Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Merhaba,
Kitap okurken çoğu kişi beğendiği yerlerin altını çizer. Böylece daha sonra altı çizili yerler okunduğunda kitaba dair birçok detay hatırlanır. Bazı kitapların fazla altını çizmem ama bazılarının neredeyse temiz sayfası yoktur. (Mülksüzler) Benim kriterlerim ironi barındıran kısımlar, "tamamen katılıyorum" diyebileceğim yorumlar ve "daha sonra bunu mutlaka birilerine okumalıyım" diyebileceğim yerlerdir.
Ben çizmekten yana değilim, beğendiğim sayfanın altını çok hafif bir şekilde kıvırırım.
Tamamen katıldığım bölümler, hiç katılmadığım bölümler ve yeni rastladığım ama araştırmak istediğim durumlardan bahseden yerler. Ben de kitap okurken sıkça çizenlerdenim ama bir süredir daha az zarar verici bir yöntem uyguluyorum :) Post it dediğimiz arkası yapışkanlı not kağıtlarının çok minikleri var. Uzun ince bir dikdörtgen şeklinde. Altını çizmek yerine önemli yerlere bunu yapıştırıyorum. Hem estetik hem zarar vermiyor kitaba hem de fosforlu renkler de olduğu için daha belirleyici :)
Bu yorum silinmiş
Altını çizmem; cümlenin ya da paragrafın başına ve sonuna minik tikler atarım. Ayrıca neyin altını çizdiğim genelde yazarların farklı bakış açılarını barındıran tümceler fakat kitabı okuduğum sıradaki psikolojik durumum da yer yer etkili olur önemli noktaları belirlememde.
İçinde onlarca kitaba yetecek sayıda post it olan bir seti üç buçuk liraya almıştım :)
Yorumlarınız için teşekkürler arkadaşlar. @Robespierre, Psikoloji kesinlikle çok etkiliyor. Eski bir bir kitabı alıp çizili yerleri okuduğumda o dönemdeki ruh halimi rahatlıkla hatırlıyorum.
Ben çizmeye kıyamıyorum :) Gerekli gördüğüm yerleri not alırım o kadar...
eskiden önemli gördüğüm yerlerin altını kesinlikle çizer hatta yanına kendimce notlar alırdım çok faydasını da gördüm aslında ama artık önemli gördüğüm yere küçük bir işaret koyuyorum daha sonra müsait bir zamanda işaretlediğim yerleri microsoft office içindeki onenote
programı (kullanımı basit ve pratik bir program tavsiye ederim) ile her kitap için sayfa numarası ile arşivliyorum. önceleri çok zahmetli gelmişti ama şimdi yaklaşık 30 kitap olmuş arasıra açıp okudukça iyi ki yapmışım diyorum
Ben kendim hangi kitabı okursam önemli gördüğüm yerlerin sayfa numaralarını küçük bir not defterine kitabın adıyla
birlikte yazarım. daha sonra bu sayfa numaralarından bulup tekrar okumak benim için oldukça kolay oluyor.