Bazen elimizde birçok kitap oluyor ve hangisini okuyacağımıza karar veremiyoruz. Bazen de canımız bir kitap okumak istiyor ama bu kitabın ne olduğuna dair bir fikrimiz olmuyor. İşbu sebeple kurulan bu grupta, okuduğumuz kitaplar hakkında birbirimize yardımcı olabilir, okumak istediğimiz kitaplar hakkında fikir teatisinde* bulunabiliriz diye düşündüm.
* Hep cümle içinde kullanmak istemiştim buraya kısmetmiş.
Bu yorum sadece bilinçaltına yönelikdir (mantıksal, yargısal bir teze ait değil), bunun ayırdına vararak okumaya devam et!
Bu kitabın popüler olduğunun kanıtı nedir? Hadi diyelim popüler olduğunun sağlam kanıtları var. Kitabın edebiyat dünyasındaki yeri nedir? Kitabın popülerliği kitabın içeriğiyle ilgili değil, zamanla ilgilidir! Yani ortada bir zincirleme algıya dayalı merak olgusu var. Bir şekilde çok satanlara girdi. Madem çok satılıyor vardır bir nedeni, alıp okuyayım diyor insanlar. Çoğu kişi de övünce, olumsuz bir şey söylemek istemiyor, çok beğenmiş ayaklarına yatıyor... Ne ki insan ne denli aç gözlü olsa da, önceliği kendinde olmayanadır. Kürk Mantolu Madonna’ya dair bu müthiş ilginin altında yatanın da, pekala Türk edebiyatının en naif ve içten, sadeliğin ihtişamıyla yazılmış, okurunu yormayan aşk hikayesini sosyal medyanın bir fenomen haline getirmesi olduğunu söylemek mümkün... Bir de kalburüstü kadınların statülerine göre bir ilişki yaşayamama trajedileri olmasın sakın! Bu kitabı en çok (nitelikli) kadınlar okuyor. Edebi bir değer taşıdığı için mi, yoksa edebilikten çok çok kalbi bir ihtiyaç hissetmelerinde mi? Kitabı aslında çok beğenmemesine rağmen kitabı övüp övüp göklere çıkarma sahtekarlığına saplanmasının nedeni, sürü psikolojisi mi, aslında onun bir erkek için sadece bir kadın olduğu ayırdına varması mı, yoksa bilinçaltındaki saf bir aşkın isteğinin yansıması mı? Nitelikli bir kadın olmak aşktan iyi anlama anlamına geldiğini sanıyor bazı nitelikli kadınlar. Kendi niteliğine göre aşkına da erkekler tarafından nitelik katılmasını istiyor. Maria Puder’in güzel kadınların yaşadığı ama kimseye de anlatamadıkları o terk edilme hissinin kontrolünde nasıl seçimler yaptığı... Doktar veya bir mühendis olarak sokakta görsen yüzüne bakmam dediğin (sana göre) niteliksiz bir erkek tarafından terkedilmen veya onun saf sevgisini hakedebilmeyi başaramadığın ve bu eziklik içinde hezeyanlandığın için bilinçaltında farkında olmadan arayış eseri olarak okuduğun belki de.. ki Raif Efendi’nin de mecburiyetlerin erkeklerin ömürlerinde nasıl bir kahırlı dönüşüme neden olduğundur belki de. Niteliksiz erkeklerin ümmi aşkında da, nitelikli erkeklerin kitabı aşkına da ulaşma erdemine de uzaksındır belki de. zira tecrübelerim nitelikli kadınların aşktan sevgiden anlama kapasiteleri niteliksiz kadınlardan daha zayıf olduğunu kanıtlıyor :)
Kuyucaklı Yusuf romanı çok güzel, süper, "en güzel roman", etkileyici, soluksuz okudum dersen inanırım da bu kelimeleri bu kitap için söylersen inanmam, ki sen de zaten inanmıyorsun. Sence neden böyle, hiç düşündün mü?
Kürk Mantolu Madonna'yı okuyan kişinin yaşı, deneyimleri onu önemli yapıyor. Eğer gençseniz hoşunuza gitmeye bilir. Ama yaşınız 40'ın üzerinde ise çok farklı izlenimler, kendinizden parçalar bulursunuz. Bir çok kitap ve film içinde deneyimleriniz, hayata bakışınız o esre olan algınızı etkiliyor. Eğer 40 yaşından gençseniz aynı kitapları 40-45 yaş civarında bir daha okuyun derim.
Kem söz sahibine aittir. Bir arkadaş beni hiç tanımadan sadece başlıkta yazdığım overrated kelimesine dayanarak "fazlaca abartılı bir özentilik" içinde olduğumu söylemiş. Öyle de olabilirim olmayadabilirim. Ancak buna insanları tanımadan karar vermenin doğru olmadığını düşünüyorum. Eğer başlığı, konuyu herhangi birşeyi beğenmediyseniz eleştirebilirsiniz. Ancak şahsıma hakaret edemezsiniz.
Yapılan yorumlar kitabı ve popülerliğini anlamamda güzel fikirler verdi. Herkese çok tekşekkür ederim.
@asau, Güzel yazmışsın ama bence yazdıkların "nitelikli kadınlar" için değil herkes için geçerli. Nitelikli olsun veya olmasın herkes kendini özel hisseder, özel hissettirilmek ister. Bu kitap da bu hissi fazlasıyla veriyor. Herkes bu kitapta kendini buluyor, kendini anlayan biriyle konuşuyormuş gibi hissediyor. Bir yerde yalnızlığından kurtuluyor.
"Edebi bir değer taşıdığı için mi, yoksa edebilikten çok çok kalbi bir ihtiyaç hissetmelerinde mi?" diye sormuşsun. Güzel soru ama bu ihtiyacı çok sade ve güzel şekilde aktarabilmek zaten edebi bir değer değil midir? Edebi değer taşımakla kalbi ihtiyaç arasında seçim yapmak yanlış olur çünkü birbirini tamamlıyorlar.
Merhaba,
Ben Kürk Mantolu Madonna kitabını burdaki okunma istatistiklerine bakarak okudum. Çok güzel bir kitap ve çok da beğendim. Ancak bu derece popüler olmasının sebebini anlayamıyorum. Dokunaklı ve romantik eserlerden bir eser bence. Sıradan demiyorum ama bence abartılmış.
Sizler ne dersiniz?
Eser mükemmel bence ama bu derece öne çıkmasında en büyük pay yayınevinin pazarlama stratejisi gibi geliyor. Tabi kumaş iyi olmazsa hiç bir pazarlama işe yaramazdı orası ayrı.
ben "overrated" kelimesini fazlaca abartılı bir özentilik ve hayranlık belirtisi olarak kabul ediyorum ve bu konuya -kürk mantolu madonna kitabı- yorum yapmak istemiyorum..kısaca protesto ediyorum..
Belki de abartılmasının altında yatan neden şudur; Türk Edebiyatı için büyük, Dünya Edebiyatı için ise küçük bir eser olmasıdır. Abartmayı seven ve çok konuşulanla değerlenmeyi bekleyen bir yapımız var.
Yine de tabi; zevksiz zevkliler kuşağının tercihlerine baktığımda okunması, niteliği az olan onca eserin yanında az da olsa umut verici.
Popüler olmasından sonra o güzel çekiciliğini, özgünlüğünü, biricikliğini kaybeden bir eser bence. En azından benim için.
Kitabı okumayan insanların dahi sanal ortamda Raif Efendi Raif Efendi diye dolanması ne derece samimi bilmiyorum. Yazık oluyor yani.