Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Bilim dünyası insan beynini farklı bir biçimde etkileyen on romanı belirledi.Toronto Üniversitesi öğretim üyesi psikiyatr Keith Oatley ve Ingrid Wickelgren tarafından Scientific American’da yazılan makaleye göre, roman kahramanlarıyla özdeşleşmek, hem hayal dünyasını zenginleştiriyor, hem de sosyal bağları güçlendiriyor.İşte o 10 roman:
1. Jane Austen / Aşk ve Gurur
2. Nathaniel Hawthorne / Kırmızı Leke
3. Gustave Flaubert / Madam Bovary
4. George Eliot / Middlemarch
5. Leo Tolstoy / Anna Karenina
6. Virginia Woolf / Bayan Dalloway
7. Toni Morrison / Sevilen
8. J.M. Coetzee / Utanç
9. Muhsin Hamid / Gönülsüz Köktendinci
10. Johann von Goethe / Genç Werther’in Acıları
Kaynak; Milliyet Kitap
bu milliyetin facebooktaki başlık aldatmacaları beni deli etmişti, bu kitaplara ise bağlı kalınması gerektiğini düşünmüyorum, yönlendirme çabası olsa gerek. Ama Yani kitaplara kötü filan demiyorum yalnız en geliştirici olduklarına da inanmıyorum, herşeyin bir alanı var.
Anna Karenina bir aşk macerasından ibaret olan klasik değil. Öyle bir şey olsaydı kerime nadir yada Barbara cartland gibi aşk Romanları yazarlarının eserleri de klasiklere girerdi. Rusya'da ki aristokratlar ,köylüler ve diğer sınıfsal farklılıklar,aile,kadın konusu ele alındığı gibi, Sınıflar arasındaki Çelişki ve mücadele ve onların özbenliği çok güzel aktarılmış ama aşk Roma'nı sadece diye nitelendirmek hakaret olur. Ama tabiki herkesin anlayışı değişik.Diğer taraftan basında çıkan haberler artık çoğu abartmalı gerçek dışı. ÇOĞU diyorum hepsi değil tabiki. Neye dayanarak bu güzel eserleri seçmişler bilemiyorum..mutlaka bir açıklaması Olmalı.burda ki eserlerin ÇOĞU oldukça güzel ve değerli ama beyin geliştirme konusunda bilemiyorum ne kadar doğru bir araştırma.Ayrıca teşekkürler Doğan bey paylaştığınız için.
Aşk ve Gurur, Kırmızı Leke, Madam Bovary, Anna Karenina bu dört eseri de okudum. Anna Karenina'yı bir aşk romanı olarak değerlendiremem. Bakış acısı tabii ama bana o ölümsüz eser için büyük haksızlık yapılıyormuş gibi gelir.
Madam Bovary ve Anna Karenina okumuştum. İkisinde de geliştirici ne var şu an onu düşünüyorum. Anna'nın aşk maceraları mı beni geliştirecek.
Sadece anna karenina kitabını okudum içlerinden ama herhangi bir geliştiriciliğine rastlamadım :-) :-)
@booking40 sana yüzde 94 katılıyorum . iktisatta arz talep miktarını etkileyen dışsal faktörler vardı yanlış hatırlamıyorsam . örneğin mogadishu'da her gün yüz limon tüketiliyor . kapasite maksimum bu kadar . ama mogadishu gündemi gazetesinde şöyle bir haber çıkıyor : " şok ! limon on bin derde deva imiş ! hastalar bu haber sizin için ... ayrıntılar sayfa 3'te " işte bu dışsal faktör talebi arttırıyor . limon alınmayacaktıysa bile artık alınıyor olaydan hebersiz mogadishulularca . kanımca bu listelerin de bir kısmı - kesinlikle hepsi değil - bu tür amaçları da barındırıyor görünürdeki amaçların yanında .
bu kitaplar kötü mü ya da okunmamalı mı ? bilakis . " böylesine kötü oyunların içerisindeki güzel yanları almalıyız " ve " kitaplara sahip olmak ile kitapları okumak " arasındaki farkı anlayarak bu listelerden faydalana da biliriz bence . saygılarımı da sunuyorum . :)
Beyni geliştirmek den ne anladığınızı pek anlamadım FilozoofKrristof. Okuduğumuz kitaplar düşündürür bizi bilgiler verir ,anlamak için çabalarız, vay be demek böyleymiş Dediğiniz sizinde olmuştur sanırım okuduklarınızda.Şimdiye kadar (kalple) yani hislerimizde değil beynimizle düşündüğümüzü sanıyorum.okunan eserler güzel vakit geçirttikleri gibi aynı anda bizi düşündürür yönlendirir,bazen karman çorman eder beynimizi başka doğrular getirir bildiğimiz doğruları sorgulatır ve bunun gibi bir çok şey,okudukça artarız bilgilerimiz çoğalır durur. Bu olurkende okuduklarımızdan keyf alırız tabiki.yanlış anlamayın kritik etmiyorum sadece kendi düşüncelerimi yansıtmaya çalıştım.mutlaka hepimizin ayrı ayrı bu konuda Söyleyecekleri olacak.
Kırmızı leke,Utanç,gönülsüz köklendirici okumak istediğim kitaplar Arasında.bovary sanırım iki üç defa okudum:))