Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
İki teorinin de (evrim-yaratılış) kesinliği yoktur. Bu sebeple bazı vakitler, ikisi de birbirine yönlendirilir.
Örneğin; kutsal sayılan kitaplarda evrime dair kanıtlar aranırken, Richard Dawkins de ilk canlıyı uzaylıların bırakmış olabileceğini söyler. Bunun gösterdiği; iki teorinin de bir durumda çıkmaza girdiğidir.
@anonim katılıyorum çoğunluğun dediği doğru olmalı diye bir kural yok en güzel örnekte dinler. Gel gelelim bahsettiğin şey bir teori sana kesin böyledir diyen zaten yok ama şeytanla tanrının insan üzerine bahse girmesinden çok daha mantıklı bir yöntem. Bir önceki mesajımda da dediğim gibi gerçeğe en yakın olasılık daha iyisi bulunana kadar bu.
Yaratılış teorisi dini kitaplardan önce de vardır. Konuya bilimsel bir kesinlik getirilemediği sürece de, olmaya devam edecektir. Başka şekillere girecek ve yine karşımıza çıkacaktır.
Buna karşılık olabilecek tek şey; evrim teorisinin açıklarının kapanmasıdır. İlk aşamada canlılığın oluşumu ile ilgili somut kanıtlara ulaşamasa da, ara fosil örneklerinin çoğalması gerekmektedir. Aksi bir durumda, iki teori birbirine eşit durumda olmaya devam edecektir. Hatta yaratılış teorisine inananlar, evrimi kendi inançlarına mal etmeye çalışacak ve haklı gözükmeye çalışacaklardır.
Evrim teorisi kesin olarak ispatlandığında dahi, yaratılış teorisinden vazgeçenlerin oranı %10'u bile geçmeyecektir. Çünkü dinler artık bir gelenek değil, bir siyasal araç haline gelmiştir.
İnsanoğlu bu soruya dünyada varolduğu süre içerisinde cevaplar aramıştır. Öyle ki dünya üzerindeki birçok medeniyetin sahip olduğu araştırmacı ve düşünürler bu konu hakkında çeşitli fikirler atmışlardır. Müslüman, Yahudi ya da Hristiyan topluluklarının kendi içlerinde öne sürdüğü konu hakkında birçok fikir vardır. Ancak Darwin bu konu hakkında uzun yıllar gözlemler yapmış ve ''Türlerin Kökeni'' adlı eserinde bu teoriyi ortaya atmıştır. Bahsetmek istediğim diğer konu ise Darwin bu teoriyi kutsal kitaplardan ya da diğer din alimlerinden öğrenmemiş olmasıdır. Çünkü dinler o zamanlarda yaratılış konusunda ısrarcıydı fakat Darwin sanıldığı gibi mükemmel bir yaratılışın olmadığını gördü. Aksine günümüzde dinler de bu teoriyi yavaş yavaş kabul etmeye başlamış ve evrimin bir yaratılış biçimi olduğunu öne sürmeye başlamışlardır. Kim ne derse desin evrim gerçeğini tam anlamıyla ortaya atan Charles Robert Darwin'dir ve bizler ona çok ama çok şey borçluyuz.
evrimin canlılıkla ilgili olduğunu biliyoruz. peki diğer tüm şeyleri yok sayarak tanrının yokluğundan bahsetmek mantıklı mı? size açıklayabileceği tek şey bu. neden 100-200, 1000 yıldır evrim göremiyoruz? aslında hiç olmadığı için olabilir mi? @cessie evrim sadece iyi uyum yapanın ayakta kalmasıysa maymundan insana dönüşme hangi teorideydi, karıştırdım mı acaba?(!). genetik hastalıklar günden güne arttığına göre, hastalıklılar mı iyi uyum yapanlar peki?
evrim kesin olarak yoktur, ateistlerin sığınağıdır. insan maymundan oldu, güneş de aydan mı? neden sadece insan düşünme yeteneğine sahip? neden düşünebilen başka türler de oluşmamış. evrime göre doğal seçilimin en doruk noktası insan. peki neden serçeler, çiçekler o kadar savunmasız tür yok olmamış da, yaşamaya devam etmiş. en gelişmiş bizsek neden diğer türler de zeki, düşünebilen varlıklara dönüşmemiş. darwin bile teorisinin çürük noktalarını biliyordu bence. her sabah güneşin doğuşunu, bütün uzayı, sistemleri de açıklayabilir mi evrim? neden her şey bu kadar düzenli? canlıların evrim geçirdiğini kabul etsek, dnalar, hücrelerdeki yüzlerce enzim, protein, tüm herşeyin düzenli bir şekilde dizilmesi. var olan tüm mutasyonlar gerileme, hastalıktır. kanserlerin pek çoğu mutasyon. bilim geliştiğinden beri bir canlıyı iyiye götüren tek bir mutasyon olmadı. bu da Allah'ın (cc) evrimin olmadığına her gün her an yaptığı milyonlarca ispattan biridir.
Kimmiş evrim konusunda mutabakata varamayan?
Evrim bilim dünyasında tartışılan bir konu değildir.
Ancak dogmatik düşünceleri bilimin önüne koyan üçüncü dünya ülkelerinde tartışılıyor, o da evrimi dine nasıl yamayabiliriz diye...
İki teorinin de kesinliği yok demişsin
Ben söyleyeyim o zaman sana, tanrı diye bir "şey"'in tüm evreni ve canlılığı yoktan yaratması diye bir şey yani senin yaratılış teorisi dediğin şey, kesin olarak yoktur.
Evrim teorisi ise bu yukarda saydığım "teori"den çok daha komplex bir yapıda. Bir çok dalı kesinlik kazansa da, genelde halen bir teoridir.
Uzaylıların dünyadaki yaşamı başlatmış olma olasılığını, yaratılış teorisinin aksine bugün hiç bir bilimadamı kesin olarak çürütemez, çünkü öyle bir imkan yok. Bu bilimadamları; uzaylıların dünyaya yaşama getirdiğine inanıyor demek değildir. Hatta bu cümle, bu ihtimali ciddiye aldıklarını bile göstermez. Bu ifade sadece, bilim ile din'in arasındaki farkı gösterir.
Velev ki; dawkins gerçekten böyle bir şeye inanıyor olsun. Bu durum ne evrim'i bağlar ne de ateizmi
Maymunla AYNI ATADAN GELMEK fikri bazı tüğsüz maymunlara ağır geliyor. Evrimin olmadığını söyleyen bre arkadaş; Kediyle Aslanın aynı atadan olduğuna inanıyorsun da kendi familyanı neden beğenmiyorsun?
Darwin der ki; İnsanda dahil bütün canlılar bir veya birkaç ilkel canlının evrimsel ürünüdür( milyarlarca yıldan bahsediliyor hakkında kesin bilgi sahibi olduğumuz birkaç bin yılda takılı kalma!) bugün radyoaktiviteyle açıklanan karbonun oluşumu ile ilgili bir teori var(bu organik bileşiklerin ilk adımıdır.)
ilk tek hücreli ilkel canlı oluştu, daha sonra tek hücreli gelişmiş canlı, daha sonra koloni oluşturdu bu tek hücreli canlılar ilkel kolonide iş bölümü yoktu gelişmiş kolonide iş bölümü vardı (çok hücreliliğe ilk adım) zaten organizmada özelden genele sıralama; organel>hücre>doku>organ>sistem>organizma şeklindedir. (ileri biyoloji değil lise 2 biyoloji 1 veya 2. dersi)
Dünya gaz ve toz bulutuydu ya başlamadan, ilk soruya yanıt vereyim sonrasında kitap önereyim.
Darwin evrim hakkında ilk kafa yoran bilim adamı değildir tabi ancak bugün modern biyoloji darwinin evrim kuramını temel almaktadır. Evrim yoktur diyerek kestirip atmak için korkarım biyolog olmanız ve önemli deliller sunmanız gerekecek zira durumunuz bu değilse bugün laboratuvarda kafa patlatmış binlerce biyoloğa haksızlık etmiş olursunuz.
Maymundan mı geldik?
hayır arkadaşım evrim sana maymundan geldin demiyor ki yakın atan maymununkiyle aynı demekte. zaten (başta da dediğim gibi) insanda dahil tüm canlıların atası ortak demekte. köpekle sırtlanın aynı soydan olduğuna, kediyle kaplanın aynı soydan olduğuna, fasulyeyle baklanın aynı soydan olduğuna inanıyorsun da bre dünyayı görmez adam şempanzenin nesini beğenmiyorsun!!
Darwin, kendisinden önce sadece yaşayan canlıları incelemek hatasına düşmüş birçok biyoloğun aksine fosil ve benzeri jeolojik bulgulardan da faydalanmıştır. zaten evrim var olan koşula en iyi uyum sağlayan türün genini bir sonraki nesle aktarabilmesi temeline dayanır. (biz niye görmüyoruz hani nerede evrim deme yani ömrün en fazla 1 asır 100 yılda en fazla torununun torununu görürsün.Bu yüzden bezelye deneyi var.)
Önereceğim kitap;
Desmond Morris'in 7 kitap ve bir çok incelemeden oluşan çalışmalarını incelemenizi tavsiye edeceğim. aslen zoolog olan Morris insanı beyaz ayaklı sincabı izleyen bir zoolog gibi objektif incelemeyi başarmış bir bilim adamıdır. İlk kitabı çıplak maymun tüm dünyada satış rekorları kırmıştır. insan dediğimiz çıplak maymunun seks, yavru yetiştirme, beslenme, korunma, savaşma ve başka konulardaki davranış modellerinin temel niteliklerini ortaya koyuyor.insanı çıplak maymun diye tanımlıyor. 2. kitabı İnsanat bahçesi ilk kitabına getirilen eleştiriye cevaben yazılmıştır.
Şehirde yaşayan insanı doğada yaşayan bengal kaplanıyla yada maskeli ötleğenle yada bonobo şempanzeyle kıyaslayamazsınız ancak hayvanat bahçesinde yaşayan hayvanla kıyaslayabilirsiniz. insanın meraklı tavrı onu insanat bahçesine tıkmıştır ve davranışları doğal yaşamdaki insandan farklıdır tıpkı hayvanat bahçesindeki asya fili ve doğadaki asya fili arasındaki fark gibi.
dilleri basit ve anlaşılır bu kitaplar oldukça keyifli ve farklı da iyi okumalar. (hatalı bilgi olduğuna inandığınız bir bölüm varsa düzeltmenizi rica edeceğim biyolog yada zoolog değilim.)
Evrim Teorisi" diye bilinen "Yaratılış Kuramı" bundan 150 yıl önce Darwin'le mi başladı gerçekten?..
Yoksa Darwin söylediği şeylerin neredeyse tümünü Müslüman bilginlerden mi öğrenmişti?...