Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
@anonim
Maymundan insana dönüşmek ile "maymun ile aynı atadan köken almak" arasında fark vardır. Evrimi savunan insanlar hep bu ikincisinden bahsederler.
Evrim vardır ya da evrim yoktur (benzer şekilde tanrı vardır ya da yoktur) diyip bir taraf seçip işin içinden çıkmak işin birazcık kolayına kaçmak olmuyor mu?
Ya da evrim varsa tanrı yoktur veya tanrı varsa evrim yoktur gibi bir mantık yürütmek böylesine kompileksli ve bilinmeyenli bir durumu yazı tura atma seviyesine çekmiyor mu?
Evrim ve tanrı aynı anda varolabilirler de ve aynı anda varolmayabilirler de. Ya da belli yüzdelerle doğru ve yanlış da olabilirler. Hatta belki de din ve evrim birbiriyle alakası olmayan iki unsurdurlar.
Tabii bu tarz bir açıklamaya sığınmak muhtemelen bilimsel metotlara pek uymuyordur çünkü bilim varsayımlarla değil delillerle işler.
Ama burada kimin bilim anlayışını baz aldığımız da önemli tabii. Eğer Aristo'ya sorsaydık o bu mesele ya siyahtır ya da beyazdır derdi. İbn-i Sina da bize gri tonları işaret ederdi.
Bence evrim ve tanr şu an bulutlar üstünde bir kafede oturmuş bize gülüp birbirlerinin sırtını sıvazlıyorlardır.
Olaya bir de maymun gözüyle bakarsak, moda tabirle 'empati' kurarsak; bu insan denilen türle ortak atadan gelme fikrine ilk ben karşı çıkardım, hayvanlığımdan utanırdım. Zeki olmakla övünen bu türün kibrinden geçilmiyor. Bizlerle aynı sınıflandırma içinde olmaktan rahatsız, geçerli bir nedeni yokken...
@anonim'in yazdığı ileti, ilk cümleden son cümleye, tipik bir bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olma örneği.
Evrim, "canlılık" ile ilgilidir. Evrenin nasıl olduğu, güneşin doğuşu, uzay vs. evrimin ilgi alanına girmez. Tekrar ediyorum: Evrim "canlılıkla" ilgilidir.
Evrim ile ilgili bilgi edinmek için http://evrimagaci.org/ sitesine göz atmanızı öneririm.
Herkese iyi aksamlar , ben acikcasi evrim konusunda bir tartisma olmasina sasirdim,Acikcasi genelde evrime inanan kesim tanrinin varligini kabul etmez.Ben bir jeoloji muhendisiyim ve evrim konusu na cok asina ve bu konuda bilgim daha fazla. Oncelikle evrim vardir , dunyanin olusumunda bircok evre vardir, bu evreler icinde 2 defa tam yoklus olarak adlandirabilecegimiz evre vardir diger evrelerde kitalarin hareketleri ve konumlari canliligi evrime yitmistir am insanin evrimi konusunda bence kendi fikrimdir bircok bosluk vardir. benzeliklere bakilarak bulunan her kafatasinin insanin evriminde bir basamak oldugunu soylemek sacma geliyor bulunan kafa taslarinin cogunun gercekte insan mi yoksa baska bir ture mi ait bilinmiyor benzerliklerden yola cikarak karar vermek sacma ozellikler evrimin sekline bakildiginda insanin 9 ayda bir uredigini , cevik ve hizli olmadigini dusundugunuzde acik arazide ayaklarin uzerine kalksa bile sayinin azligi ve yirticilari dusundugumuzde hayatta kalma yada yok olmasi gerekirdi.sans faktoru olmayacagina gore bence en buyuk sorun kismi bu
İnsanoğlu bu soruya dünyada varolduğu süre içerisinde cevaplar aramıştır. Öyle ki dünya üzerindeki birçok medeniyetin sahip olduğu araştırmacı ve düşünürler bu konu hakkında çeşitli fikirler atmışlardır. Müslüman, Yahudi ya da Hristiyan topluluklarının kendi içlerinde öne sürdüğü konu hakkında birçok fikir vardır. Ancak Darwin bu konu hakkında uzun yıllar gözlemler yapmış ve ''Türlerin Kökeni'' adlı eserinde bu teoriyi ortaya atmıştır. Bahsetmek istediğim diğer konu ise Darwin bu teoriyi kutsal kitaplardan ya da diğer din alimlerinden öğrenmemiş olmasıdır. Çünkü dinler o zamanlarda yaratılış konusunda ısrarcıydı fakat Darwin sanıldığı gibi mükemmel bir yaratılışın olmadığını gördü. Aksine günümüzde dinler de bu teoriyi yavaş yavaş kabul etmeye başlamış ve evrimin bir yaratılış biçimi olduğunu öne sürmeye başlamışlardır. Kim ne derse desin evrim gerçeğini tam anlamıyla ortaya atan Charles Robert Darwin'dir ve bizler ona çok ama çok şey borçluyuz.
Yıllardır tartışılan fakat mutabakata varılmamamış konularda insanları birbirine düşürüp izlemek düşünce açısından son noktaya evrilmiş bir aklın uğraşı mıdır? Yoksa tam tersi mi...Bunu da tartışalım
Söylesem tesiri yok, sussam gönül razı değil!
Günlük hayatta fikir, düşünce sözcükleri yerine kullanılan" teori" ile bilimsel teori farklı şeyledir.
(Bilimsel) Teori: Doğadaki olayların elle tutulur, "tekrarlanabilir" veri ve deneylerle açıklanmasına denir. Örn; evrim teorisi bir fikir, düşünce değil, açıklamadır. Evrim teorisi, evrim olgusunun nasıl gerçekleştiğini açıklamaya çalışır.
En büyük yanılgılardan biri de bilimsel teorilerin kanıtlanınca kanuna dönüşeceği fikridir.
Konuyla ilgili bilgi için: http://evrimagaci.org/makale/6/
Ya da kestirmeden şuna bakın: http://evrimagaci.org/dosyalar/fotograflar/62/Slide2.jpg
Kimmiş evrim konusunda mutabakata varamayan?
Evrim bilim dünyasında tartışılan bir konu değildir.
Ancak dogmatik düşünceleri bilimin önüne koyan üçüncü dünya ülkelerinde tartışılıyor, o da evrimi dine nasıl yamayabiliriz diye...