Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Gereksiz ve fazla açılan konularla site yöneticisinin veya moderatörlerin ilgilenmesi gerekir. Bazen yanlışlıkla birden fazla konu açılabiliyor. Site gerçekten çok kötü durumda. Bahsi geçen kullanıcı hakkında ise size tamamen katılıyorum. Biz de onun gibi sadece kullanıcıyız. Hangi hakla müdahele edebiliriz ?
"Rencide etmek" ağır bir ifade olur sanırım. Eski tartışmaları da incelediğimde bazı olumsuz yorumları gördüm. Tartışmayı açma amacım bu konunun hassas noktalarının olduğunu, eleştiriyi daha güzel sınırlar içerisinde doğru bulduğumu göstermek. Eleştiri yapıp yapmamak, eleştiriyi kaldırıp kaldıramamak kişiye kalmış tabi.
Eleştiriye katlanabilmek, güçlü olmak demektir
Gelişmemiş ülkelerde, eleştirilen insanlar sinik olur, başkalarını eleştirmekten çekinirler.
Böyle olunca da, bilgi birikimleri uygar bir şekilde dışarı vurulamaz.
Patlama şeklinde veya sinsi intikamlar olarak kendini gösterir.
Dedikodu yapılır, komplo teorileri kurulur.
Fertler, genelde gücü elinde tutan makamdan çekinirler.
Sanırım aynı kullanıcıdan bahsediyoruz. Sizinle aynı fikirdeyim. Yalnız ben bu kullanıcıyla ilgili rencide edici bir eleştri pek görmedim veya rastlamadım. Evet aynı konu başlğı ile bir çok tartışna açıyor. Onuda açılmadı sanıyor diye düşünüyorum aslında kontrol etse tekrar açmaz. Yinede ben şahsen kitap sever ve meraklı olmasından dolayı sevimli buluyorum...
"Okuma alışkanlığı küçük yaştan kazandırılmalıdır." sözünü hepimiz ya duymuşuzdur ya söylemişizdir. Kimsenin bu söze karşı çıkacağını düşünmüyorum. Sonuçta düşünen bireyler yetişmesi için önce düşünme yeteneğinin olması gerekir, kitap okuma da düşünmeyi geliştirir.
Öte yandan Türkiye'de (en azından kendi gözlemlerime göre) düşünme gerektiren bir konunun "büyükler" tarafından yapılması gerektiği fikri hakim.
Vikitap'ta aktif olan herkesin tanıdığını düşündüğüm bir kullanıcı var, sanırsam kendisi yaşça birçoğumuzdan küçük. Aynı zamanda bu grubun da bir üyesi. Açtığı tartışmalarla bazı üyelerin olumsuz yorumlarına maruz kalıyor. Oysa açtığı tartışmalar içerik yönüyle bu gruba uygun.
Bu arkadaşımızın olumsuz yorumlara üzülmesi veya sinirlenmesi, siteden soğuması, hatta okumadan soğuması işten değil. Bazı üyelerin rahatsız olduğu durumların olduğunun farkındayım ama kitap okuyan insanlara ihtiyacımız varken genç bir okuru okumadan soğutma riskini almak ne kadar doğru?
Rahatsız olunan durumlara olumsuz değil, yapıcı yaklaşılmasının herkes için daha başarılı sonuçlar doğuracağını düşünüyorum. Ne dersiniz?