Kitabı orjinal dilinde okumak isterdim. Çünkü bazı kitaplar özgünlüğünü yitirebiliyor çeviri sonrası. Kitabın dili bu nedenle beni rahatsız etti. Bahsettiğim şey sadece argo oluşu değil. Örneğin; Hakan Günday da genel itibariyle argo ve küfür kullanan bir yazar fakat hiçbir kitabında irite olmadım. O nedenle bu kitabı yazım dilinde okumak sanırım daha keyifli olurdu.
@iremkesen yazar zaten bu kitapta biraz irite olmamizi istiyor. Günlük argo kullansa bu etkiyi yakalayamaz. Belli bir yere kadar rahatsizlik duyulmasi alex`in trajik sonunun altini çiziyor.
Telhappy tam anlamıyla bir iyiliğe dönüşten bahsedilemez bence biraz zorlama değil mi? Kendi iradesi dışında zaten iyi davranmadiginda biyolojik olarak bundan zarar da görüyor. Ama sanırım ikinci okumaya ihtiyaç duyacagim.
Bence davranışı etik değil ama suça battığı da söylenilemez,O anlamda öyleyiz,kitabın tanıtımında yazar clockwork orange'a olabilecek en yüksek derecede gariplikleri barındıran kişi diyorda sen farklı düşünmüsün güzel incelemişsin,tebrikler..,orangeada doğal diyor..
Papazın tedaviyle suçu oradan kaldırmayı şiddetle destekleyeceği yerde,tersini yapması yazarın düşünelim diye koyduğu bir çelişkili bir bölümmü değilse ne mesaj vermek istiyor anlamadım.Seçemediğimizde insanlıktanda çıkmayız,çok derin konu.Dine girmiyim. O.g.rehberide hicivli sıkmıyor tavsiye ederim.
Peki, kabul edilebilir ise az suç işlemiş diyelim. Zaten kitabın özü din değil zaten. teşekkür ederim, faydalı bir kitap değerlendirmesi oldu.
kitabın finalinden bahsettim;şartlanmadan kurtuluyor;evlilik,çocuk ve kötülüğü azaltmak istiyor kendi iradesiyle.Çıkarılan son bölümde dahada iyi olmuş alex,yazar zeki iyi bitirmiş..
ilk olarak kitap ağır argo ve kelime tekrarı içeriyor buna katılmamak mümkün değil .
konu akıcı ilerliyor , aynı zamanda yazar çok derin konular üzerinde durmuş.ama mesaj kaygısıda olduğunu zannetmiyorum.
gençlerin şiddete yönelme sebepleri,ailelerin yapısı devletin baskıcı duruşu bunlar üzerinde aslında uzun uzun konuşulabilir
sokaklarda şiddet kol geziyor can güvenliği yok ama bir yandanda polisin ağır bir şiddet uygulamasına rağmen şiddet meşru şiddetle önlenemiyor.
bunun üzerine şiddetin alternatif iyileştirmesi üzerinde durulmuş.bu da çok tartışmaya açık bir yöntem.devletin suçlu üzerindeki gücü yaptırımı nerede başlayıp nerede bitmeli. bu kadar psikolojik baskı doğru mudur.hapishanelere alternatif olabilir mi.
Ben başarılı bir kitap olarak buldum.burgess en azından çok önemli konular hakkında aklımızda soru işaretleri oluşturuyor.çözümler üzerinde alternatifleri sorgulatıyor.