

Yorumlar
« geri ileri »

0 ile 0 arası yorum gösteriliyor, toplam 0 yorum.
Yorum yazılmamış.
« geri ileri »