Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
@ledddd valla teşekkürler bu kadar bilgi için ama ben gene de uçuk fiyatta olan kitapların korsanını almaya devam edeceğim, sonuçta öğrenciyim ve düzenli bir maaşım yok, ki eminim sen de korsan almışsındır bir kez bile olsa
@Gezgin
Mesela sen demişsin ki: "Korsan yayın basan adam bile hırsızlık yapmıyor izinsiz kopyalıyor" Yani bu adamlar, izinsiz şekilde bir malı, ürünü ya da fikri aldığında onu çalmış olmuyor mu? İzinsiz ve yasadışı olarak alınan her türlü şey hırsızlığa girmez mi? Size okulda ne öğretiyorlar ya da ne öğrettiler bilmiyorum ama çok farklı değer yargılarına sahip olduğumuz bir gerçek. Sizlere göre hırsızlık sadece banka soymak mıdır? Fikir, düşünce ve mal hırsızlığının bir önemi yok mudur? Benim de arabam yok ya da dev ekran bir tv'im yok veya bir evim yok. Bunlar da çok pahalı. O zaman gidip de çalıntı mal bir araba ya da çalıntı teknolojik ürünler de gönül rahatlığı ile alınabilir değil mi? Bunları da çalan ve daha sonra kopyalayan insanlar var. O zaman rahat rahat gidip bu ürünleri de alalım. Senin ihtiyacın kitaptır, bir başkasının ki giyim, bir diğerinin ki de elektronik ürünlerdir. E herkes gitsin kopya ve çalıntı mal alsın, bu hırsızlığa ortak olsun ve bundan da gocunmasın. Sonra da -bence- sahte bir şekilde, "aslında korsan ürün almak kötüdür" diye kendi vicdanını rahatlatmaya çalışsın. Ha eğer sen(burada korsan ürün kullanan ya da kullanmayıp, bunun sorun olmadığını düşünenler için konuşuyorum) bunların temelinde yatan sorunlara dair(gelir eşitsizliği, gelir dağılımındaki adaletsizlik, vicdan hürriyeti, sanat eserlerine ulaşımdaki zorluklar, devlet politikaları ve vegilendirme gibi) herhangi bir tür sistematik geliştirememişsen ve olayı sadece kitapların pahalılığı eksenine indirgemişsen kusura bakma da bu benim anlayabileceğim bir düşünce tarzı değil.
Tabi ki kitap fiyatlarının farklılık göstermesi, yayınevlerinin koyduğu kar marjı, ürün kalitesi ve yapılan masraflar doğrultusunda değişiklik gösterecektir. Bazısı aynı ürünü daha kaliteli basacak, bazısı kalitesiz. Buna göre de fiyat farkı oluşacaktır. Eğer kalitesiz ve özensiz bir baskıya yüksek bir meblağ talep edilmişse bunu sizlerle birlikte ben de eleştireceğim ve eleştiriyorum da ama asla buna, korsan bir ürün alarak karşı koyduğum zannına da kapılmayacağım.
@Kenpachi
Bir insan elinden geldiği ölçütler(yaşam şekli, bütcesi vs) doğrultusunda kendi ahlaki değerlerini oluşturmalı diye düşünüyorum. O saydığınız maddeler benim çok uzun süredir kendimce dikkatli olmaya çalıştığım konulardır. Hepsine uyabiliyor muyum bilmiyorum. Mükemmel değilim tabi ki ama kendi bilgi birikimim doğrultusunda en iyisini yapmaya çalışıyorum.
Bunu biraz daha açayım isterseniz. Kitaptan başlarsak; 1 ayda en fazla 3-7 adet arası kitap alıyorum(Tabi ki değişiklik gösteriyor bu) Daha önceden de okumam gerekenler olduğu için eskisi kadar abartmıyorum artık. Sahaflardan ucuza kitap bulursam ya da çok istediğim bir kitabı görmüşsem ekstra bütçe oluşturup alıyorum. Eğer param yetmiyorsa ben de almıyorum o kitabı. İyi bir sinema izleyicisiyim. Bu yüzden dvd ve az da olsa blu-ray alıyorum. Yurtdışındaki siteleri takip ediyorum çoğu zaman. Amazon, Sendit ve Barnes&Noble genelde alışveriş yaptığım siteler oluyor. Türkiye'de de çok ucuza filmler bulabiliyorum. Bunun dışında Mubi'ye üyeyim. Küçük bir ücret dahilinde(aylık 5 tl idi en son) her gün bir filmi bedava izleyebiliyorum. Eğer almayı çok istediğim özel filmler varsa bütçem doğrultusunda acımadan veriyorum. Eğer param yetmiyorsa almıyorum o zaman. Müzik en çok zorlandığım alan oluyor çoğu zaman. Yine yurtdışı sitelerinden çok uygun fiyatlara alıyorum cd'leri. Türkiye'de malum yabancı yayınlar bir hayli pahalı. Onun dışında bazı spotçulardan da tedarik ediyorum. Kullanılmış ve ikinci el ürünü uygun fiyata görürsem yine alıyorum. Eğer ayıracağım bir para yoksa ben de almıyorum. Youtube'u kullanıyorum. Oranın ne kadar yasal olduğu konusunda bir fikrim yok. Birçok sanatçının Offical yayın yapmasının yanında illegal oluşumlar çok daha fazla. Xbox 360 kullanıcısıyım. Oyunlar hem genel olarak hem de Türkiye'deki vergiler sebebiyle aşırı pahalı oluyor. Ben yine Zavvi gibi oyun sitelerinden alıyorum. Zaten bir ayda oynamak istediğim en fazla bir oyun oluyor. Ya daha çıkmadan ön ödeme sayesinde daha ucuza alıyorum ya da Türkiye'de spotçulardan alıyorum. Çoğu zaman takas yoluna gittiğim de oluyor. İkinci el olarak da ucuza oyun bulabiliyorum. Eğer çok almak istediğim bir oyun varsa ve param da yoksa o zaman almıyorum. Paramın olmasını bekliyorum ve daha sonra alıyorum.
Varlıklı biri değilim ama bütçem doğrultusunda hareket ediyorum. Çoğu zaman gelir adaletsizliğini eleştiriyorum ve bunun için yapılan eylemlere katılıyorum, bu işle ilgili kurumlara destek oluyorum. Fakat asla bir hırsızlık ürününe destek olmuyorum, çünkü her ne olursa olsun yapılan emeğe saygı duyuyorum. Tutarsız biri değilim. Sevmediğim, düşüncesine katılmadığım yazarların kitaplarını korsan olarak dahi almıyorum. O insana dahi saygı gösteriyorum ama bunun mücadelesini başka yollardan vermeyi de bırakmıyorum.
Atladığım yerler varsa onlara da cevap vermek isterim.
Bütün hukukçular aptal korsan suç değil ama sen akıllısın onbinlerce insana hırsız diyorsun. Ben burada bir ahlaksız görüyorum ama o korsan almıyor. Benden yana bir daha bir şey yazmana gerek yok iyi forumlar.
Öncelikle bir sorum var: Telif hakkı olmayan hemen hemen aynı çeviri kalitesideki, "Karamazov Kardeşler" nasıl TİB Kültür Yayınları'nda 22 TL'dir de, İletişim Yayınları'nda 33 TL'dir, Can Yayınları'nda 38 TL'dir? Aynı hesaplamayı bu üç farklı baskı içinde yapınız? (Ya da boşuna yapmayınız, ben hesapladım, 40 yapıyor!)
50+ yıllık, Çalıkuşu, İnce Memed vs. "Yazar+Çevirmen" telifi olan ve -yeni ya da yeni sayılabilir- popüler bir kitaptan nasıl daha pahalı olabilir?
Ben şu manzarayı gördükten sonra -imkanım ne olursa olsun- Can Yayınları'na, İletişim Yayınları'na, İnkılap Kitabevi'ne, Yapı Kredi Yayınları'na aynı gözle bakamam. "Sen beni keriz yerine mi koyuyorsun, iyi öyleyse..." diye bakarım.
E-kitap dedik; en azından dağıtım, baskı maliyetleri azalır diye bekledik; basılı kitapla aynı fiyat. (Sanırım satamadıkları, ellerinde kalan kitapların parasını e-kitaptan çıkarmak istiyorlar.)
Önce yayınevlerii örgütlenecek, ilgili kurumlara baskı kuracak kitap fiyatlarının standartlaştılılıp normalleştirilmesi için, gereğini yapacaklar; bir sonuç alamazlarsa iş okuyucuya gelecek...
Kitap fuarlarında nasıl kapışılıyor bu kitaplar?
Maliyet aynı değil mi?
Zararına kitap satarlar mı?
Nasıl kâr ediyorlar?
Madem bu şekilde kazanabiliyorsunuz, neden normal zamanlarda fahiş fiyat uyguluyorsunuz? Yapsanıza fuardakilere yakın bir fiyat. Raflarda görenin eli gitsin, korsana yönelmesin, çok satılsın.
Sorun önce yayınevlerinin fiyatlandırma politikasıdır. Çoğunun düşüncesinin de şu olduğunu düşünüyorum: "Zaten sınırlı sayıda insan, her halükarda, kitap için para harcıyor, dayayabildiğimiz kadar dayayalım."
İnsanlar da bu zihniyete karşı "tarayıcı" ile örgütlenip mücadele ediyorlar zaten.
Özetle korsan kitap bir sonuçtur.
Yayınevleri ağzıyla konuşarak korsana yönelelenleri, "Hırsızlıkla, ahlâksızlıkla, yüz kızartıcı suç işlemekle (En saçması da buydu), utanmazla vs." suçlayarak ve korsana yönelelenlere "kapitalizm vs." diyerek laf kalabalığı yapıp leş bir korsan-karşıtı propaganda yapacağınıza, "İmkanı olmayan kitap okumasın," demeniz yeterdi.
@leddd Arkadaşım iyi güzel anlatmışsın da, korsan desteği olmadan bu devirde düzenli okur olamazsın. Ha iyi kazancın vardır amenna korsan ya da ikinci el işine hiç girmezsin. Kaldıki korsan okuyucusu olmakta kolay değil elinde bir ayna ile 600 sayfa okuduğun zaman bu işten alabildiğin en az hazı alırsın ama kitap yenidir bekliyorsundur orjinal kotanda çoktan dolmuştur.
Bunları söyledim lakin işin hırsızlık yanı ne yazıkki doğru korsandan mümkün olduğunca uzak durmak etik olur. Şahsen kendimde en son çare olarak başvuruyorum yalnız şu çok açık bu fiyatlandırma politikası bu vergilendirme ile korsan işi bitmez. Kimseyi de kınayamam ülkemizde şartlar oldukça zorlayıcı insan ay sonunu zor getiriyor. Bir parantez daha 20tl ye yeni çıkan bir romanı alman çok zor sen onu en aşa 30tl den say.
Orijinal kitabı okumanın tadı apayrı bence.Evet çoğunlukla fiyatların fazla olduğu gerçek ama illa çıktığı gün okuyacağım sorununuz yoksa birkaç ay bekleyip o kitabı çok çok ucuza almanız mümkün.ilk çıktığında 20-30 TL olup üzerinden bikaç ay geçtikten sonra 5-10 TL'ye aldığım kitaplar mevcut.Sadece sabırlı olup indirim günlerini takip etmek sorunu çözecektir diye düşünüyorum ben.Tabi çok uçuk fiyattaki kitaplarda korsanı desteklemek kaçınılmaz ama 5-10 TL için orijinal kitap okuma zevkini göz ardı etmek bana çok da mantıklı gelmiyor açıkcası.Yine de okuma oranının bu kadar düşük olduğu bir ülkede 'orijinal kitap okuma zevki' sadece işin artısı.Eğer Türkiye kitap okumak istiyorsa ancak tek sorun fiyatlarsa Türkiye'de korsan kitap desteklenmeli bile.Türkiye okusun da nasıl okursa okusun.
kitapçım içeride sergiye dizdiği ve 5-10 liraya sattığı onlarca kitabı için "bunlar korsan mı?" diye sorduğumda "asla! biz korsan satmayız, hepsi orjinaldir. korsana karşıyız" dedi. ben de tamam o zaman dedim aldım. vicdanımı da rahat tutuyorum, ne etiketlerini kontrol ettim ne kapaklarını kemirdim. kitapçım orjinal dedi, bir sürü kitabım oldu. hala fakir bi öğrenciyim ama mutluyum :)
Bu yorum silinmiş
Yani sana göre bir şeyin hırsızlık sayılması için, o kişinin yakalanması veya ceza mı alması lazım? Ceza almayan, yakalanmayan hısızlar aslında hırsızlık yapmamış mı oluyor? Bu sorunla ilgili yasal boşlukların olması ve bu tür insanların ceza almaması yapılan eylemin emek hırsızlığı olduğu gerçeğini değiştirir mi? Tekrar soruyorum; eğer bu insanlar(alan-satan) emek hırsızlığı yapmıyorlarsa bunun adı nedir? Gerçekten fikirlerinizi merak ettiğim için soruyorum ama yine sorularıma cevap alamıyorum ve yine genel bir takım farazi ithamlara maruz kalıyorum ve konunun özüne dair bir bilgi göremiyorum ısrarla(sözüm sadece sana değil tabi ki)
Bir de korsan kullanıp da bunun kötü olduğunu biz de biliyoruz tarzı kolaya kaçmalar bence doğru değil. Yani en azından bana göre durum bu. Ayrıca senin dışında buradaki birçok kişi de korsan ürün almanın kötü olduğunu düşünmüyor, hatta savunuyor. Bundan sıkıntı duymadığını belirtiyor.
Bu tür tartışmalar, kısır döngü içinde devam etmediği sürece bence faydalıdır. Belirtmek istedim sadece.