Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
önemsiyoruz şöyle ; kapağı gördüğümüzde dikkatimizi çekiyor dokunmak bakmak istiyoruz sonra yazar geliyor aklımıza ve artık kapak ne kadar hoşumuza giderse gitsin öylece kalıyor dokunmakla kapakta güzelmiş bu kitaba böyle kapak deyip geçiyoruz.. Bizi böyle çaresiz bırakan yayın evleri utansın :)
Bir kitap almaya karar verdigim zaman önce yazar hakkinda bir ön arastirma yaparim. Eger ani bir karar sonuncu alacaksam önce aklimda olan yazarlara bakar, sonra arka kapaga yönelir, kitabin ismi ve "himm kapagi da güzel mis" yada "eh fena degil mis" der alirim :)
Kitapçıya girerken kafanızda almak istediğiniz bir kitap yoksa size yazarların adı ve kitabın kapağından başka hiçbir şey kitap aldırmaz.
O can alıcı kapağı görüp etkilenip de arkasını okuyunca yerine geri koyduğum kitap sayısı oldukça fazladır ama her zaman olmuyor tabi bu.
kitapla insan arasındaki ilk çekimdir kapak vede isim.. görürsün eline alırsın incelersin, eline alamazsan arastırırsın. ama seni bu yola kapak vede isim sevk eder.. tabi bu dediklerim daha önce akıntısına kapılmadıgın yazarlar için gecerlidir. akıntısına kapıldıgın yazarın kitabının kapagıda ismide güzel görünür. ask olusmustur cünkü anlatıma, kör olur göz hos gelir..
bence kitabın önü de arkası da ilgi çekici olmalı): Önce önden görüyorum daha sonra arkasını okuyorum...Ama bence de yazar kitabının içerisindeki her harfle birebir ilgilenmeli, dışındakilerle de elbette...Sonuçta ilk bakış aşk yaratır demek istiyorum:))
Bir kitapçıya gittiğiniz zaman edebiyatla ilgiliyseniz zaten genel olarak bilginiz de vardır demektir ama o kadar çok yeni kitap çıkıyor ki raflarda onları gördüğünüz zaman sizi ilk cezbeden yönü kapağı ve ismi oluyor haliyle .aa nasıl bir kitapmış diye bakıyorsunuz
kitap kapakları kitap hakkında genel bir bilgi verir. sevmediğim tarzda kitapların kapak tasarımları yayınevi fark etmeksizin hep aynıdır mesela. kapağından anlaşılıyor genelde nasıl bir şey olduğu. ama tabi önyargılı olmayıp incelemek de lazım.
kitap kapağı bir yere kadar önemli evet katılıyorum ancak güzel bir kitabın güzel bir kapağı olsa kötü de olmaz bence. kitaba dokunduğumda dokusu hoşuma gitmeli.
mesela haruki murakami nin kitap kapakları amerika ve ingiltere basımlarında şahanedir bir de türkiye basımlarının kapaklarına bakın. 1Q84 'ü almak istemiyorum sırf kapağı yüzünden abd ve ingiltere kapakları öyle güzel ki.
http://kitaplikkedisi.com/2012/03/haruki-murakami-1q84/
http://www.murakamibooks.co.uk/1q84/
Kitap artık ticari bir meta olduğundan günümüzde çirkin albenisiz kapaklı kitap neredeyse yok ama asıl olan içerik. Bunu Hz Mevlana'nın " Ne insanlar gördüm üzerinde elbise yok, ne elbiseler gördüm içinde insan yok" özlü sözü kitap içinde geçerli....
Bu yorum silinmiş